Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez czarmi » 16 lis 2014, 15:00

robert456 napisał(a):Bo sam alarm i dywaniki to trochę mało jak na koniec roku.

Przecież piszesz dalej, że jeszcze + zimówki i dłuższa gwarancję za 1zł. Ja zamawiając w Odyssey w czerwcu br. dostałem jedynie dodatkowo dwuletnią gwarancję za 1 zł. Nic więcej.Teraz macie o wiele lepiej.
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez robert456 » 16 lis 2014, 15:01

co do rabatu to tak właśnie myślałem... Jak możecie wymieńcie jakie dodatki udało wam się utargować :D Nie mam nawet pomysłu jak patrzę na liste dodatków co by tu próbować wyrwać. Najbardziej by mi zależało na tym aby dorzucił te 18" wzór 63, a na 16" aby zimówki były. Mamy koniec roku i mam nadzieje że powinni być w miarę elastyczni :D

Zimówki i gwarancja to jest ze strony mazdy, a nie dealera i dają to związku z tym że koniec roku mamy. Tak myślę ;)
A chciałbym czegoś więcej od dealera niż alarm i najtańsze dywaniki :)
Auto będzie gotowe przed świętami albo w połowie stycznia zależy jak się szybko zdecyduję i do wtorku chce podjąć decyzję . I dlatego chciałbym wysłuchać waszych opinii aby wiedzieć jak rozmiawiać z nimi czy jeszcze mam jakiś zakres ruchów czy to już wszystko co mogli to dali. A wyżej wspomniane akcesoria dostałem bez żadnego pytania od razu na wejściu dlatego uważam, że jeszcze trochę mogę ugrać :D Dzięki wogóle za zainteresowanie tematem ;)
Ostatnio edytowano 16 lis 2014, 15:07 przez robert456, łącznie edytowano 2 razy
Początkujący

Od: 16 lis 2014, 14:36

Postprzez usrobo » 16 lis 2014, 15:03

Tu nie chodzi o koniec roku tylko o rok produkcji auta. Bo prawdopodobnie auto odbierzesz w lutym ;)
Forumowicz

Od: 4 paź 2014, 17:13
Auto: Mazda 3 BM Sky-Motion 120KM HB soul red

Postprzez czarmi » 16 lis 2014, 15:29

Zawsze możesz próbować, bo nic nie stracisz a możesz tylko zyskać. Szczególnie, że mamy koniec roku. Przed świętami powiadasz – życzę powodzenia. Byłoby to jeszcze auto wyprodukowane w Japonii. Nie wierz dealerowi "na słowo" wszystko co napisane w umowie będzie ważne (dostawa do dnia.... <czytaj> )
Forumowicz

była ...

Postprzez smile » 16 lis 2014, 16:28

robert456 napisał(a):Auto będzie gotowe przed świętami albo w połowie stycznia zależy jak się szybko zdecyduję

Gotowe w sensie do odbioru czy gotowe w sensie wyprodukowane? Bo to jest różnica :)
Będziesz miał produkcję Japonia czy Meksyk?
Wątpliwe abyś coś więcej wytargował, Mazda sprzedaje samochody na bardzo niskiej marży dealerskiej, nie mają z czego dawać rabatu. Za to po wykonaniu planu dealer dostaje bonus kwotowy ;)
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez robert456 » 16 lis 2014, 16:52

Mówił, że do odbioru. Umowę mam podpisać dopiero we wtorek. Na razie mam przykładową specyfikację i tłumaczył mi ze dzieki temu jak się pojawi taki samochód to będzie dla mnie zarezerwowany (coś w tym stylu). I mam czas do wtorku aby wpłacić 3000 zl albo zrezygnować. I mówił że jak się zdecyduję w tym czasie to będę miał auto przed świętami a najpóźniej przed sylwestrem. I obejmuje mnie ta promocja co jest teraz te zimowki i gwarancja oraz to co moze się pojawić do czasu odbioru :) Nie płaciłem od razu bo musiałem to przemyśleć. I teraz przyszło mi do głowy aby dorwać do tego komplet drugich felg. I chciałem abyście się podzielili opiniami co udalo się wam i na co ewentualnie mogę w razie czego liczyć. A i proponował dwa terminy odbioru najpierw polowa stycznia, a jak się spytałem czy moze być cos szybciej to cos tam posprawdzal i powiedzial ze w grudniu
Początkujący

Postprzez czarmi » 16 lis 2014, 16:58

Jeszcze raz powtarzam, termin odbioru to termin zawarty w umowie. Tego będą się trzymali, a tylko czasami jest znacznie wcześniej. ;P Bądź czujny i nie wierz w to co obiecuje pracownik ASO poza umową.
Forumowicz

była ...

