Mazda3 BK LF '07 2.0 150KM Active+ Przyczajony Tygrys.

BP / BN / BM / BL / BK

Postprzez The_Radek » 14 lut 2015, 00:25

Witajcie,

W końcu i ja mogę pochwalić się swoją "Trójką" :)

Wprowadzenie:
Od zeszłego roku zaczęliśmy się zastanawiać z żonką nad zmianą auta. Obecne dość wysłużone choć wciąż z werwą poruszające się po drogach wozidło dawało już się we znaki. Od myśli do czynów więc zacząłem poszukiwania modelu. Padło początkowo na to samo konsorcjum, czyli Opel, a mianowicie Astra III. Z zewnątrz dość ładny... spodobał się nawet twórcom filmu Transformers i nawet zagrał w tym filmie... jednak wnętrze auta zbyt płaskie i plastikowe i pomimo tego iż żonka była za, to jednak ja nie mogłem na to patrzeć. Drugim autem był Ford focus mkII po lifcie. Niestety o ile wnętrze było akceptowalne, to jednak wygląd zewnętrzny żonce nie przypadł do gustu... tak więc psim targiem uzgodniliśmy, że szukamy trzeciej opcji. Była, ale to jeszcze nie ta co powinna ;) było Subaru Impreza w wersji kombi. I Mao Brakowao a byśmy je kupili... nie udało się...ufff... ;) Poszukiwania trwały więc dalej, aż w końcu w okolicach Września2014 oczom mym ukazała się ona ;) Pokazałem ją żonce i od razu stanęło na Maździe 3.
Teraz tylko trzeba było zacząć poszukiwania odpowiedniego modelu. Początkowo na własną rękę, potem z pomocą doświadczonych ludzi, ale w końcu, po kilku miesiącach poszukiwań jest i Ona!

Dane modelu:
– Rocznik: 2007 (pierwsza rejestracja w Niemczech 03.2007)
– Wersja: Active Plus
– Kolor: Black Mica (16W)
– Silnik: 1999 cm3 benzyna
– Moc: 150 KM ( 110 KW )
– Przebieg: ok 106kkm (w chwili zakupu)

Wyposażenie:
– Komputer pokładowy
– 4 x elektryczne szyby i podgrzewane lusterka
– Komplet poduszek powietrznych z kurtynami
– Skrzynia manualna 6 biegowa
– Climatronic
– ISOFIX
– Kierownica wielofunkcyjna
– Tempomat
– Nagłośnienie BOSE – zmieniarka 6 CD i 7 głośników
– ABS
– DSC
– Halogeny
– Reflektory Xenonowe samopoziomujące ze spryskiwaczami
– Tylne lampy LED
– Czujnik deszczu oraz zmierzchu
– Felgi 17" (Mazda) lato oraz 16" zima aluminiowe.

Modyfikacje poprzedniego właściciela (zauważone):
– obniżone zawieszenie Eibach
– żarówki LED oświetlenia wnętrza
– żarówki LED oświetlenia tablicy
– różaniec na lusterku ;)

Do zrobienia/wymiany:
– check engine – przy sprzedaży sprzedawca odczytał błąd – było to coś z sondą lambda, ale w ułamku sekundy skasował błąd i w serwisie nic nie mogli powiedzieć – wczoraj znów się włączyła i spalanie wskazywane przez komputer dramatycznie wzrosło ( nawet 38l/100km!)
– tarcze i klocki tył pilnie
– tarcze i klocki przód
– opony letnie pilnie
– uszczelnienie klimatyzacji pilnie
– tuleje wahaczy przód
– mocowanie stabilizatora belki tylnej
– olej i płyny
– filtry
– świece
– lampka zapalniczki
– wymiana błotników filcowych nadkoli tylnych na jakieś plastiki
– może konserwacja podwozia
– oświetlenie bagażnika
– dywaniki i wycieraczki

Zabiegi kosmetyczne:
– odpryski lakieru na masce
– porządne mycie i woskowanie ( i polerowanie?)
– odświeżenie felg letnich, a potem zimowych ( lub na odwrót;))

Modyfikacje planowane:
– podstopnica ( dzięki uprzejmości Petro rysunek dwg już jest ;) + nakładki na pedały
– progi i lotka, ale to kiedyś...kiedyś...może...;)
– xCarlink
– zestaw głośnomówiący
– zmiana żarówek, ale jak padną te ;)
– taki wkład plastikowy bagażnika jak ma paradox ;)

A tak się przedstawia Madzia:
1WP_Front_small.jpg
Przód

1WP_side_small.jpg
Z boku

1WP_inner_small.jpg
Wnętrze

Przejechałem nią narazie niecałe 700km, więc pomimo iż widzę, że sporo jest do zrobienia, to podejrzewam, że jeszcze coś "po drodze" odkryję...

