Radio – dyskusja / problemy / porady
Proponuję nowe radio. Też jestem w trakcie zmiany i robię przegląd – z tego co robiłęm rozeznanie u znajomych to póki co najlepiej wypadły nowe modele peyinga. (Tak wiem, wiem... zaraz każdy powie, że lepiej kupić używanego Pioneera lub coś w tej klasie – tylko moim zdaniem kupując używane można się naciąć, a tu mam nówkę sztukę na gwarancji i z tego co sobie pooglądałem na YT to ma naprawdę niezłe możliwości).
- Od: 20 maja 2013, 10:43
dinoking napisał(a):gra bardzo cicho na podgłośnieniu 33 a następnie max gra tak że przy prędkości 130 już się nie słyszy wyrażnej muzyki proszę o wskazówki. Czytałem na forum to pisze coś o wzmacniaczu pod fotelem. Nie posiadam takiego czegoś -proszę o pomoc
A może coś z potencjometrem... Z drugiej strony jak pokazuje max to raczej działa....
Jaki masz konkretnie model radia?
- Od: 28 lip 2012, 02:57
- Auto: 323
Panowie ale odgrzaliście kotleta przecież to było prawie rok temu.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
airbob napisał(a):Panowie ale odgrzaliście kotleta przecież to było prawie rok temu.
Ale fakt jest faktem, że
airbob napisał(a):Możliwe że w twoim aucie zostało wymienione radio i zamiast wersji standard zostało wsadzone bose. Efektem takiej zamiany jest cichy dźwięk z głośników, taki naprawdę cichy że nie ma żadnej przyjemności ze słuchania, aby usłyszeć to co ktoś mówi trzeba się wsłuchiwać.
to prawda. Dziś w M6 też zmieniałem u kolegi Gramaciek radio. Zmieniliśmy na BOSE i niestety głos jak by był na 20-30% przy max. poziomie głośności.
Dobrze pamiętać o tym przy zamianie radia.
Cześć,
w mojej 3-ce pojawił się problem z podświetleniem przycisków radia, które nie włącza się w momencie włączania świateł mijania. Co ciekawe po włączeniu świateł znika również podświetlenie tego pomarańczowego paska na prawo i lewo od pokrętła regulacji głośności. Wyłączają się również efekty diodowe przy zmianie głośności. Przy wyłączonych światłach iluminacja środkowego paska działa jak trzeba. Podświetlenie wyświetlacza LCD działa prawidłowo (lekko przygasa).
Czy ktoś z szanownych Kolegów spotkał się już z czymś takim? Czy myślicie, że jest sens z tym jechać do jakiegoś specjalisty, czy może od razu kupić na allegro inne radio.
Dzięki!
w mojej 3-ce pojawił się problem z podświetleniem przycisków radia, które nie włącza się w momencie włączania świateł mijania. Co ciekawe po włączeniu świateł znika również podświetlenie tego pomarańczowego paska na prawo i lewo od pokrętła regulacji głośności. Wyłączają się również efekty diodowe przy zmianie głośności. Przy wyłączonych światłach iluminacja środkowego paska działa jak trzeba. Podświetlenie wyświetlacza LCD działa prawidłowo (lekko przygasa).
Czy ktoś z szanownych Kolegów spotkał się już z czymś takim? Czy myślicie, że jest sens z tym jechać do jakiegoś specjalisty, czy może od razu kupić na allegro inne radio.
Dzięki!
- Od: 2 mar 2012, 00:34
- Auto: Mazda 3, 1.6 MZ-CD 109KM, 2005
Czy w Waszych M3 też macie ten problem. Chciałbym poznać sposób, jak zmniejszyć ten skok głośności. Czy ktoś wie?danfilm napisał(a):Wie ktoś czy się da (i w jaki sposób) zmniejszyć skok o jaki zmieniana jest głośność radia przy jego podgłaśnianiu/ściszaniu?
