rav 75 napisał(a):Brak geometrii bardziej spowoduje nierównomierne zużycie bieżnika niż wyząbkowanie. Myślę że regularne sprawdzanie ciśnienia,dostosowanie ciśnienia do obciążenia a przede wszystkim rotowanie opon pozwoli uniknąć ząbkowania. W każdej instrukcji obsługi jest o tym napisane.
Masz swiadomosc, ze termin zabkowanie oznacze nierownomiernie zuzyty bieznik ? A to jest jak najbardziej pochodną zlej geometrii.
Chyba ze kazdy z was ma inne definicje to moze powinismy to raz na zawsze wyjasnic ?
Napisze poniżej krótko, jeżeli ktoś z tym się nie zgadza no to wtedy trudno rzeczowo dyskutować – nie ja wymyśliłem te definicje:
1. geometria zawieszenia to zbiór parametrów definiujących położenie i ruch koła, tymi parametrami są:
a) zbieżność
b) kąt pochylenia kół
c) kąt wyprzedzenia zwrotnicy
2. ząbkowanie opony to nic innego jak ich nierównomierne zużycie
Mam nadzieję, że przestaniemy już zakrzywiać czasoprzestrzeń odnośnie definicji.
Wracając do tematu, to ja nigdzie nie twierdzę że ząbkowanie jest tylko i wyłącznie skutkiem źle ustawionej geometrii. Jeżeli ktoś ma jednak burdel w zawieszeniu, zepsute tuleje i sworznie w drązkach, pokrzywione [waaaco?] czy cokolwiek innego i auto sciąga mu mocno w jedną strone, ma zużyte amortyzatory etc. to zabkowanie może jak najbardziej wystąpić. Kwestia ciśnienia w oponach to osobny, podstawowy temat ale chyba akażdy właściciela tutaj ma świadomośc, że powinien jezdzić na prawidłowym ciśnieniu w kołach zgodnie ze specyfikacją producenta.