Sterowanie ogrzewaniem – klimatyzacją

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wojtek » 25 lis 2014, 19:07

creet napisał(a):Nie jest tak, że w trybie AUTO, klima przełącza się samoczynnie z ECO na "NIE ECO" i odwrotnie?

Tryb auto: klimatronik sam wszystko reguluje... również siłę nawiewu i jego kierunki... Kierowca tylko ustala temperaturę...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez creet » 25 lis 2014, 20:27

Wojtek napisał(a):
creet napisał(a):Nie jest tak, że w trybie AUTO, klima przełącza się samoczynnie z ECO na "NIE ECO" i odwrotnie?

Tryb auto: klimatronik sam wszystko reguluje... również siłę nawiewu i jego kierunki... Kierowca tylko ustala temperaturę...

To jest oczywiste. Chodzi mi o to, że tryb AUTO decyduje też o tym czy klima działa w trybie ECO czy nie. Moje pytanie brzmi: czy można zrezygnować z ECO w trybie AUTO? Innymi słowy nie podoba mi się to, że tryb AUTO przełącza mi samoczynnie AC na AC ECO.
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez rac » 25 lis 2014, 23:32

Też zauważyłem że samoczynnie przełącza się na ECO. Tylko czemu Ci się to nie podoba? Jeśli tak robi, tzn. że w danym momencie to jest najlepsze rozwiązanie, i nie ma potrzeby używać trybu nie EKO. Ja jestem spokojny o to, że klima sama sobie krzywdy nie zrobi. Skoro chce pracować w EKO, to czemu nie.

Mam pytanie dotyczące przycisku odparowywania przedniej szyby. Gdy go naciśniemy, następuje tylko nadmuch na przednią szybę. Jeżdżę praktycznie cały czas z tą opcją. I zastanawiam się czy ta funkcja kieruje na szybę przednią tylko powietrze z silnika, czy dochodzi do tego jakieś ogrzewanie elektryczne które szybciej działa niż powietrze które jest chłodne, zanim się dopiero co zapalony silnik zimą zagrzeje? Bo jeśli dochodzi dodatkowe wspomaganie ogrzewaniem elektrycznym, to chyba niepotrzebnie jeżdżę na tej funkcji przez cały czas.
Forumowicz

Od: 19 wrz 2014, 16:09
Auto: Mazda 3 HTB 1,5 SKYACTIV-G 100 KM 6MT SkyMOTION
2014r

Postprzez creet » 25 lis 2014, 23:43

rac napisał(a):Też zauważyłem że samoczynnie przełącza się na ECO. Tylko czemu Ci się to nie podoba?

Mam alergię na słowo ECO i mierzi mnie to, że ktoś/coś wie lepiej czego chcę :) Da się to wyłączyć na stałe, czy jest jak z i-stop? :D

Apropos ogrzewania przedniej szyby – zazdroszczę fizycznego podgrzewania użytkownikom BL-i:) Czyżby brak tego udogodnienia w BM związane było z rozwodem Mazdy i Forda?
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 25 lis 2014, 23:46

funkcję odmrażania przedniej szyby pozostaw na mrozy :)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez child » 26 lis 2014, 10:01

Swoją drogą jest to dla mnie strasznie głupie, że nie można po prostu skierować nadmuchu tylko na szybę <glupek2> W każdym innym samochodzie, jaki miałem, była taka możliwość.
Forumowicz

Od: 9 gru 2013, 19:27
Auto: ND '18
b: NB '00
b: BM '13
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez rac » 26 lis 2014, 18:37

U mnie to wygląda tak:
– ustawienie trybu auto – grzeje o tej porze roku w nogi. Nie lubię tego bo w nogi to mi zawsze jest za gorąco <nie>
– ustawienie ogrzewania wlotami środkowymi w desce rozdzielczej (na kierowcę i pasażera) – też źle, bo mi co prawda nie dmucha ciepłym w nogi, ale mi szyby parują <nie>
– ustawienie przyciskiem tylko na szybę przednią – i tu by było dla mnie ok, bo jest i ciepło w aucie, i szyby nie parują. Tylko się trzeba dowiedzieć czy po włączeniu tego odrębnego ogrzewania, nie ma wspomagania grzania elektrycznego. Głupio by było z tym jeździć przez całą zimę. Najlepiej o to zapytać w serwisie, tam będą wiedzieli, tylko że ja nie mogę się do swojego dealera dodzwonić :(
Forumowicz