Postprzez creet » 16 lis 2014, 17:42

Jeśli wybrane przez Ciebie auto jest na stocku to termin przedświąteczny jest jak najbardziej realny.

Ja przy kupnie auta obdzwoniłem kilka salonów w różnych częściach kraju. Powtarzała się tam informacja, że poza akcjami promocyjnymi importera, importer zezwala na max ~2% upustu w gotówce lub gratisach, by wyeliminować konkurencję ceną między poszczególnymi salonami. Plus oczywiście duży upust (30-60%) na akcesoria kupowane wraz z autem, w zależności od determinacji kupującego jak i sprzedającego. Chodzi oczywiście o samochód nowy, pod zamówienie (nie auto dealera itd). Jest to tylko taka informacja jaką otrzymałem i nie wiem jak wygląda to w rzeczywistości wśród innych kupujących.

Chyba większość marek japońskich na w miarę popularne modele na rynku ma takie właśnie podejście (czyli brak wzajemnej konkurencji cenowej wśród własnych dealarów). Z autopsji oraz opowiadań znajomych dotyczących salonów VAG i Fiat/Alfa wynika coś dokładnie odwrotnego. Swoisty konkurs ofert na wybrane auto się opłaca. Kolega np po swoją Octavię 3 Elegance śmigał do Wieliczki, ze względu na ~10k PLN cenę niższą niż średnia w pozostałych salonach – auto nowe, budowane pod zamówienie.
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez robert456 » 16 lis 2014, 19:35

No i to jest konkret :] To te 2% to właśnie te dywaniki i alarm. Spróbuje wyrwać te felgi albo chociaż te powitalne podświetlenie (z okazji końca roku może będą mieli gest :D. Dam wkrótce znać jak poszło. Dzięki za pomoc
Początkujący

Postprzez Furgas » 16 lis 2014, 20:02

Ja dokładnie to tej wersji auta co Ty, za 83000 dostalem: dywaniki (gumowe i welurowe), mata do bagażnika, nakładki na pedały i podstopnicę, folie na progi i alarm.
5 dni później odbiór i może bym się załapał na opony i gwarancję, ale niestety – 2tys. w plecy.
Forumowicz

Od: 11 wrz 2014, 14:39
Auto: Mazda 3 BM (2014), Sedan Soul Red, 2.0 120KM MT benzyna, SkyEnergy+Xenon+Navi

były – Ford Focus mk1 (2002), Hatchback, 1.6 100KM MT benzyna

Postprzez MateoGDY » 17 lis 2014, 05:28

Hej jesli chodzi o to co mi sie udalo wytargowac to – Navi za 600 pln, xenon pakiet za 1000 pln, AC 50 % taniej plus oczywiscie:) gumowe dywaniki, czyli jakies 4500 razem. Musisz ich poinformowac ze gdzie indziej daja wiecej – to naprawde dziala – przynajmniej w moim przypadku zadzialalo. powodzenia w owocnych negocjacjach
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 12:04
Auto: Mazda 3 BM 2.0 120 KM SkyEnergy Navi Xenon

Postprzez stern » 17 lis 2014, 11:21

czarmi napisał(a):Jeszcze raz powtarzam, termin odbioru to termin zawarty w umowie.

Chyba, że zamawiasz tam gdzie ja i rac. Wówczas jest to inny, późniejszy losowy termin, nie mający nic wspólnego z umową.
Forumowicz

Od: 1 wrz 2014, 08:10
Auto: BM, 120KM, 2014

Postprzez czarmi » 17 lis 2014, 12:00

Moja odpowiedź miała na celu uświadomienie potencjalnemu odbiorcy, że znacznie wcześniejszy termin odbioru auta aniżeli zawarty w umowie, jest w zasadzie niemożliwy. Często takie obiecanki padają z ust sprzedawcy, że termin w umowie to tylko na wszelki wypadek, a odbiór auta pewnie będzie wcześniejszy. To jest czcza gadanina. Wasz przypadek niedotrzymania terminu odbioru auta przez sprzedającego, jest kuriozalny i bardzo przykry. Jednak czytając swoją umowę, niewiele w tym zakresie da się zrobić oprócz możliwości wypowiedzenia umowy bez konsekwencji. Podejrzewam, że wszystkie te umowy zawierają podobne treści i są (przepraszam) do <dupa>
Forumowicz

była ...

