Regulacja zaworów
1, 2
A i jeszcze przy okazji się zapytam o napinacz rozrządu. Bo nowy ma taką zawleczkę żeby w tym napinaczu taki bolec nie wyszedł i może wiecie w którym momencie powinno się wyjąć tą zawleczkę w czasie zakładania rozrządu. Czy jak się wyciągnie zawleczkę to bolec sam się odpowiednio nastawi??
- Od: 3 kwi 2006, 17:36
- Auto: 626 99' 2.0 DiTD
Ustawienia zaworów dokonuje się oczywiście na zimno i w/g katalogu to:
wlotowe: 0,12-0,18 mm
wylotowe 0,32-0,38 mm
Zawleczkę ściąga się po zamontowaniu – jako ostatnią rzecz – wtedy sam się "rozciąga" do wymaganego wymiaru.
Jeśli napisałem coś źle – niech Jaksa poprawi (ja w końcu jestem tylko księdzem).
wlotowe: 0,12-0,18 mm
wylotowe 0,32-0,38 mm
Zawleczkę ściąga się po zamontowaniu – jako ostatnią rzecz – wtedy sam się "rozciąga" do wymaganego wymiaru.
Jeśli napisałem coś źle – niech Jaksa poprawi (ja w końcu jestem tylko księdzem).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
xANDy napisał(a):wlotowe: 0,12-0,18 mm
wylotowe 0,32-0,38 mm
Nigdy nie widziałem szczelinomierza o grubości blaszki 0.12 lub 0.18mm – są takie??? Ja bym tu użył 0.15mm.
Wartości luzu oczywiście nie neguję.
xANDy napisał(a):Zawleczkę ściąga się po zamontowaniu – jako ostatnią rzecz – wtedy sam się "rozciąga" do wymaganego wymiaru.
Dokładnie – po ustawieniu kół i paska – wyciągnięcie zawleczki to ostatni krok.
xANDy napisał(a):ja w końcu jestem tylko księdzem)
Który sam naprawia swoje autko
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
W Auto 2000 na Dęblińskiej razem z wymianą napinacza hydraulicznego 2125pln
U nas ok 1500.Green Hornet napisał(a):na Dęblińskiej razem z wymianą napinacza hydraulicznego 2125pln
P.S. Z tymi luzami cos nie tak , nie pamiętam ale sprawdze i podam w poniedziałek.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
xANDy napisał(a):Jeśli napisałem coś źle – niech Jaksa poprawi (ja w końcu jestem tylko księdzem).
Jaksa napisał(a):Z tymi luzami cos nie tak
Miałeś się wcześniej odezwać....

Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Mam teraz wolne , wszystkich danych regulacyjnych nie mam w głowie , jak komuś naprawdę zalezy niech poczeka ,jutro sprawdze w ksiązce i napisze.xANDy napisał(a):Miałeś się wcześniej odezwać
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Obawiam się ze ten moment wyrwie szpilki z mocowaniaIVM napisał(a):A czy wałek rozrządu może być dokręcowny szczękami trzymającymi na 9 kg

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
IVM napisał(a):no nic a czy te dane apropo regulacji zaworów są w końcu dobre czy nie??
Moim zdaniem (wg moich danych) są ok, ale zapewne czekasz na odpowiedź Jaksy
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Dokładnie wygląda to tak .... 0,15 ssące oraz 0,35 wydechy czyli mieliscie racje ale z dokręceniem wałka to przegięcie .....dokrec na 3kg.magicadm napisał(a):Moim zdaniem (wg moich danych) są ok
mniej więcej (nie będziemy się bili o ułamki)....
Fizycznie nie a praktycznie tak.
Fizycznie nie a praktycznie tak.
1, 2