2014r

Postprzez rac » 27 lis 2014, 22:38

Otrzymałem informacje od dealera, że włącznik ogrzewania przedniej szyby koncentruje nadmuch na przednią szybę. Jest to tylko i wyłącznie nadmuch. Auto nie używa w tym momencie jakiś dodatkowych elektrycznych wspomagaczy ogrzewania, co mnie cieszy, ponieważ wiem, że nie jest angażowane do ogrzewania jakieś kolejne urządzenie elektryczne. A ponadto: nie mam w tym trybie ogrzewania na nogi (czego nie lubię), nie mam nadmuchu na kierowcę i pasażera (w tym trybie parowały mi szyby), za to mam nadmuch na przednią szybę, w aucie jest ciepło, klimatyzacja pracuje w trybie a/c, lub a/c eko, w zależności jak wybiorę, i nie parują mi szyby <spoko>
Forumowicz

2014r

Postprzez nexus30 » 28 lis 2014, 11:03

A ja bym się nie obraził jakby auto miało elektryczną nagrzewnicę, jak w dieslach. Od razu po uruchomieniu by dmuchało ciepłym, szyby by rano nie parowały.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 17:18
Auto: Mazda 3 BM 2.0 165 KM Soul Red 2014

Postprzez czarmi » 28 lis 2014, 15:01

Dla mnie super jest podgrzewanie siedzeń. Momencik i czuje się ciepełko. Poza tym autko dość szybko się nagrzewa. Mam cały czas włączoną klimę w trybie eco.
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez creet » 28 lis 2014, 15:38

rac napisał(a):– ustawienie trybu auto – grzeje o tej porze roku w nogi<nie>

Cieszę się, że udało Ci się rozwiązać Twój problem i będziesz cały czas jeździł w trybie "odmrażania przedniej szyby".

Natomiast to, że tryb auto grzeje o tej porze roku w nogi, zważywszy na dość prostą zasadę fizyczną iż cieplejsze powietrze jest lżejsze od zimnego, wydaje mi się dość logicznym rozwiązaniem, który podoba się tzw. przeciętnemu użytkownikowi przeciętnego auta :]
Forumowicz

Postprzez rac » 28 lis 2014, 17:48

Działanie klimatronika jest jak najbardziej ok przy grzaniu w nogi, bo tak jak piszesz, żądzą tu proste zasady fizyki (ciepłe powietrze idzie do góry). 99% użytkowników będzie zadowolonych z tego że dmucha na nogi. Ja niestety należę do 1%, który ma cholernie dobre krążenie krwi w żyłach, i wiecznie spocone nogi.
Natomiast nie można tej opcji (przycisku nawiewu przedniej szyby) określić mianem którego używasz "odmrażania przedniej szyby". A przynajmniej nie tylko do odmrażania ma on zastosowanie. W instrukcji jest opisany jako "włącznik ogrzewania przedniej szyby" – wzmianki o odmrażaniu nigdzie nie spotkałem. A poza tym zaparowanej szyby się nie odmraża, a ten przycisk (nawiew na szybę) jak najbardziej ten problem rozwiązuje.
Poza tym nie mam zamiaru cały rok korzystać z tej opcji... na pewno nie wiosną i latem.
Forumowicz

2014r

Postprzez Wojtek » 28 lis 2014, 18:28

Wrzuć proszę zdjęcie tego przycisku... Ciekawi mnie jaki jest symbol na nim... ;)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez czarmi » 28 lis 2014, 18:40

Może ja pomogę, bo mam je "na tapecie"
Pierwszy przycisk od góry – szyba tylna,
drugi – szyba przednia
Załączniki
WP_000485.jpg
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez Wojtek » 28 lis 2014, 18:42

O mam...

panel klimatronic.jpg

Wiesz, dla mnie ten symbol wygląda na ogrzewanie przedniej szyby tzw. odmrażanie... <faja>
Nie wiem jaką instrukcję czytałeś... :P

a tutaj filmik:
http://idn.tweddle.com/mme/video.html?v ... ing_v1.mp4
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez rac » 28 lis 2014, 18:47

Wojtek napisał(a):Wrzuć proszę zdjęcie tego przycisku... Ciekawi mnie jaki jest symbol na nim... ;)

Oj taki sam jak ten z ogrzewania tylnej szyby, tylko kształtem szyby się różni, żeby było wiadomo który jest do której szyby :P
Tylko że z tyłu podgrzewanie jest elektryczne, a z przodu jest nawiew ciepłego powietrza od silnika, którym to możesz sobie odmrozić, bądź odparować przednią szybę, a przy okazji nagrzać w całym aucie... co kto woli ;)

