Nawigacja – jak to działa w Polsce/problemy
Chodzi oczywiście o wbudowaną, fabryczną nawigację. Mówią, że Polak potrafi a tu 10 lat model na rynku i nikt sobie tego nie ogarnął i nie udostępnił? ehhh szkoooda...
-
zmiennik
rdy napisał(a):Do wbudowanej nie ma opcji
eh.... producent nawigacji to nie Mazda a jakiś podwykonawca, który współpracuje z kilkoma markami. Więc trzeba szukać ( ściągać i wypalać, i próbować ) od innych marek aż się trafi coś sensownego...
Witam,
szukam, szukam i ostatnio natknąłem się na coś takiego:
http://allegro.pl/mazda-6-mapy-mapa-do-nawigacji-europa-polska-2011-i2574753279.html?source=oo
Co Wy na to? Ktoś miał styczność z tym cudownym rozwiązaniem?
szukam, szukam i ostatnio natknąłem się na coś takiego:

Co Wy na to? Ktoś miał styczność z tym cudownym rozwiązaniem?
- Od: 19 sie 2012, 20:56
- Auto: Mazda 6 GH 2,2L Diesel Kombi 2011
Tak tylko pytam bo gdzie nie przeczytam to się dowiaduję, że: "nie ma" "nie działa" "kupić stację multimedialną" "zmienić auto" "zatrudnić lektora" itp. Nawet serwis twierdzi, że nie ma takiej opcji, a tu koleś wyciąga ,jak królika z kapelusza, płytkę wyglądającą na oryginalną i mówi że wszystko jest i działa. I taka mnie tam refleksja naszła że może ktoś już to ma i sprawdził w praktyce...
- Od: 19 sie 2012, 20:56
- Auto: Mazda 6 GH 2,2L Diesel Kombi 2011
Ostatnio mi kuzyn wspominal, ze w Suwalkach jest magik co przerabia fabryczna navigacje przedliftow, ze nawet automape wczytasz, na ile to prawda nie wiem bo podejrzewam, ze taki magik krzyknie tyle, ze lepiej kupic sobie do podmianki zestaw multimedialny 
- Od: 23 kwi 2011, 21:53
- Auto: MAZDA 6 CITD 2.0 2003r.
Witam
Przepraszam że odkopuje temat, ale mój teść ma dokładnie taki sam problem co autor tematu, nawigacja na początku się otwierała i zamykała ładnie działała, gdy auto zostało kupione i przyjechaliśmy do domu to otwierała się ale nie szło jej włączyć, a gdy myśleliśmy, że może się zawiesiło coś czy jak i wyjeliśmy na chwilę bezpiecznik to teraz nawigacja się nie otwiera (chyba że się jej pomoże ręką) jednak gdy się już tą reką otworzy to zamyka się normalnie przyciskiem open/close. Aha dodam że konsola działa radio działa nawiewy itditd tylko ta navi nie, ponadto gdy się przyciska przycisk open,close to słychać takie od przycisku.
Przepraszam że odkopuje temat, ale mój teść ma dokładnie taki sam problem co autor tematu, nawigacja na początku się otwierała i zamykała ładnie działała, gdy auto zostało kupione i przyjechaliśmy do domu to otwierała się ale nie szło jej włączyć, a gdy myśleliśmy, że może się zawiesiło coś czy jak i wyjeliśmy na chwilę bezpiecznik to teraz nawigacja się nie otwiera (chyba że się jej pomoże ręką) jednak gdy się już tą reką otworzy to zamyka się normalnie przyciskiem open/close. Aha dodam że konsola działa radio działa nawiewy itditd tylko ta navi nie, ponadto gdy się przyciska przycisk open,close to słychać takie od przycisku.
-
qula1992
Witajcie,
mam taki problem wychaczyła mi się nawigacja w mojej Mazdzie wyskoczył taki komunikat (APPLICATION NOT LOADER, PLEASE INSERT UPGRADE DISK) To tak jak by moja navi nie widziala płyty. W ukrytym menu navi znalazłem opcje CONNECTION wchodząc dalej opcja NAVI JEST NG wcześniej była OK.
Moj pytanie pomożecie to naprawić.
Dla ułatwienia dorzucam fotki
No i generalnie ciągnąc wątek dalej ktoś rozpracował to menu, tak aby móc tam conieco pozmieniać?

Dopisano 7 mar 2014, 18:52:
Kolejne fotki
mam taki problem wychaczyła mi się nawigacja w mojej Mazdzie wyskoczył taki komunikat (APPLICATION NOT LOADER, PLEASE INSERT UPGRADE DISK) To tak jak by moja navi nie widziala płyty. W ukrytym menu navi znalazłem opcje CONNECTION wchodząc dalej opcja NAVI JEST NG wcześniej była OK.
Moj pytanie pomożecie to naprawić.
Dla ułatwienia dorzucam fotki
No i generalnie ciągnąc wątek dalej ktoś rozpracował to menu, tak aby móc tam conieco pozmieniać?