Tzn. np. radio z głośnością ustawioną na 4 gra za cicho, podgłaśniam je na 5 i wtedy gra za głośno – czasem przydałoby się po prostu jeszcze ustawienie "pomiędzy". Czy można więc w jakiś sposób zmienić działanie VOLUME tak aby zwiększenie o jedną podziałkę na skali podgłaśniało radio np. nie o 0,7 dB lecz np. o 0,3 dB?
Ściskam prawicę...
Jacek
Jacek
- Od: 19 paź 2013, 10:35
- Auto: Mazda 3 BK Hatchback, 1.6 Z6, 2005
Raczej tego nie zmienisz. To jest zapisane w oprogramowaniu samego radia...
Nie sądzę by była taka możliwość, po prostu tak sobie producent radia wymyślił i koniec.
Można by to było obejść delikatnie przyciszając sygnał docierający do końcówki mocy. Niestety jest to już ingerencja w elektronikę radia. Dodatkowo delikatnie ucierpi maksymalna głośność radia no ale kto ją wykorzystuje.
Można by to było obejść delikatnie przyciszając sygnał docierający do końcówki mocy. Niestety jest to już ingerencja w elektronikę radia. Dodatkowo delikatnie ucierpi maksymalna głośność radia no ale kto ją wykorzystuje.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
dział car audio zapraszamy do lektury 

Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
nowicjusz napisał(a):witam, czy jest możliwość zamontowania AUX-a w M3 2004 ?
zapoznaj się m.in z tym tematem jeśli nie chcesz wydawać dużo pieniędzy:
viewtopic.php?f=470&t=89398&p=2771687&hilit=radio#p2771687
chyba że Cię stać na zakup urządzenia to z tym tematem:
viewtopic.php?f=28&t=25812&start=1880
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Witam, temat ostatnio ucichł. Ale u mnie pojawiły się problemy z radiem. Ogólnie sytuacja wygląda tak: radio zawsze się włącza wszystkie przyciski na panelu i na kierownicy działają, wyświetlacza sprawny, podświetlenie sprawne, cd/mp3 sprawne, wyszukiwanie stacji też OK,
ale czasami się nie włącza głos z głośników po włączeniu radia czy płyty jest cisza pomimo regulacji głośności do maxa. Jeżeli zapalę auto i głos się pojawi to mogę włączać i wyłączać radio i wszystko działa, następnie jeżeli zgaszę auto i ponownie go zapalę głos już się nie pojawia. I takie cuda na kiju się dzieją. Jak radio zaskoczy po odpaleniu to wszystko OK, jak nie to go już nic nie ruszy czas zgasić auto ponownie zapalić.
Co o tym sądzicie??
Mazda 3 produkcja 2005r radio cd+mp3
ale czasami się nie włącza głos z głośników po włączeniu radia czy płyty jest cisza pomimo regulacji głośności do maxa. Jeżeli zapalę auto i głos się pojawi to mogę włączać i wyłączać radio i wszystko działa, następnie jeżeli zgaszę auto i ponownie go zapalę głos już się nie pojawia. I takie cuda na kiju się dzieją. Jak radio zaskoczy po odpaleniu to wszystko OK, jak nie to go już nic nie ruszy czas zgasić auto ponownie zapalić.
Co o tym sądzicie??
Mazda 3 produkcja 2005r radio cd+mp3
Masz tam bose ?
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Może coś się dzieje z zasilaniem, może aku słabe i w momencie rozruchu skacze napięcie i końcówka mocy przechodzi w tryb zabezpieczenia.
Sprawdził bym aku oraz stan klem. Jak to nie pomoże to kilka razy bym rozpiął wtyczkę zasilającą radio aby rozruszać styki, może połączenie jest kiepskie. Jeśli to nie to to radio na warsztat.
