aneta0708 napisał(a):na a umnie niestety nad bagaznikiem nie mam tylko przód i ta srodkowa i ta w tylnej klapie
Widać na jakąś okrojoną wersję trafiłaś – przynajmniej jeśli chodzi o lampki

tomek99mazda napisał(a):Ładnie lepiej zabezpieczać przed zimą niż po mnie w tym roku czeka wymiana nadkoli tył ale i tak nie jest tak bo kolegi premka 2002 r tył miała bardziej zaatakowana przez rudą niż moja 1999 rchyba nie zależy od rocznika a bardziej gdzie auto jeździło
Taką "operację" poprawki konserwacji robię co roku przed każdą zimą – tak na zaś
.
.
.
A teraz z innej beczki

Nowy zakup na lato, a właściwie już wiosnę

Felgi 17" włoskiej firmy FONDMETAL, w limitowanej serii F1 EXPERIENCE – swego czasu (lata 80) firma ta zaopatrywała w felgi bolidy formuły F1, brała też udział w wyścigach, a teraz przede wszystkim produkuje felgi aluminiowe.
Co do rozmiaru, to wg. mnie do Premacy powinny pasować idealnie, tj. szerokość 7", odsadzenie ET 42, rozstaw otworów 5x114,3, średnica otworu centrującego 67,1 mm – rozmiar typowo "mazdowski", czyli nie będzie potrzeby dobierania pierścieni centrujących.
Co do wyglądu, to jakie są każdy widzi
Są dziesięcioramienne, lub jak kto woli mają pięć podwójnych ramion, budowa sugeruje, że są wytrzymałe, i myślę, że tak jest. Ogólnie widać i czuć, że to kawał dobrej felgi. Smaczku dodają ozdobne śrubki wokół rantu oraz rzucający się w oczy emblemat napisem: "F1 EXPERIENCE".
Kilka fotek poglądowych po zakupie:

Cena felg wg. mnie była atrakcyjna, ale jak widać wymagają one dopieszczenia. Do polerki idą ranty – nigdy tego nie robiłem, ale mam nadzieję, że sprostam temu zadaniu. Odświeżę też lakier – rotory pójdą w czarny połysk (aktualnie jest zaniedbany półmat), a na koniec całość myślę zabezpieczyć klarem. Czasu na całą tę "zabawę" mam mało, zostają tylko weekendy (wszystko będę robił sam), ale mam nadzieję, że zdążę do końca sezonu zimowego...
Poniżej fotki rantów w zbliżeniu:

Jak wszystko dobrze pójdzie, to aktualnie używane w mojej Premce białe 17" Japan Racing wzór ADVAN RG II – będą na sprzedaż