Dopisano 7 mar 2014, 18:52:
Kolejne fotki
-
marko88z
Witam.
Na forum tym jestem "nowy" także proszę o wyrozumiałośc. Tak jak w tytule. Co to za biała wtyczka w odtwarzaczu nawigacji w Maździe 6, dodam, że autko to jest wyposażone w system nagłośnienia Bose. Nawigacja pracuje ok także nie wiem co to może byc? jakaś dodatkowa funkcja?
Znalazłem taki opis. Ale co on mówi
Chodzi mi o te gniazdo oznaczone symbolem CN 102
Na forum tym jestem "nowy" także proszę o wyrozumiałośc. Tak jak w tytule. Co to za biała wtyczka w odtwarzaczu nawigacji w Maździe 6, dodam, że autko to jest wyposażone w system nagłośnienia Bose. Nawigacja pracuje ok także nie wiem co to może byc? jakaś dodatkowa funkcja?
Znalazłem taki opis. Ale co on mówi
-
Renatka1
Według mnie to pokazujesz całkiem 2 różne gniazda.
viewtopic.php?f=28&t=40560&start=1520 w tym temacie jest coś wspominane o tym.
viewtopic.php?f=28&t=40560&start=1520 w tym temacie jest coś wspominane o tym.
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Witam mam taki problem z fabryczną navi w M6 GG 2002 Rok wczesniej chodziła normalnie a teraz pokazuje> Cannot Error Disc < po kilkunastu sekundach wczytywania. płyta niejest uszkodzona bo jej nawet nie wyciagałem ani nic z nia nierobiłem. Miał ktoś taki przypadek ? auto bylo w warsztacie i tam pewnie odłączali aku czy to moze byc przyczyną ?
- Od: 15 paź 2014, 21:07
- Auto: M6 Sedan 2.3 Top
Witam, nie wiem czy czasem nie chodzi o brak oprogramowania, które ktoś lub ty sam sobie usunąłeś
viewtopic.php?f=409&t=75736&p=2971284#p2971284
viewtopic.php?f=409&t=75736&p=2971284#p2971284
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
czytałem juz wczesniej ten temat co podałeś podejrzewam ze na warsztacie musieli sie bawic i skasowali.Nawet sciagnelem te obudowe z napędu dvd i jest tam taka bateryjka jak w kompach od biosu sprubuje ja wymienic moze cos pomoże.a jak nie to wrzucam tableta w najbliżych tygodnioach pozdro
- Od: 15 paź 2014, 21:07
- Auto: M6 Sedan 2.3 Top
Gdy soft jest skasowany to nie ma nawet ekranu powitalnego tylko czarne tło i info "Application not loaded. Please insert upgrade disk." W dodatku przestaje grać lewy przedni głośnik.
Po nieudanym ładowaniu/odczycie softu wyświetla się "Upgrade disk cannot be read. Please eject and check upgrade disk."
Czy u Ciebie pojawia się ekran powitalny ?
Coś mi się wydaje że problem jest w odczycie mapy tej która posiadasz. W przypadku braku odczytu mapy jest tylko ekran powitalny i tekst informujący że należy włożyć płytę z mapami. Jeśli się ich nie włoży to nie można nic więcej zrobić tylko oglądać ekran powitalny z tym tekstem.
Tej baterii nawet nie ruszaj, powinna być dobra, ewentualnie zmierz jej napięcie powinno być min 2,9V.
Nie słyszałem nigdy aby odłączenie aku w tej nawigacji powodowało skasowanie softu ale odczyt płyty z mapą może być potrzebny aby wszystko wstało.
Ja bym zaczął od podstaw czyli od czyszczenia lasera
Po nieudanym ładowaniu/odczycie softu wyświetla się "Upgrade disk cannot be read. Please eject and check upgrade disk."
Czy u Ciebie pojawia się ekran powitalny ?
Coś mi się wydaje że problem jest w odczycie mapy tej która posiadasz. W przypadku braku odczytu mapy jest tylko ekran powitalny i tekst informujący że należy włożyć płytę z mapami. Jeśli się ich nie włoży to nie można nic więcej zrobić tylko oglądać ekran powitalny z tym tekstem.
Tej baterii nawet nie ruszaj, powinna być dobra, ewentualnie zmierz jej napięcie powinno być min 2,9V.
Nie słyszałem nigdy aby odłączenie aku w tej nawigacji powodowało skasowanie softu ale odczyt płyty z mapą może być potrzebny aby wszystko wstało.
Ja bym zaczął od podstaw czyli od czyszczenia lasera
UWAGA URLOP Wrzesień 1 – 14.09.2025
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123