Pozdrawiam!
Forumowicz

Od: 21 paź 2014, 11:04
Auto: Mazda 3, BK, 2.0 benzynka, rok 2007

Postprzez peterkarol » 17 lut 2015, 16:58

Ooo...kolejny "Krajan" z M3 :D Gratulacje zakupu i szerokości życzę :)
Forumowicz

Od: 18 mar 2014, 17:30
Auto: Mazda 3 BK LF '07/08 2.0 150KM KINTARO

Postprzez adidom » 17 lut 2015, 18:46

Gratuluję i życzę bezawaryjnej jazdy.
Forumowicz

Od: 19 cze 2007, 22:02
Auto: Infiniti Q50S '16

Postprzez Bejsu » 17 lut 2015, 21:52

Gratuluje zakupu, życzę powodzenia w doprowadzeniu silnika do ładu :)

Szerokości i wiecznej radości z jazdy! :)
Axela!
Forumowicz

Od: 5 maja 2014, 22:14
Auto: Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B <-- Było.
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463

Postprzez benq323 » 17 lut 2015, 23:26

Gratulacje zakupu. Aby służyła bezawaryjnie ;)
Regeneracja DPF........info PW
Forumowicz

Od: 31 mar 2009, 17:10
Auto: Opel Signum 1,9 CDTI (Z19DT) 2004r

Postprzez petro » 17 lut 2015, 23:37

Powitać w gronie M3 BK. <faja>
Madzia dobrze wyposażona, w ładnym kolorze <spoko> .
Trochę jest na tej liście do zrobienia, więc nudy nie będzie.
Warto utrzymywać to autko w dobrej kondycji, bo potem odwdzięcza się frajdą z jazdy. :D
Życzę szybkiego wyzerowania listy pilnych rzeczy do zrobienia i realizowania zaplanowanych modów. <ok>
Obrazek
Obrazek
metal forever ...
Forumowicz

Od: 17 cze 2012, 20:04
Auto: Mazda 3 Sport Kintaro
2.0 LF, 2007
ガソリン

Postprzez talk_about85 » 18 lut 2015, 11:06

Pamietam pomagalem Ci w ocenie egzemplarzy ktore wrzucales w odpowiednim dziale. Tego egzemplarza jakos nie kojarze ale troche ich bylo :P. Podoba mi sie ze wzgledu na kolor i taka tapicerka rzadko spotykana :). Fakt lista rzeczy do zrobienia dluga i troche to bedzie kosztowac mimo wszystko kup porzadne opony bo 150KM musi miec ogumienie z wyzszej polki. Mam nadzieje ze oryginalne felgi Mazdowskie byly na stanie podczas zakupu.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez The_Radek » 18 lut 2015, 11:58

talk_about85 napisał(a):Tego egzemplarza jakos nie kojarze

Bo właściwie nie pojechałem po ten egzemplarz ;)
Swojego czasu pytałem o mazdę w Radlinie...tam nie dotarłem bo zatrzymałem się w Mysłowicach. Tam najpierw miałem oglądać Kintaro, ale zanim przyjechałem, sprzedawca sprowadził właśnie tego i po obejrzeniu obu, stwierdziliśmy z żonką, że jednak lepsza jest ta ;) Oczywiście Kintaro wymiata wyglądem, ale tą wzięliśmy głównie ze względu na wyposażenie.

talk_about85 napisał(a):Fakt lista rzeczy do zrobienia dluga i troche to bedzie kosztowac

Zgadza się, sporo jest do zrobienia – co nie napawa mnie optymizmem bo jednak sporo za nią zapłaciliśmy...no cóż... spełnianie marzeń bezcenne, za resztę zapłacę kartą MasterCard ;P

petro napisał(a):i realizowania zaplanowanych modów

Modowaniem zajmę się w między czasie, dla mnie najważniejsze aby technicznie autko było bez najmniejszego zarzutu, więc w pierwszej kolejności praca, potem przyjemności ;)

Dzięki wszystkim i do zobaczenia na trasie ;)
Forumowicz

Postprzez kalesoon » 18 lut 2015, 12:53

Bardzo fajna Madzia i do tego w bardzo bogatym wyposażeniu!

