Panel i jego możliwości
Dzisiaj ruszając z miejsca parkingowego stwierdziłem, że panel samoistnie przestawił się z języka polskiego na język angielski. Czy miał ktoś z was taki przypadek, bo niby rzecz błaha ... ale 

Dziś po raz drugi spotkałem się z dziwnym zachowaniem systemu audio.
Po zakończeniu odsłuchu z USB, przełączam na radio FM a Madzia pozwala odsłuchać jedynie ostatnio słuchanej stacji. Żadne przełączanie stacji z panelu, klawiszem na kierownicy, wyboru z ulubionych, nie pomaga...
Zbieram usterki do kupy i na wiosnę uderzam do ASO.
Po zakończeniu odsłuchu z USB, przełączam na radio FM a Madzia pozwala odsłuchać jedynie ostatnio słuchanej stacji. Żadne przełączanie stacji z panelu, klawiszem na kierownicy, wyboru z ulubionych, nie pomaga...
Zbieram usterki do kupy i na wiosnę uderzam do ASO.
woytaski napisał(a):Po zakończeniu odsłuchu z USB, przełączam na radio FM a Madzia pozwala odsłuchać jedynie ostatnio słuchanej stacji. Żadne przełączanie stacji z panelu, klawiszem na kierownicy, wyboru z ulubionych, nie pomaga...
U mnie również występuje podobny problem, szczególnie jeśli odtwarzam wg albumu lub artysty. Czasem również odtwarzana jest stacja radiowa ale wyświetlacz pokazuje dalej USB i odwrotnie: odtwarzana jest piosenka z USB ale na wyświetlaczu nieruchomo widnieje opis z RDS'a. Podobno były jakieś zmiany w tej sprawie (tak mnie poinformowano 2 miesiące temu). Do przeglądu mam 3000km więc przy okazji omówię ponownie ten problem z ASO.
Czy ktoś może wie jak należy skonfigurować yanosika, żeby podawał komunikaty w trakcie słuchania radia? Łączę telefon z samochodem po bluetooth, telefon z androidem.
Tu chyba nie leży problem po stronie yanosika. Ja używam map google jako gpsu na telefonie (również android), i ja z kolei nie mam podawanych informacji głosowych pilota ani przez głośnik telefonu, ani przez głośniki w aucie. Dzieje się tak oczywiście tylko wtedy, gdy telefon jest sparowany przez bluetooth z autem. Natomiast rozmowy telefoniczne już są ok.
demonst napisał(a):Czy ktoś może wie jak należy skonfigurować yanosika, żeby podawał komunikaty w trakcie słuchania radia? Łączę telefon z samochodem po bluetooth, telefon z androidem.
Ustawienia –> Dźwięki –> Kanał Audio – Alarmy. Jedyny "minus" jest taki, że jak w aucie masz przełączone źródło na BT, to komendy Yanosika płyną zarówno z głośników samochodu jak i telefonu – da się z tym żyć:)
PS. Analogicznie może działać Google Now przy spięciu telefonu po BT. W androidzie 5 można wyłączyć mikrofon BT, bez potrzeby rootowania telefonu i korzystania z np Bluetooth Launch.
creet napisał(a):demonst napisał(a):Czy ktoś może wie jak należy skonfigurować yanosika, żeby podawał komunikaty w trakcie słuchania radia? Łączę telefon z samochodem po bluetooth, telefon z androidem.
Ustawienia –> Dźwięki –> Kanał Audio – Alarmy. Jedyny "minus" jest taki, że jak w aucie masz przełączone źródło na BT, to komendy Yanosika płyną zarówno z głośników samochodu jak i telefonu – da się z tym żyć:)
PS. Analogicznie może działać Google Now przy spięciu telefonu po BT. W androidzie 5 można wyłączyć mikrofon BT, bez potrzeby rootowania telefonu i korzystania z np Bluetooth Launch.
Trochę lipa, bo wtedy dźwięk idzie przez głośnik na telefonie. Chciałbym, żeby szedł przez głośniki samochodu, a po zakończeniu wrócił do odtwarzania muzyki z radia.
demonst napisał(a):Chciałbym, żeby szedł przez głośniki samochodu, a po zakończeniu wrócił do odtwarzania muzyki z radia.
Radio to w BM tylko i aż zwykły kanał input. A infotainment system nie wspiera miksowania kanałów wejściowych. Nie ma zatem możliwości sprostać twoim oczekiwaniom.
Nie do końca. W ustawieniach Yanosika, w dźwiękach uruchomić przekierowanie do odbiornika Bluetooth. W momencie nadawania komunikatu jest on wysyłany po BT, a system multimedialny m3 odbiera to jako połączenie telefoniczne.
W takim przypadku odtwarzanie radia jest wstrzymane i po komunikacie z yanosika powraca. Komunikat jest odtwarzany tylko i wyłącznie na głośnikach auta.
W takim przypadku odtwarzanie radia jest wstrzymane i po komunikacie z yanosika powraca. Komunikat jest odtwarzany tylko i wyłącznie na głośnikach auta.
am86 napisał(a):Nie do końca. W ustawieniach Yanosika, w dźwiękach uruchomić przekierowanie do odbiornika Bluetooth. W momencie nadawania komunikatu jest on wysyłany po BT, a system multimedialny m3 odbiera to jako połączenie telefoniczne.
I to rzeczywiście działa, czy to tylko teoria? U mnie nie chciało w ten sposób działać, komunikaty szły w próżnię, cały czas odtwarzane było radio lub USB. Zadowoliłem się komunikatami Yanosika z głośnika telefonu, w ten sposób przynajmniej w ogóle je słyszę.
Witam.
A czy chodzą u Was na iPhonie sms-y i e-maile? Nie mogę tego uruchomić, a w instrukcji nie znalazłem wyjaśnień. Mam ustawioną opcję automatycznego pobierania i nic.
A czy chodzą u Was na iPhonie sms-y i e-maile? Nie mogę tego uruchomić, a w instrukcji nie znalazłem wyjaśnień. Mam ustawioną opcję automatycznego pobierania i nic.
- Od: 28 sty 2015, 12:54
- Auto: Mazda 3 SkyEnergy 2.0 Sedan JetBlack 2014
am86 napisał(a):Czy pisanie teorii miałoby sens?U mnie działa to w praktyce. musiałem jedynie przełączyć to przekazywanie na 1
Czy mógłbym prosić o konkretne ustawienia z zakładki dźwięk i z zakładki bluetooth ?