Tomek.Gdynia napisał(a):Dzisiaj wymieniłem zwykle pozycje na wyżej wymienione i kolor jest dla mnie osobiście identyczny.
Z czym?!
www.mazdaspeed.pl
Tomek.Gdynia napisał(a):Dzisiaj wymieniłem zwykle pozycje na wyżej wymienione i kolor jest dla mnie osobiście identyczny.
ZOOMik napisał(a):Rozumiem testowanie żarówek, do czego zresztą tu i tam zachęcałem, ale nie Led-ów, które do oświetlenia zewnętrznego auta, powtórzę to po raz kolejny, nie nadają się bez względu na to jak świecą.
kubsztyk napisał(a):ZOOMik napisał(a):Rozumiem testowanie żarówek, do czego zresztą tu i tam zachęcałem, ale nie Led-ów, które do oświetlenia zewnętrznego auta, powtórzę to po raz kolejny, nie nadają się bez względu na to jak świecą.
Zważywszy też na to, że nie chodzi tu tylko o barwę i ilość światła, ale też o jego rozkład. Badania opisane w Auto Świecie wykazały, że nawet zwykłe (tradycyjne), ale chińskie tanie żaróweczki mają rozkład światła niezgodny z normą (jakieś tam strefy 50R, 75R itd.) i jest on całkiem losowy. Wpływ na to może mieć jakość produktu, a właściwie niedokładność ustawienia włókna żarówki względem jej bańki i osi, także nieprawidłowa jego długość. To co tu mówić o emiterach LED osadzonych na trzonkach tradycyjnych żarówek – to to już nie wiadomo w ogóle gdzie i jak świeci. Jedni sobie zamontują po 4 diody na każdej stronie trzonka, a inni po 5 na każdym z boków graniastosłupa trójkątnego i jeszcze ze 3 na powierzchni czołowej.
CLAU napisał(a):Najpopularniejsze są te badziewia montowane jako oświetlenie tablicy rejestracyjnej – jedziesz za takim w nocy i nic nie widać bo generalnie to są dwa kontrasowe trójkąty świetlne i prócz zderzaka to niczego to nie oświetla.
ZOOMik napisał(a):Rozumiem testowanie żarówek, do czego zresztą tu i tam zachęcałem, ale nie Led-ów, które do oświetlenia zewnętrznego auta, powtórzę to po raz kolejny, nie nadają się bez względu na to jak świecą. Ciekaw jestem czy gdyby niemała „kasa poszła w błoto” równie entuzjastycznie podszedłbyś do, bezsensownego tak naprawdę, sprawdzania takich „wynalazków” – śmiem wątpić.
KMBak napisał(a):Tomek.Gdynia napisał(a):Dzisiaj wymieniłem zwykle pozycje na wyżej wymienione i kolor jest dla mnie osobiście identyczny.
Z czym?!
kubsztyk napisał(a):Tomek.Gdynia napisał(a):(...) Kupując w internecie masz 10 dni na zwrot
Na zwrot towaru w nienaruszonym stanie, nie rozpakowanego...
stromba napisał(a):Miał ktoś okazję przetestować/używać żarówki Philips WhiteVision ?Ciekawe jak wypadają przy osram NB u? Nowość więc ciężko znaleźć jakieś porównanie ,opinie...
googieman napisał(a):stromba napisał(a):Miał ktoś okazję przetestować/używać żarówki Philips WhiteVision ?Ciekawe jak wypadają przy osram NB u? Nowość więc ciężko znaleźć jakieś porównanie ,opinie...
Ja mam te Philipsy od paru tygodni. Zadowolony jestem, fajne dają światło, u mnie znaczna poprawa w porównaniu ze "zwykłymi" żarówkami, zwłaszcza kiedy pada deszcz, o trwałości trudno mi mówić bo ma je zbyt krótko.
kubsztyk napisał(a):ZOOMik napisał(a):Rozumiem testowanie żarówek, do czego zresztą tu i tam zachęcałem, ale nie Led-ów, które do oświetlenia zewnętrznego auta, powtórzę to po raz kolejny, nie nadają się bez względu na to jak świecą.
