Uznaliśmy w domu , że chyba czas zmienić auto i też spełnić nieco swoje marzenia , a nasza GW posłuży jeszcze komuś parę lat , tym bardziej , że nie jest zgnita , tylko głośna
Na razie rozpoczynam głębokie rozpoznanie w cenach części , obsługi itp opłat , ale póki co mając w pamieci 7 lat z GW DiTD jakoś nie działają na mnie przerażająco koszty części , OC itp w tych limuzynach . Część rzeczy jest nawet tańsza niż do takiego klamota jak GW . Póki co do czynienia miałem z różnymi BMW min. 740 i przyznam szczerze jestem w nich zakochany od dawna , z Audi jeździłem tylko Allroadem c5 2.7 biturbo .
Auta oczywiście tylko z LPG , nie będzie to jakiś typowy dupowóz do tłuczenia a auto do dopieszczania , z pasją , tygodniowo robię może 50-120 km , od czasu do czasu jakaś trasa( którą chciałbym pokonywać w ciszy i komfortowo ) , ale mając 2 km do pracy chcę zrezygnować z klekota . Idzie wiosna , nogi sprawne a i motorynką bym pojeździł jeszcze
Interesują mnie najbardziej 2 modele – BMW E38 z silnikiem 2.8 – 3.5 max lub Audi A8 2.8- 3.7max z quattro.... Tak wiem , jednostki 4.4 i 4.2 to idealne super silniki do tych aut , ale bez przesady z tym spalaniem i ciasnotą pod maską
Lub jeśli nie udałoby się znaleźć przyzwoitych limuzyn to coś z niższej półki czyli
BMW e39 z silnikiem 2,5-2.8 – tylko sedan w manualu
Audi A6 C5 silnik obojętny byle bez turbo i dziwactw , najlepiej quattro i kombi bo sedan to jakaś "wydmuszka"
Budżet jaki zakładam na zakup auta to ok 10 tyś . Wiem nie będzie to perełka , ale przeglądając oferty jest to cena dość uśredniona .
Czy miał ktoś do czynienia z takimi samochodami ? Jeździł nimi , miał w rodzinie , może sam się przesiadł ? Może jakieś inne porady ? I szczególnie zależy mi na opinii osób , które miały do czynienia z amelinowym D2 , korozji nie ma , ale jest z kolei erozja ? Jak z naprawami po stłuczkach itp

Zapraszam do dyskusji .