Mazda Premacy Sportive CP FS 2001 by Jey

CW / CR / CP / LW / LV

Postprzez Jey » 10 mar 2015, 15:40

aneta0708 napisał(a):na a umnie niestety nad bagaznikiem nie mam tylko przód i ta srodkowa i ta w tylnej klapie

Widać na jakąś okrojoną wersję trafiłaś – przynajmniej jeśli chodzi o lampki <co?>

tomek99mazda napisał(a):Ładnie lepiej zabezpieczać przed zimą niż po mnie w tym roku czeka wymiana nadkoli tył ale i tak nie jest tak bo kolegi premka 2002 r tył miała bardziej zaatakowana przez rudą niż moja 1999 r :) chyba nie zależy od rocznika a bardziej gdzie auto jeździło

Taką "operację" poprawki konserwacji robię co roku przed każdą zimą – tak na zaś :D , natomiast co do rudej w danych egzemplarzach, na to składa się zapewne kilka czynników: przede wszystkich jak ktoś o nią wcześniej dbał, czy była garażowana, czy też tak jak wspomniałeś w jakich warunkach auto jeździło – wiadomo, sól, śnieg, błoto – robią największą "robotę".
.
.
.
A teraz z innej beczki <diabełek>

Nowy zakup na lato, a właściwie już wiosnę <serduszka>

Felgi 17" włoskiej firmy FONDMETAL, w limitowanej serii F1 EXPERIENCE – swego czasu (lata 80) firma ta zaopatrywała w felgi bolidy formuły F1, brała też udział w wyścigach, a teraz przede wszystkim produkuje felgi aluminiowe.

Co do rozmiaru, to wg. mnie do Premacy powinny pasować idealnie, tj. szerokość 7", odsadzenie ET 42, rozstaw otworów 5x114,3, średnica otworu centrującego 67,1 mm – rozmiar typowo "mazdowski", czyli nie będzie potrzeby dobierania pierścieni centrujących.

Co do wyglądu, to jakie są każdy widzi :D W pewnym sensie są odwrotnością dotychczasowych felg jakie miałem na lato (dla przypomnienia są koloru białego), te mają czarny środek i polerowany 4 cm rancik, tzn. był polerowany, bo aktualnie jest w średnim stanie :(
Są dziesięcioramienne, lub jak kto woli mają pięć podwójnych ramion, budowa sugeruje, że są wytrzymałe, i myślę, że tak jest. Ogólnie widać i czuć, że to kawał dobrej felgi. Smaczku dodają ozdobne śrubki wokół rantu oraz rzucający się w oczy emblemat napisem: "F1 EXPERIENCE".

Kilka fotek poglądowych po zakupie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cena felg wg. mnie była atrakcyjna, ale jak widać wymagają one dopieszczenia. Do polerki idą ranty – nigdy tego nie robiłem, ale mam nadzieję, że sprostam temu zadaniu. Odświeżę też lakier – rotory pójdą w czarny połysk (aktualnie jest zaniedbany półmat), a na koniec całość myślę zabezpieczyć klarem. Czasu na całą tę "zabawę" mam mało, zostają tylko weekendy (wszystko będę robił sam), ale mam nadzieję, że zdążę do końca sezonu zimowego...

Poniżej fotki rantów w zbliżeniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak wszystko dobrze pójdzie, to aktualnie używane w mojej Premce białe 17" Japan Racing wzór ADVAN RG II – będą na sprzedaż <cisza>
Forumowicz

Od: 12 lip 2012, 12:25
Auto: Mazda PREMACY SPORTIVE CP 131KM, 2001

Postprzez tomek99mazda » 10 mar 2015, 18:55

Felunie fajne lepsze niż poprzednie widać że rant od nowa by trzeba spolerować,lub odświeżyć polecam pastę autosol ,ja swoje 15 oryginał Mazda całe spolerowałem,dużo pracy pochłania efekt średnio mi się podoba wrzucę fotki na dniach jak zmienię koła ,lepiej chyba dać do firm zajmujących się polerowaniem alufelg
Forumowicz

Od: 6 gru 2011, 21:01
Auto: Premacy 1,8 16 v 101 Km 99r

Postprzez DARO MAZDA 323 » 10 mar 2015, 21:23

Alus Piękny . Ale teraz będzie auto pływać po koleinach :)
VW Passat B8 2.0 TDI -190 KM DSG
Klubowicz