Sprawdził bym aku oraz stan klem. Jak to nie pomoże to kilka razy bym rozpiął wtyczkę zasilającą radio aby rozruszać styki, może połączenie jest kiepskie. Jeśli to nie to to radio na warsztat.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
egonon napisał(a):koledzy,
Ja mam następujący problem: kiedy ustawię jakąś stację radio gra normalnie, ale po jakimś czasie jak np wyjadę za miasto albo nawet jak pojadę na drugi koniec miasta to zaczyna trzeszczeć i szumieć tak jakby gubiło sygnał, (tzn nie tak, ze słychać tylko szum, ale zdecydowanie nie można tego nazwać tego czystym dźwiękiem) dzieje się tak z każdą stacją radiowa którą ustawie – nawet z Radiem Maryja.
Natomiast z płyty i z urządzeń podłączonych przez AUX wszystko gra cały czas pięknie. Od czego mam zacząć diagnostykę? W radiu raczej nie było nic nigdy grzebane, nie było nigdy wyjmowane. Zauważyłem jedynie, ze gwint w antenie jest lekko skorodowany, wiec może wymiana pomoże, ale nie chce tak na pałę wymieniać wszystkiego po kolei.
Wiem po sobie, że Radia fabryczne w naszych BK – a raczej anteny, bardzo kiepsko zbierają sygnał i często go gubią. Może po prostu "ten typ tak ma"
- Od: 8 mar 2012, 20:50
- Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)
Sprawdź jaki masz poziom sygnału z anteny w momencie jak jest dobrze i jak jest źle. Na włączonym radiu przyciskasz gałkę od głośności i trzymając ją, dodatkowo naciskasz strzałkę w górę, pojawi się na wyświetlaczu poziom sygnału.
Zamiast anteny wsadzasz kawałek druta i porównujesz.
Temat wielokrotnie opisywany.
Zamiast anteny wsadzasz kawałek druta i porównujesz.
Temat wielokrotnie opisywany.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kalesoon napisał(a):egonon napisał(a):koledzy,
Ja mam następujący problem: kiedy ustawię jakąś stację radio gra normalnie, ale po jakimś czasie jak np wyjadę za miasto albo nawet jak pojadę na drugi koniec miasta to zaczyna trzeszczeć i szumieć tak jakby gubiło sygnał, (tzn nie tak, ze słychać tylko szum, ale zdecydowanie nie można tego nazwać tego czystym dźwiękiem) dzieje się tak z każdą stacją radiowa którą ustawie – nawet z Radiem Maryja.
Natomiast z płyty i z urządzeń podłączonych przez AUX wszystko gra cały czas pięknie. Od czego mam zacząć diagnostykę? W radiu raczej nie było nic nigdy grzebane, nie było nigdy wyjmowane. Zauważyłem jedynie, ze gwint w antenie jest lekko skorodowany, wiec może wymiana pomoże, ale nie chce tak na pałę wymieniać wszystkiego po kolei.
Wiem po sobie, że Radia fabryczne w naszych BK – a raczej anteny, bardzo kiepsko zbierają sygnał i często go gubią. Może po prostu "ten typ tak ma"
Kolego wybacz ale nie wierzę że BK mają słaby sygnał z radia. Nie widziałem jeszcze radia z lepszym sygnałem. Być może znajomi nie mają radii po 1tyś zł, no ale zasięg jest naprawdę bardzo dobry.
Może sprawdź czy masz ori antenę bo to może być problemem lub wtyczka radia nie siedzi do końca no ale w to już wątpię.
Dopisano 24 sty 2015, 13:58:
Przestał mi działać odtwarzacz płyt, po czyszczeniu laseru nic to nie dało, a że w mojej okolicy raczej nie ma dobrego speca od naprawy i każdy chce radio na kilka dni, a ja z dziurą nie mam zamiaru przez ten czas jeździć i pewnie naprawa koszt używki. Stąd mam takie pytanie. Na allegro znalazłem radio z samochodu po pożarze i jest inny typ. U mnie jest komputer pokładowy i przycisk TAPE/MD a tu tylko Media. Chciałbym przełożyć sam odtwarzacz działał by i byłby ten sam? Link do radia.