Postprzez stern » 17 lis 2014, 15:23

czarmi napisał(a): Jednak czytając swoją umowę, niewiele w tym zakresie da się zrobić oprócz możliwości wypowiedzenia umowy bez konsekwencji.

Naszej się nie da wypowiedzieć, chyba że opóźnienie jest większe niż 60 dni.
Szczęśliwie da się dochodzić odszkodowania :D
Forumowicz

Postprzez stern » 18 lis 2014, 15:43

Jako, że auto mi się uzbroiło w alarm i takie tam, poniżej informacje o transporcie z Antwerpii:
1. Wyładunek 4 albo 5.11.
2. Parę dni na konserwację
3. Wyjazd z Antwerpii – 12.11
4. Przyjazd do dealera – 17.11 (bez przeładunku na granicy, bo szczęśliwie cały transport jechał do jednego dealera)
Teraz wszystko zależy od szybkości dostarczenia karty pojazdu i załatwienia formalności finansowo – rejestracyjnych.
Po cichu liczę, że w sobotę auto będzie gotowe do odbioru.
Forumowicz

Postprzez enzo_pl » 19 lis 2014, 11:06

Moje auta miały być 23-29 listopada, a dostałem informację od dealera, że dotarły wczoraj.
Liczę, że leasing się postara i również w sobotę będę mógł testować "3" :–)
Forumowicz

Od: 8 lis 2014, 11:54
Auto: Mazda 6 Sport Kombi, SkyPassion 2.0 MT

Postprzez stern » 19 lis 2014, 11:18

enzo_pl napisał(a):w sobotę będę mógł testować "3" :–)

Przez pierwszy tysiąc kilometrów raczej nie potestujemy :(

Edit: Auto w poniedziałek dotarło do dealera, a dopiero dzisiaj mają dojechać karty pojazdu (bez tego się nie zarejestruje). Trochę to irytujące.
Forumowicz

Postprzez captain_crazy » 20 lis 2014, 16:10

Cześć,

Trochę mnie zmartwiło, że w mazda są takie słabe upusty (2%). Zamierzam kupić mazde 3, dzisiaj idę do salonu na jazdę próbną. Nie wiecie kiedy w zaczyna się wyprzedaż rocznika i jakich cen można się spodziewać?
Początkujący

Od: 5 lis 2014, 09:19
Auto: Szukam mazdy :)

Postprzez am86 » 20 lis 2014, 16:30

Co prawda zamawiałem auto w kwietniu, jednak za wiele się nie zmieniło. Przy rozmowie o cenie powiedziano mi wprost, że kwota z katalogu jest stała. Po części rozumiem podejście salonu, bo przy rozliczaniu się z MMP wszelakie prowizje i inne elementy składowe kwoty są brane właśnie z ceny auta na umowie. Dlatego zależy im na pozostawieniu kwoty z cennika.

Jednak można bardzo dużo zyskać na akcesoriach i elementach dodatkowego wyposażenia. W taki sposób można dostać za 1zł: dodatkowe felgi na zimę, alarm, gwarancję, moduł lusterek, pierwszą wymianę oleju z materiałem, dywaniki.

Pytając o cenę w innym salonie Mazdy zaproponowano mi zniżkę na samo auto w wysokości 2.000 zł. Jednak z akcesoriów dostałbym tylko dywaniki i alarm, a za resztę cena z katalogu -5%.

Przy rozmowach np. w salonie Kia, fakt, że proponowano rabat na auto 7%. Ale wszystkie dodatkowe akcesoria, na których mi zależało były w bardzo przesadzonych cenach.

No chyba, że ktoś nie chce dodatkowego wyposażenia, to wtedy przydałby się rabat na auto. :) Jednak alarm i dywaniki dają wszędzie w standardzie, o resztę trzeba walczyć ;)
Forumowicz

Od: 8 maja 2014, 14:38
Auto: Mazda 3 BM 165KM HB SkyPassion SoulRed ;)

Postprzez stern » 21 lis 2014, 05:27

am86 napisał(a): Przy rozmowie o cenie powiedziano mi wprost, że kwota z katalogu jest stała.

Przynajmniej nie jest tak, że kupione auto po tygodniu kosztuje 13 tys. mniej (Suzuki ostatnio zrobiło taki prezent swoim klientom).
Forumowicz