Z miłą chęcią:)
Jak już pisałem mazda doznała zatrzymania krążenia. Obróciła się panewka.
Wyrok zapadł więc musiałem rozważyć czy kupuję silnik czy robię remont. Oczywiście wybór padł na remont- lubię to auto i chciałem mieć porządnie zrobiony silnik a nie kota w worku.
I się zaczęło..
Zawiozłem wał do toczenia. W międzyczasie poczytałem forum sczególnie wątek o remoncie silnika BP..
Postanowiłem pomierzyć cylindry, Wymagały szlifu.
Skoro tak to nowe tłoki itd. Więc zrobiłem komplet dołu.
Przyszedł czas na głowicę.. Skoro dół zrobiony kompletnie stwierdziłem że głowicą też trzeba się zająć kompleksowo.
Czyli sumując odnośnie silnika:
-Szlif wału korbowego
-Panewki nadwymiarowe
-Regeneracja tunelu
-Regeneracja korbowodów (kątowanie)
-Nadwymiarowe tłoki, pierścienie
-Planowanie bloku
No i w głowicy:
-Planowanie
-Frezowanie gniazd
-szlif 4 zaworów + 4 nowe
-Uszczelniacze.
Wymieniłem jeszcze zaworek w pompie oleju, oczywiście rozrząd i paski
Tutaj pozwolę sobie polecić firmę motor-car w Łodzi- moim zdaniem bardzo solidnie podeszli do tematu.
W międzyczasie popsuło się kolano i ogólny brak czasu. Więc minął rok...i powoli do przodu.
Dużo tego wyszło, ale ciągle taka sama myśl "skoro już wyjęte..." i tak wyszła generalka.
Mam nadzieję że udana. Obecnie silnik złożony, wlożony, odpalony (nie bez przygód;).
W międzyczasie wymieniłem jeszcze sworznie i łączniki stabilizatorów.
Obecnie trwa docieranie, metoda lekko mieszna tzn delikatnie ale bez przesady. Zdarza się zakręcić wyżej i przyspieszać dynamiczniej,ale ogólnie bez deptania zbytniego. Silnik bardzo chętnie wkręca się na obroty, ciągnie dobrze (wydaje się że lepiej niż wcześniej, ale prawie rok jeździłem astrą 1.4 więc moja percepcja jest lekko skrzywiona...).
Do zrobienia wydech bo pierdzi(flansze między rurą przednią a katalizatorem krzywe), mam nadzieję że na dniach rozwiążę ten feler.
W planach jeszcze zmiana boczków(mam nadzieję że niedługo dojdą do mnie) i założenie szerokich listew w kolorze nadwozia.
Ogólnie jestem zadowolony że wszystko się udało:)
Jak tylko znajdę czas wrzucę jakieś fotki auta po zabiegu kardiochirurgicznym:)