Jak już masz zamiar robić auto na glanc, a czytając Twoje wypowiedzi dochodzę do takiego wniosku, proponuję zrobić dobrze, nie idąc na kompromisy (jak oczywiście kasa wystarczy ;)) a auto odwdzięczy się długą i bezawaryjną jazdą. Jeżeli zamierzasz autem jeździć 5 lat lub więcej, to warto je porządnie zrobić – ja mam takie podejście.

Powodzenia! :)
Forumowicz

Od: 8 mar 2012, 20:50
Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)

Postprzez The_Radek » 18 lut 2015, 16:00

kalesoon napisał(a):(jak oczywiście kasa wystarczy ;))

Slowo klucz ;)
Na pewno nie wszystko na raz... :)

Na początek pójdą chyba hamulce przód, bo wkurza mnie lekkie bicie na kierownicy i pulsowanie pedału hamulca podczas hamowania. Jak zielonych wystarczy to od razu pójdzie na tył... z drugiej strony muszę już zbierać kasę na opony, bo jednak na slikach daleko nie ujadę...

Jak na razie muszę się rozejrzeć za jakimś sklepem, aby mieć jeden punkt zaopatrzeniowy, macie taki swój sklep do wszystkiego?
Forumowicz

Postprzez kalesoon » 18 lut 2015, 17:07

The_Radek napisał(a):
kalesoon napisał(a):(jak oczywiście kasa wystarczy ;))

Slowo klucz ;)
Na pewno nie wszystko na raz... :)

Na początek pójdą chyba hamulce przód, bo wkurza mnie lekkie bicie na kierownicy i pulsowanie pedału hamulca podczas hamowania. Jak zielonych wystarczy to od razu pójdzie na tył... z drugiej strony muszę już zbierać kasę na opony, bo jednak na slikach daleko nie ujadę...

Jak na razie muszę się rozejrzeć za jakimś sklepem, aby mieć jeden punkt zaopatrzeniowy, macie taki swój sklep do wszystkiego?

No niestety :/, sam przechodzę teraz okres lekkiego niezadowolenia, bo remont się łagodnie ujmując powiększył, przez co kasa na inne zabawki musi zostać wstrzymana. Ale pomału pomału, na wszystko przyjdzie pora ;). Sam zaopatruję się ogólnie na allegro, niestety nie mam jakiejś swojej zaprzyjaźnionej hurtowni czy sklepu. Oryginalne części możesz zamawiać w Fox-Rzeszów, mają taniej niż w ASO Mazdy – a może nawet jakiś rabat dadzą jak wspomnisz o forum ;).

Taka rada, jaka mi się przydaje ostatnio. Jak przeglądam forum, to często trafiam w tematach na jakąś markę części, ceny, linki, kontakty. Wiele z nich nie jest mi potrzebne na teraz, ale kiedyś mogą się przydać, więc je sobie wszystkie zapisuje na kompie w pliku arkusza kalkulacyjnego i jak czegoś potrzeba, to mam szybko podane co, od kogo, za ile i gdzie ;).
Forumowicz

Od: 8 mar 2012, 20:50
Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)

Postprzez macvas » 18 lut 2015, 21:01

kolega kalesoon mądrze pisze, chociaż ja poszedłem inną drogą (dla wygodnych) i zwyczajnie odkładałem sumki pod kątem całościowej wymiany rozrządu i elementów zawieszenia mojej Madzi w białostockim ASO.

Cenowo (mimo sporych upustów na części) napewno wyszło drożej, ale spokój duszy i banan na twarzy gdy obejrzałem od spodu i potem wsiadłem pamiętam/mam do dzisiaj.
Jak zadecydujesz będzie ok, bylebyś oddał we właściwe ręce.

Chociaż wydaje się że jest sporo do zrobienia to i tak życzę Tobie i Twojej Żonie samych przyjemnych chwil w aucie :> . Gratuluję zakupu i witamy w gronie M3.
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez piterus87 » 18 lut 2015, 21:16

Ooo w końcu kolega się pojawił ze swoją strzałą :) Chyba mijałem Cię kilka dni temu na lubelskiej ale ręki uciąć nie dam. Trochę roboty z autem masz jak widzę ale pocieszę Cię... będziesz miał więcej jak pojeździsz trochę po naszych drogach :P Z resztą jesteś z Olsztyna więc wiesz o czym mówię ;) a tymczasem pociechy z mazdy życzę i niech się dobrze sprawuje <spoko>
Forumowicz

Od: 29 lis 2010, 17:31
Auto: Była: Mazda 3 2.0 LF TOP SPORT '03
Jest: Mazda 3 MPS BK 330KM, 470Nm