Od: 8 mar 2013, 11:44
Auto: PASSAT 2.0 TDI DSG

Postprzez aneta0708 » 11 mar 2015, 10:12

No felgi fajnie się prezentują ciekaw jak na aucie :D wydaje mi się ze podobne pasowałam ale jakoś mi to dziwnie na aucie wygladało jak dla mnie
Obrazek
a co do lampek we wnętrzu to juz nie wiem a madzia wydaje mi sie ze jak twoja :)
Forumowicz

Od: 8 sie 2013, 21:09
Auto: Mazda 5 CR
Frota z błota
Jeep WJ itd

Postprzez Jey » 11 mar 2015, 12:08

tomek99mazda napisał(a):Felunie fajne lepsze niż poprzednie widać że rant od nowa by trzeba spolerować,lub odświeżyć polecam pastę autosol ,ja swoje 15 oryginał Mazda całe spolerowałem,dużo pracy pochłania efekt średnio mi się podoba wrzucę fotki na dniach jak zmienię koła ,lepiej chyba dać do firm zajmujących się polerowaniem alufelg

Dzięki, czy lepsze <co?> , hmm... na pewno inne – i o to mi chodziło <spoko>
Z tą polerką, dzięki za radę, ranty felg były kiedyś spolerowane, ale ząb czasu cały efekt wziął w łeb i trzeba to zrobić od nowa :( Mam zamiar robić wszystko ręcznie papierem wodnym i stopniowo schodzić do najdrobniejszej ziarnistości, a na koniec pasta polerska. Z ciekawości zapodaj fotki swoich felg jak u Ciebie to wyszło.

DARO MAZDA 323 napisał(a):Alus Piękny . Ale teraz będzie auto pływać po koleinach :)

Też mi się ich wzór spodobał, dlatego się na nie zdecydowałem, mam zamiar dać im 2-gie życie, a jak wyjdzie zobaczymy.
Możesz uzasadnić, dlaczego sądzisz, że "teraz będzie auto pływać po koleinach" <co?>

aneta0708 napisał(a):No felgi fajnie się prezentują ciekaw jak na aucie wydaje mi się ze podobne pasowałam ale jakoś mi to dziwnie na aucie wygladało jak dla mnie

Dziwnie, tzn.? Pytam, bo wg. mnie szerokość jak i odsadzenie są ok. i koło powinno wpasować się dobrze w nadkole, nie powinno trzeć o rant, jak i nie będzie zbyt głęboko schowane do środka. Na dniach postaram się założyć na razie samą felgę do premki i zobaczymy jak to wygląda, mam nadzieję że źle nie będzie <co?>
aneta0708 napisał(a):a co do lampek we wnętrzu to juz nie wiem a madzia wydaje mi sie ze jak twoja

...może się tylko wydaje? a mnie się wydaje, że podczas kupna pewnie były (jak to zazwyczaj bywa) różne opcje dodatkowe doposażania wnętrza, może ta lampka (co by było dla mnie jednak trochę dziwne aby nie było jej w standardzie) też była jako opcja? Tak jak np. radio, bywały tylko z odtwarzaczem CD, były też z CD+kaseciak, była też opcja ze zmieniarką 6xCD – w mojej ktoś "zaszalał" i zafundował sobie tę ostatnią opcję <czarodziej>
Forumowicz

Postprzez aneta0708 » 11 mar 2015, 12:52

Jey napisał(a):Dziwnie, tzn.? Pytam, bo wg. mnie szerokość jak i odsadzenie są ok. i koło powinno wpasować się dobrze w nadkole, nie powinno trzeć o rant, jak i nie będzie zbyt głęboko schowane do środka. Na dniach postaram się założyć na razie samą felgę do premki i zobaczymy jak to wygląda, mam nadzieję że źle nie będzie <co?>

Nie ot to mi chodziły tylko ja miałam inny wzór wiec moze dlatego nie do konca mi to pasowało na aucie <nie>
[quote="Jey"].może się tylko wydaje? a mnie się wydaje, że podczas kupna pewnie były (jak to zazwyczaj bywa) różne opcje dodatkowe doposażania wnętrza, może ta lampka (co by było dla mnie jednak trochę dziwne aby nie było jej w standardzie) też była jako opcja? Tak jak np. radio, bywały tylko z odtwarzaczem CD, były też z CD+kaseciak, była też opcja ze zmieniarką 6xCD – w mojej ktoś "zaszalał" i zafundował sobie tę ostatnią opcję <czarodziej>

co do wyposarzenia mam zwykłe radio bez CD i kaseciaka ,ale zeby do lampek dopłacac hahaha a tak mam raczej prawie wszystko :D
Forumowicz

Od: 8 sie 2013, 21:09
Auto: Mazda 5 CR
Frota z błota
Jeep WJ itd

Postprzez bartdidi » 12 mar 2015, 14:38

Panowie, przepraszam, że akurat pod tym tematem, ale dlatego, że jest świeży, tak samo jak ja na tym forum.. chciałbym dodać nowy wątek.. wchodzę w forum, mazda 5, jest lista tematów, plus – dodaj wątek – klikam dodaj wątek... i nic... ktoś wie dlaczego?
Początkujący

Od: 12 mar 2015, 10:39
Auto: Mazda 5 I 2.0 MZR-CD 110 KM 2010r.