Zważywszy też na to, że nie chodzi tu tylko o barwę i ilość światła, ale też o jego rozkład. Badania opisane w Auto Świecie wykazały, że nawet zwykłe (tradycyjne), ale chińskie tanie żaróweczki mają rozkład światła niezgodny z normą (jakieś tam strefy 50R, 75R itd.) i jest on całkiem losowy. Wpływ na to może mieć jakość produktu, a właściwie niedokładność ustawienia włókna żarówki względem jej bańki i osi, także nieprawidłowa jego długość. To co tu mówić o emiterach LED osadzonych na trzonkach tradycyjnych żarówek – to to już nie wiadomo w ogóle gdzie i jak świeci. Jedni sobie zamontują po 4 diody na każdej stronie trzonka, a inni po 5 na każdym z boków graniastosłupa trójkątnego i jeszcze ze 3 na powierzchni czołowej.
CLAU napisał(a):Co zabawne, nie wiem czy to jakaś samoróbka kierowców czy fabrycznie tak dają, ale widziałem kilka razy w nowych BMW 5 i Audi A4/A6 takie badziewne ledy jak opisywałem, oczywiście świecą na niebiesko. Nie mam pojęcia czy w autach za ćwierć miliona montują fabrycznie takie oświetlenie, czy ludzie kupujący te samochody sami zmieniają na ledy z tesco z działu tuningowego.
Tomek.Gdynia napisał(a):ZOOMik napisał(a):Rozumiem testowanie żarówek, do czego zresztą tu i tam zachęcałem, ale nie Led-ów, które do oświetlenia zewnętrznego auta, powtórzę to po raz kolejny, nie nadają się bez względu na to jak świecą. Ciekaw jestem czy gdyby niemała „kasa poszła w błoto” równie entuzjastycznie podszedłbyś do, bezsensownego tak naprawdę, sprawdzania takich „wynalazków” – śmiem wątpić.
I tu się mylisz...Jedyne co można stracić to parenaście złotych za przesyłkę w dwie strony. Kupując w internecie masz 10 dni na zwrot, więc kasa nie ma jak przepaść.
ZOOMik napisał(a):Tomek.Gdynia napisał(a):ZOOMik napisał(a):Rozumiem testowanie żarówek, do czego zresztą tu i tam zachęcałem, ale nie Led-ów, które do oświetlenia zewnętrznego auta, powtórzę to po raz kolejny, nie nadają się bez względu na to jak świecą. Ciekaw jestem czy gdyby niemała „kasa poszła w błoto” równie entuzjastycznie podszedłbyś do, bezsensownego tak naprawdę, sprawdzania takich „wynalazków” – śmiem wątpić.
I tu się mylisz...Jedyne co można stracić to parenaście złotych za przesyłkę w dwie strony. Kupując w internecie masz 10 dni na zwrot, więc kasa nie ma jak przepaść.
Wiedząc, że kupuję coś, co do niczego się nie nada, mnie było by szkoda czasu a co dopiero te kilkanaście złociszy.![]()
Doradzisz człowiekowi żeby nie tracił czasu i kasy na sprawdzanie czegoś, co z góry wiadomo, że nie technicznie nadaje się a przy tym jest niezgodne z przepisami a ten focha strzela – sorry, nie rozumiem takiego zachowania, ale zrobisz jak zechcesz.ZOOMik napisał(a):Rozumiem testowanie żarówek, do czego zresztą tu i tam zachęcałem, ale nie Led-ów
googieman napisał(a):Ja mam te Philipsy od paru tygodni. Zadowolony jestem, fajne dają światło, u mnie znaczna poprawa w porównaniu ze "zwykłymi" żarówkami, zwłaszcza kiedy pada deszcz, o trwałości trudno mi mówić bo ma je zbyt krótko.
talk_about85 napisał(a):Po 5,5 miesiaca od zalozenia przepalila mi sie jedna z zarowek Bosch H7 Plus 90. Jestem totalnie zaskoczony to byly drogie zarowki a po drugie ta ktora sie spalila starczyla na 5 tys. km. Jak to najlepiej zareklamowac bo nie mialem wczesniej do czynienia z taka sytuacja?
kubsztyk napisał(a):Nie ma sensu w tym przypadku (po 5,5 m-ca, 5 tys. km) wszczynać jakiejkolwiek procedury reklamacyjnej.
Single filament forward lighting halogen lamps.
Megalight Plus: provide up to 50% more light* on the road , brighter illumunation.
(*weighted sum of illuminance of most relevant points for night vision).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
Moderatorzy Opinie i Poradniki