Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B!
Ładne autko...zadbane, widać to po nim i robi to wrażenie.
Ja przy okazji mam zapytanie o taką 'pierdołę' jak malowanie dekielka gałki zmiany biegów. U mnie już zupełnie wytarty. Znalazłem w garażu tylko chrom w sprayu, nie miałem lakieru to wziąłem do drewna i całość zeszła po tyg. Ale sądzę, że nie było to wina lakieru a raczej słabego przyczepienia się farby (chromu). Niby prosta rzecz a nie wyszło. Ale spowodowane to jest też tym, że nie chcę kupować pełnych puszek farb itd. by pomalować 5 cm2. Czy przygotowywałeś jakoś ten dekielek przed malowaniem? Matowiłeś, jakiś podkład dawałeś? Jak się u Ciebie sprawdziło to malowanie?
Ja przy okazji mam zapytanie o taką 'pierdołę' jak malowanie dekielka gałki zmiany biegów. U mnie już zupełnie wytarty. Znalazłem w garażu tylko chrom w sprayu, nie miałem lakieru to wziąłem do drewna i całość zeszła po tyg. Ale sądzę, że nie było to wina lakieru a raczej słabego przyczepienia się farby (chromu). Niby prosta rzecz a nie wyszło. Ale spowodowane to jest też tym, że nie chcę kupować pełnych puszek farb itd. by pomalować 5 cm2. Czy przygotowywałeś jakoś ten dekielek przed malowaniem? Matowiłeś, jakiś podkład dawałeś? Jak się u Ciebie sprawdziło to malowanie?
- Od: 12 gru 2014, 11:36
- Auto: Mazda 3 Top Sport, 2004; 2.0 MZR. http://tinyurl.com/o388wwb
Mr_Bartek napisał(a):Zanim zaczniesz malować to przetrzyj brzegi urwania zmywaczem do paznokci. Zniknie ten schodek i spójniej będzie to wyglądało po domalowywaniu.
Sent from my HTC One (M8) using Tapatalk
Dzięki stary za podpowiedź, zabieram się za malowanie tej felgi, ale jakoś zabrać się nie mogę, czasu brakuje...
Na dodatek zainwestowałem w głośniki, na dniach mają dotrzeć... Jak podłącze pochwale się nowym nabytkiem!
ValisX napisał(a): Ja przy okazji mam zapytanie o taką 'pierdołę' jak malowanie dekielka gałki zmiany biegów. U mnie już zupełnie wytarty. Znalazłem w garażu tylko chrom w sprayu, nie miałem lakieru to wziąłem do drewna i całość zeszła po tyg. Ale sądzę, że nie było to wina lakieru a raczej słabego przyczepienia się farby (chromu). Niby prosta rzecz a nie wyszło. Ale spowodowane to jest też tym, że nie chcę kupować pełnych puszek farb itd. by pomalować 5 cm2. Czy przygotowywałeś jakoś ten dekielek przed malowaniem? Matowiłeś, jakiś podkład dawałeś? Jak się u Ciebie sprawdziło to malowanie?
Co do malowania gałki... Też kiedyś próbowałem z lakierami "ala chrom" nie trzymał się gałki w ogóle, już podczas malowania jak by farba się ścinała. Jedyne co zdało egzamin to farba w spray, którą kupiłem w motoryzacyjnym do malowania przyrdzewiałych ramion wycieraczek! Nie pamiętam jak ona się nazywała, nic nie matowiłem, tylko dobrze odtłuściłem
-
Axela!
- Od: 5 maja 2014, 22:14
- Auto: Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B <-- Było.
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
bercikz napisał(a):Chciałem dopytać jak sprawa z instalacją głośników Bose w standardowym radiu. Działają bez problemu? Kable są już podciągnięte ?
Ja mam zamontowane tylko tweetery ze systemu Bose. Polecam montaż tego małego głośniczka, kupić go możesz na allegro

Ogólnie jeżeli chodzi o system nagłośnienia BOSE, słyszałem że jest on lepszy od oryginały, jednak średniej jakości. Na alledrogo znaleźć można aukcje, gdzie sprzedają kompletny system (głośniki + subwoofer + radio) za stosunkowo niewielkie pieniądze
-
Axela!
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
Mi jakość dzięku nawet odpowiada, ale czasami jeżdżę B6 i tam ten dźwięk jest jakiś taki lepszy, wstępnie obstawiłem głośniki nisko tonowe
Pisząc poprzedni post o głośnikach miałem na myśli te nisko tonowe. Nie wiem jak to jest rozwiązane w ori Boss, ale radio teoretycznie ma w stosunku do nich tak samo regulację jak do basu, nawet w instrukcji to zamieścili, nawet bez *, czyli dostępne we wszystkich modelach (u mnie nie ma). Daj znać czy warto szarpać się na te niskotonowe czy nie .
- Od: 17 wrz 2014, 09:10
- Auto: Mazda3 1.6 Y6 MZ-CD 110KM '05
Benzyna ekstrakcyjna też się sprawdza 
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Felga zregenerowana:) stara powłokę bez problemu zerwałem, resztki zmylem benzyna ekstrakcyjna:) teraz jak trochę śniegu napadalo można się wybrać w plener, żeby fotki na konkurs cyknac:)
-
Axela!
Minął rok od kiedy mam Mazdę, z racji tego faktu kupiłem głośniki JBL GT7-86! Para głośników zamontowana została na przednich drzwiach! Montaż banalny, spasowały idealnie w otwór po seryjnych głośnikach. Jakość mnie naprawdę urzekła! Głośniki grają dużo czyściej od seryjnych! Wysokie i średnie tony odwzorowywane są perfekcyjnie, jeżeli chodzi o niskie tony, jest dobrze, chociaż bass ciut słabszy niż w seryjnych, podyktowane to jest membraną rzecz jasna... Ogólnie mówiąc głośniczki warte swojej ceny! Na wiosnę, postaram się ogarnąć kwestie wygłuszenia drzwi, bagażnika, oraz maski silnika! 