Postprzez KyRy » 13 mar 2015, 09:47

bartdidi napisał(a):Panowie, przepraszam, że akurat pod tym tematem, ale dlatego, że jest świeży, tak samo jak ja na tym forum.. chciałbym dodać nowy wątek.. wchodzę w forum, mazda 5, jest lista tematów, plus – dodaj wątek – klikam dodaj wątek... i nic... ktoś wie dlaczego?

kliknij to samo ale w "Poczekalni" --> viewforum.php?f=321
Powinno pójść ;)
Forumowicz

Od: 18 mar 2006, 15:02
Auto: są:
121 1,3 92
Mx-5 1,6 95
Mx-5 1,8 96
Mx-5 1,6 92
Mx-5 1,6 93
były:
Mx-5 1,6 89
Mx-5 1,6 93
Mx-5 1,8 97
Mx-5 1,6 95
Mx-5 1,8 97
Mx-5 1,6 96
Mx-5 1,6 94
Mx-3 1,6 95
Mx-3 1,8 92
M5 2,0 05
Xed6 2,5 95

Postprzez Jey » 17 mar 2015, 13:30

Pierwsza przymiarka nowego nabytku <oczko>

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez tomek99mazda » 22 mar 2015, 11:47

Dla mnie bomba ,ciekawe jak auto się będzie prowadzić np. w koleinach
Forumowicz

Od: 6 gru 2011, 21:01
Auto: Premacy 1,8 16 v 101 Km 99r

Postprzez Jey » 23 mar 2015, 14:07

tomek99mazda napisał(a):Dla mnie bomba ,ciekawe jak auto się będzie prowadzić np. w koleinach

Dzięki <diabełek>

Co do jazdy w koleinach (to już druga osoba która o to pyta) jestem spokojny, przez ostatnie 2 lata w sezonie letnim jeździłem na zestawie: felga 17"o szer. 7" ET 40, opony 205/45/17 – i było <spoko> na koleinach nic się szczególnego nie działo, samochód zachowywał się przewidywalnie, nie "pływał" jak to się mówi po koleinach, za to w zakrętach dzięki szerszej oponie czułem lepszą przyczepność dzięki czemu czułem się bardziej pewnie pokonując je z trochę większą prędkością niż to robię np. na zimówkach (185/65/15). Te felgi, które mam zamiar założyć na ten sezon różnią się tylko wartością ET 42, czyli o 2mm głębiej "wejdą" w nadkole, opony będą dokładnie te same, zatem nie spodziewam się jakiś znaczących różnić w prowadzeniu.

Efekt prac weekendowych – 2 szt. wypolerowane:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powiedzmy, że osiągnąłem efekt zamierzony, ale jakbym wiedział ile to kosztuje pracy, czasu, wytrwałości, to nie wiem, czy bym się drugi raz zdecydował na taką "zabawę" <co?> Polerka 1 szt. = 4-5 godz. ręcznego napier... <boks> papierem wodnym od rozmiaru 500, poprzez 800, 1200, 1500, 2000 na 2500 kończąc, potem wałek filcowy na wiertarkę + pasta "Tempo" i polerka do ostatecznego połysku <tazz>. Choć i tak nie obywa się bez poprawek końcowych przeszlifowanym już praktycznie do zera papierem 2500 (wyższej wartości nie mają w sprzedaży przynajmniej u mnie w okolicy).

Ten papier (nie wszystkie arkusze ujęte na fotce) wystarczył tylko na 2 szt.:

Obrazek

...c.d.n.