Postprzez The_Radek » 19 lut 2015, 19:58

macvas napisał(a):życzę Tobie i Twojej Żonie samych przyjemnych chwil w aucie :>

A dziękuję <cfaniak>

piterus87 napisał(a):Chyba mijałem Cię kilka dni temu na lubelskiej

Mogło być, choć ja Cię nie zauważyłem...
Swoją drogą jakie to dziwne i zabawne było gdy jechałem po Madzię do serwisu... Spotkałem na swej drodze chyba z 10 sztuk M3 :) Nawet za jedną taką niebieską stałem na światłach na Kołobrzeskiej, niestety skręciła w Dworcową, a ja dalej prosto pojechałem ;) Może to byłeś Ty?;)

Rozglądam się już za hamulcami – na początek ten nieszczęsny przód – ze wstępnych ustaleń 650PLN za części, a wymiana we własnym zakresie. Wypłata niedługo, więc można będzie poszaleć <czarodziej>

Pozdr.
Forumowicz

Postprzez benq323 » 19 lut 2015, 21:18

O części napisz do kolegi RIKI z forum(jak dobrze pamiętam sklep: mazparts.pl) i jeszcze zostaje carspeed.pl. zamawiałem w obu i mogę polecić <spoko>
Regeneracja DPF........info PW
Forumowicz

Od: 31 mar 2009, 17:10
Auto: Opel Signum 1,9 CDTI (Z19DT) 2004r

Postprzez The_Radek » 20 lut 2015, 10:06

benq323 napisał(a):sklep: mazparts.pl

Tak, tak, dzięki :) właśnie tam się odezwałem.
O moich wątpliwościach można przeczytać TU
Forumowicz

Postprzez piterus87 » 20 lut 2015, 15:08

The_Radek napisał(a):Mogło być, choć ja Cię nie zauważyłem...
Swoją drogą jakie to dziwne i zabawne było gdy jechałem po Madzię do serwisu... Spotkałem na swej drodze chyba z 10 sztuk M3 Nawet za jedną taką niebieską stałem na światłach na Kołobrzeskiej, niestety skręciła w Dworcową, a ja dalej prosto pojechałem Może to byłeś Ty?;)

Bardzo możliwe, ponieważ mieszkam w tych rejonach :)
Fakt, że ostatnio bardzo dużo pojawiło się trójek w naszym mieście ale nie spotkałem jeszcze dwóch jednakowych. Każda niepowtarzalna <serduszka>
Forumowicz

Postprzez The_Radek » 12 maja 2015, 14:11

Witajcie,
Po dłuższej eksploatacji w stanie "tak jak jest" a raczej " tak jak wyjechało od nieudolnego mechaniora" dziś korzystając z okazji dnia wolnego ogarnąłem w końcu klimę <jupi>

WP_20150512_10_44_11_Pro[1].jpg

Było kilka nieszczelności przez co uciekał czynnik i sprężarka nie chciała się uruchomić.
Po wyjęciu sprężarki okazało się, że poprzedni mechanik wsadził sprężarkę całą zasyfioną, najbardziej zasyfiony był elektromagnes... po wyczyszczeniu, uszczelnieniu i nabiciu ponownie czynnikiem, powiało w końcu chłodem ;)
Dodatkowo czyszczenie i ozonowanie układu – i wszystko teraz bangla <jupi>

W między czasie zauważyłem kilka rzeczy:
– pęknięta lewa przednia sprężyna ( około 3/4 zwoju)
– wyciek w tylnym prawym amortyzatorze

W pierwszej kolejności sprężyny – już zakupione i w tej chwili są już do odbioru ;)
Zdecydowałem, że zostanę przy Eibach-u... jeszcze przynajmniej przez jakiś czas... ;)

Z tylnym amorkiem muszę się jeszcze zastanowić...ale chyba nie uniknę wymiany obu...

To tyle na razie...;)
Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez piterus87 » 12 maja 2015, 15:37

The_Radek napisał(a):W między czasie zauważyłem kilka rzeczy:
– pęknięta lewa przednia sprężyna ( około 3/4 zwoju)
– wyciek w tylnym prawym amortyzatorze

No tak... standardowa przypadłość aut poruszających się po olsztyńskich wyrobach drogo-podobnych :D
Forumowicz

Postprzez mike84 » 12 maja 2015, 15:54

hej :) poradziłes sobie juz z tym checkiem?????, jak cos to moge pomoc po zakupie mialem podobnie po zakupie swojej M 3
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 20:14
Auto: mazda 323 f bj 2.0 ditd, a od lutego Mazda 3 BK 2004 nordic green