Ostatnio edytowano 2 lut 2015, 18:44 przez Bejsu, łącznie edytowano 1 raz
-
Axela!
Gratuluję udanego zakupu. Dobra jakość dźwięku podczas jazdy sprawia wiele przyjemności.
- Od: 27 lip 2014, 20:41
- Auto: Mazda3 BK Y6 2006 140KM/330Nm Winning Blue
Jest, jest jest! Można rzec, że pozbyłem się najbardziej irytującego problemu tym razem na amen! Wyeliminowałem trzaski wydobywające się z fotela kierowcy! Ileż mi to nerwów zjadło! Ten dźwięk się mi po nocach śnił!
Korzystając z wolnej i ładnej soboty, wziąłem się za odkręcenie fotela! Miałem ogromny problem z odkręceniem śrub! Na szczęście się udało!
Za skrzypienie podejrzewałem gąbkę silikonową siedziska! I miałem racje!
Pod wpływem ruchu, ocierała się ona o metalowy spód fotela! Pierwotnie gąbkę od metalu izoluje cieniuteńka warstwa materiału. Pod wpływem lat i eksploatowania cienki materiał przestał spełniać swoją funkcję... Dlatego też fotel tak trzeszczał!
Wykonałem więc bardzo prosty zabieg, odkręciłem siedzisko od całej konstrukcji fotela, i w miejsce cienkiego materiału, poszło przewiewne poczciwe prześcieradło.
Później pozostało całość ze sobą poskręcać.
I zamontować fotel na swoje miejsce!
W końcu nastała upragniona cisza w kabinie! Odetchnąłem z ulgą!
Każdemu komu skrzypi fotel polecam wykonaniu tego banalnego zabiegu, według mnie w każdym przypadku winowajcą będzie ten materiał cieniutki! Czas około 2 godzin. Poziom trudności = łatwy! W razie potrzeby pytajcie o szczegóły! 
Korzystając z wolnej i ładnej soboty, wziąłem się za odkręcenie fotela! Miałem ogromny problem z odkręceniem śrub! Na szczęście się udało!
Za skrzypienie podejrzewałem gąbkę silikonową siedziska! I miałem racje!
Wykonałem więc bardzo prosty zabieg, odkręciłem siedzisko od całej konstrukcji fotela, i w miejsce cienkiego materiału, poszło przewiewne poczciwe prześcieradło.
Później pozostało całość ze sobą poskręcać.
I zamontować fotel na swoje miejsce!
W końcu nastała upragniona cisza w kabinie! Odetchnąłem z ulgą!
-
Axela!
Takie skrzypienie, nie wiadomo skąd, potrafi doprowadzić do szewskiej pasji. Wiem coś o tym, bo kiedyś urwał mi się odbój amortyzatora i klepało jak wściekłe dopóki nie znalazłem winowajcy. Ale jak widać odkryłeś w sobie tapicerskie zdolności i po kłopocie. Diagnoza też była trafna. 
wydziargane na petrowym SGS4

wydziargane na petrowym SGS4
"poczciwe prześcieradło" – dobre, masz teraz jak w domu
do czego potrafi doprowadzić skrzypienie, wie tylko ten, kto tego doświadczył.
- Od: 27 lip 2014, 20:41
- Auto: Mazda3 BK Y6 2006 140KM/330Nm Winning Blue
Dokładnie tak – a takie małe, drobne trzaski, skrzypienia, stukania są najgorsze... jak latający koło ucha komar O_o Dobra robota Bejsu
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Bejsu dobra robota z głośnikami, ja tez jestem po udanym swapie w 4 drzwiach
mam podobne odczucia jak u Ciebie, tyle ze skrzynka w bagażniku niweluje straty w niskich tonach
Mam nadzieje ze przełożyłeś adaptery z serii ?
W sensie gniazda? Tak przelutowałem je z seryjnych głośników
Nad wymianą głośników z tyłu się zastanawiam, natomiast na pewno chciałbym na wiosnę zrobić wygłuszenie, przynajmniej drzwi, a w dalszej kolejności bagażnika 
-
Axela!
Ven napisał(a):Nie gniazda a plastikowe osłony które są na seryjnych głośnikach. Czarne, osłaniające membranę z tyłu głośnika przed wilgocią.
A to tego nie przekładałem, zastosowałem takie piankowe odboje naklejane, które były w zestawie z głośnikami!
-
Axela!
Te osłony chronią głośnik przed wilgocią dostającą sie miedzy szybę a uszczelkę, przynajmniej tak pisali w dziale CA i faktycznie jak rozbierałem tylne to były na nich zacieki z brudnej wody. Trochę trzeba sie nagimnastykować by je odkleić, ale uważam ze ktoś je w jakimś celu tam założył 
Jak to zwykle bywa po zimie, na lakierku w paru miejscach powstały nowe odpryski. Kupiłem więc lekarstwo na te białe plamki
Oryginalny lakier zaprawkowy 27b prosto od FOX Rzeszów. Jutro jak tylko pogoda pozwoli, biorę się do zamalowywania ubytków!
Jedno mnie bardzo cieszy póki co, wstępnie obejrzałem całą karoserie oraz profile i nie dostrzegłem grama rdzy!
Jedno mnie bardzo cieszy póki co, wstępnie obejrzałem całą karoserie oraz profile i nie dostrzegłem grama rdzy!
-
Axela!