Dopisano piątek, 28 listopada 2014, 18:51:

Wojtek napisał(a):O mam...

panel klimatronic.jpg

Wiesz, dla mnie ten symbol wygląda na ogrzewanie przedniej szyby tzw. odmrażanie... <faja>

Jak zwał, tak zwał. Mi nie chodzi o nazewnictwo, tylko funkcję. Bo co... jak masz zaparowaną przednią szybę, to nie możesz używać tego przycisku do odparowywania, bo służy do odmrażania? No gdzie tu logika? :P

Dopisano piątek, 28 listopada 2014, 18:59:

Wojtek napisał(a):O mam...

panel klimatronic.jpg

Zresztą odmrażanie a ogrzewanie przedniej szyby to dla mnie dwie różne rzeczy. Ogrzewać przednią szybę możesz nawet wiosną czy jesienią, że o lecie już nie wspomnę. Odmrażać raczej by było trudno gdy temperatura powyżej 0. Szyby parują już przy, powiedzmy 10 stopniach i wilgoci, i ogrzewa się ją, żeby nie parowała. Odmrażanie... wiadomo... gdy jest mróz. Tak więc skłaniał bym się, że ten przycisk to przede wszystkim funkcja ogrzewania, a dopiero później odmrażania.
Ostatnio edytowano 28 lis 2014, 19:10 przez rac, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

2014r

Postprzez Wojtek » 28 lis 2014, 19:14

hm... instrukcja anglojęzyczna:

dual klimatronic panel.jpg

nawiew.jpg

ps. odparować szyby można również zimnym powietrzem... ważny jest nawiew

Dopisano 28 lis 2014, o 18:14:

rac, napisz mi co się stanie jak będziesz naciskał przycisk "Mode"...
Powinien pojawić się nawiew na szybę przednią na wyświetlaczu...
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez rac » 28 lis 2014, 19:18

Wojtek napisał(a):hm... instrukcja anglojęzyczna:
ps. odparować szyby można również zimnym powietrzem... ważny jest nawiew

No i znowu nie do końca się zgodzę. Cytat z polskiej instrukcji Mazda 3, rozdział 5-8
OSTRZEŻENIE
Nie usuwaj pary z przedniej szyby, używając pozycji (tu znaczek przycisku ogrzewania przedniej szyby) przy pokrętle temperatury w pozycji zimno... ustawienie na zimne powietrze zagraża bezpieczeństwu, ponieważ może spowodować zaparowanie zewnętrznej powierzchni szyby... itd

Jadąc ostatnio starszym autem w ulewie, walczyłem z parowaniem przedniej szyby. Myślę sobie, co jest grane, czemu ona tak paruje, mam nawiew na nią włączony, a tu nic nie daje. Co się okazało. Nawiew był, ale zimnego powietrza. Po przełączeniu na ciepłe, para z szyby pięknie po około minucie zeszła.

Dopisano piątek, 28 listopada 2014, 19:19:

Wojtek napisał(a):rac, napisz mi co się stanie jak będziesz naciskał przycisk "Mode"...
Powinien pojawić się nawiew na szybę przednią na wyświetlaczu...

pojawi się, ale w parze z ogrzewaniem na nogi
Forumowicz

2014r

Postprzez Wojtek » 28 lis 2014, 19:23

no to wcześniejsze modele miały lepiej :P

ps. W manualu również masz napisane, że włączenie przycisku odmrażania szyby przedniej zwiększa automatycznie nawiew na szybę...
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez creet » 28 lis 2014, 20:03

Ja to widzę tak: przyciskiem (nie spierajmy się może o jego nazwę) warto odmrażać szybę, gdyż klima pracuje wówczas mocno wydmuchując powietrze zarówno na zewnątrz jak i do wewnątrz. W skrajnych przypadkach, np opisanych tutaj, niech to służy i do normalnego podgrzewana auta, jeśli nie przeszkadza to właścicielowi – mam na myśli głównie dosyć głośny dźwięk wiatraków. Dla mnie (i pewnie większości tzw. przeciętnych użytkowników), nawiew na szybę + na nogi gratis jest fajnym pomysłem, idealnym w momencie wejścia do zimnego auta z wychłodzonymi nogami, którego szyby zaczynają parować.

Dla mnie osobiście ten przycisk powinien włączać elektryczne podgrzewanie przedniej szyby, czyli opcję która była dostępna w BL, ze względu – jak podejrzewam – na mariaż Mazdy w Fordem, który ustał.
Forumowicz