...jak mnie wena najdzie <zeby>
Forumowicz

Postprzez DARO MAZDA 323 » 24 mar 2015, 10:05

No to się narobieś . Ja polerowałem i mi zeszło 30 minut na 1 felgę ale miałem pomysła.
Alus na przednei koło auto do góry , odpalony silnik i 4 bieg felga się sama kręciła tylko przystawiałem papier i pastę . Nie narobiłem się nic – praca była przyjemnością :)
Człowiek uczy sie całe życie <co?>
Klubowicz

Postprzez Jey » 24 mar 2015, 15:51

Wszystko się zgadza, słyszałem o tym sposobie, ale jak zobaczyłem na necie filmiki z takich prac, to stwierdziłem że to nie dla mnie, póki co mam całe palce i chciałbym aby tak zostało :D A taka robota to jak dla mnie podchodzi z lekka pod "partyzantkę" czyli uda się i będzie ok. ale mogą być ofiary (czyt. uszkodzone paluszki) w końcu do polerki jakieś nie małe obroty muszą być. Pewnie jak ktoś ma praktykę w tego rodzaju operacjach to wie co i jak, ja pozostałem przy typowo ręcznej robocie, ale nie żałuję, bo otrzymany efekt mnie zadowala <spoko> Po za tym jak mnie najdzie, to lubię coś tam tworzyć przy samochodzie, w pewnym sensie przy tym "odpoczywam" <oczko>
Forumowicz

Postprzez DARO MAZDA 323 » 25 mar 2015, 10:27

Ja tak robiłem i mam nadal całe 19 palców <lol>
A tak serio prędkość obrotów zależy od biegu no i bez rękawiczek to nie podchodz.
Dużo zależy od kształtu felgi ( ramion ) można dostać po palcach ale bez przesady.
A poza tym czekam na oponki na auto no i oczywiscie foto być musi.
Klubowicz

Postprzez Jey » 2 kwi 2015, 10:00

Rant we wszystkich felgach wypolerowany, kolejny etap, to odnowienie lakieru. Oryginalny był zmatowiały i porysowany. Nie brałem innej opcji koloru jak ta co była – czyli będzie czarny połysk <ok> Do lakierowania użyłem zestawu firmy MOTIP: podkład, baza i lakier bezbarwny:

Obrazek

Felgi po zabezpieczeniu rantów i innych szczegółów poszły w podkład:

Obrazek

Obrazek

...a następnie 2xczarny połysk + 1 warstwa lakieru bezbarwnego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

.
.
.
...i na razie przerwa świąteczna <piwo>
Forumowicz

Postprzez rafał88 » 2 kwi 2015, 20:15

Ładnie ładnie <spoko> Ale czarne:P trzeba bylo zaszalec z jakims metalikiem ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez Domelek » 8 kwi 2015, 07:57

Poprosimy o zdjęcie wynikowe <glupek2>
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"

Postprzez Jey » 27 kwi 2015, 10:25

Domelek napisał(a):Poprosimy o zdjęcie wynikowe <glupek2>

...mówisz/piszesz i masz <diabełek>
.
.
.
Mała sesyja foto: Czarnula w pełnej krasie – nowy sezon na nowych czarnych felach :D

Za dnia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koła z bliska:

Obrazek

Obrazek

Wieczorową porą <czarodziej>

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Domelek » 28 kwi 2015, 08:17

CZARNE MONSTRUM hyhyh – fajny efekt dają srebrne ranty, podkreślają profil.
Miałem też sobie zrobić czarne felgi ale dałem spokój – chciałem kontrast zrobić do jasnego lakieru czarne fele ale chyba odłożę na nowe większe felgi jak mi stalówki zimowe siadą razem z oponami to wtedy podwyższę calaż – no chyba że kupię nową Mazdę hyhyh
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"

Postprzez Jey » 11 cze 2015, 09:02

Od jakiegoś czasu podczas jazdy słychać było głuche dudnienie w okolicach tyłu (bagażnik) po prawej stronie, zwłaszcza kiedy jechało się po drobnych poprzecznych nierównościach. Coroczny przegląd techniczny, który akurat teraz na dniach wypadał, potwierdził tylko moje przypuszczenia:
– wartości pomiaru sprawności amortyzatorów:
przód:
oś lewa i prawa – po 80% (jestem w szoku – bo wygląda na to, że poprzedni właściciel jeszcze ich nie wymieniał).
tył:
oś lewa – 76%, oś prawa – 53%

Na prawym tylnym amorze widoczny ślad wycieku oleju, co jest = że amor do wymiany, a dokładnie para :(

Po głębszych przemyśleniach zdecydowałem się na zamienniki czeskiej firmy KAMOKA – dają 2 lata gwarancji przy kupnie pary, do tego osłony z odbojnikami, oraz końcówki drążków stabilizatora firmy MOOG.

Fotka z zakupów:

Obrazek

Po złożeniu wszystkiego w całość podczas jazdy – nastała błoga cisza (jak bywa tradycyjnie w PREMACY :D ).
Forumowicz