Auto zgasło w trakcie jazdy i nie odpalało
Wracałem dzisiaj od rodzinki i nagle silnik zaczął strasznie się dławić i nie równo pracować (bełgotanie jakieś było słychać) tracił moc no i po 100 metrach zatrzymałem sie, wyłączyłem silnik. Temperatura w normie żadna kontrolka się nie zaświeciła próbowałem zapalić ponownie ledwo bełkotał, ciężko miał nawet zakręcić
Co to może być?? Zapłon się przestawił
?? Czy pasek rozrządu mógł przeskoczyć!!!!! Pomocy!!!!!
- Od: 3 kwi 2006, 17:36
- Auto: 626 99' 2.0 DiTD
Chłopaki nie wesoło. Wystarczyło palec włożyć do wlewu oleju i już czuć było ruszające się popękane szczęki trzymające wałek rozrządu. Zdjąłem dekiel zaworów i okazało się że jest popękana jedna szczęka z wybitą rolką trzymająca wałek. Narazie nie wiadomo z jakiej przyczyny to się roz......... ale w środe będzie wszystko porozpinane i dokładnie oględzone. Nie lekceważcie w przyszłości jakiś stuków klekotów, przy odpalaniu silnika i przy gaszeniu. Myślałem na początku że to poduszka któraś się poluzowała a to chyba pasek rozrządu przeskoczył no i spotkały się zawory z tłokiem. Dalszy opis w środe.
((((
Współczuje wydatków....IVM napisał(a):pasek rozrządu przeskoczył no i spotkały się zawory
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
No właśnie narazie wogóle nie orientowalem sie co po ile, bo nie ma sie co grzać. Poczekam do srody az wszystko bedzie rozebrane i dokładnie obejrzane. No i potem peknie troche sałaty.
Ale najbardziej nurtuje mnie co spowodowało taki stan rzeczy.
Zacierający sie wałek rozrządu ( ostatnio często spotykana awaria ) , kiepskiej jakosc pasek rozrzadu lub zepsuty ( miękki , wylany ) napinacz hydrauliczny.IVM napisał(a):Ale najbardziej nurtuje mnie co spowodowało taki stan rzeczy.
P.S. Gdzie kolega naprawia auto ? Znam wszystkich w tym miescie ( Warszawa ) ktorzy mają styczność z mazdą
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
IVM napisał(a):No akurat nie wiem czy mój kumpel miał styczność z mazdą
Pytałem tylko z ciekawości .....
Chyba wszyscy ktorzy mają styczność z tymi silnikami wiedzą co w trawie piszczy....wolny napisał(a):Pamiętaj tylko że DiTD to auto "szczególnej troski". Jaksa wie o co mi chodzi
przypadkiem przeczytałem wasza korespondencje. Od kilku dni siedze w necie i próbóję znaleźć pocieszenie
U mnie podobna sytuacja . Pekł mi pasek rozrządu w Mazdzie 626 2.0 DITD. Prawdopodobną przyczyną wadliwy pasek "Mitsuboshi"(zalecany) lub wyciek z napinacza.
A propos-może ktoś wie gdzie można kupić taki napinacz w przyzwoitej cenie
A propos-może ktoś wie gdzie można kupić taki napinacz w przyzwoitej cenie
-
Gość
A kto zaleca zamienniki do DiTDZielony napisał(a):"Mitsuboshi"(zalecany

Jaka dla Ciebie jest przyzwoita cena?Zielony napisał(a):A propos-może ktoś wie gdzie można kupić taki napinacz w przyzwoitej cenie
Jaksa napisał(a):Chyba wszyscy ktorzy mają styczność z tymi silnikami wiedzą co w trawie piszczy....wolny napisał(a):Pamiętaj tylko że DiTD to auto "szczególnej troski". Jaksa wie o co mi chodzi
Jaksa, a co w trawie piszczy? Poważnie, chciałbym wiedzieć bo myślałem o 626 z DiTD – a tu czytam i jakoś słabo to wygląda...Jak jest?
Szczególnej troski czy nie, to raczej nic tam nie ma skomplikowanego, to jest zwykły diesel + turbina no i bezpośredni wtrysk, to nie jest żaden turbo diesel na pompowtrysku, więc nic nie wiem co tu można ryzykować. W razie czego jak będzie jakaś wątpliwość to wbije na forum no i jakieś rady zawsze się znajdą 
IVM napisał(a):Nie lekceważcie w przyszłości jakiś stuków klekotów, przy odpalaniu silnika i przy gaszeniu.
Po jakim czasie od wymiany zaczęło Ci stukać i jakiego rodzaju były to stuki – metaliczne, głuche, inne?
Pozdrawiam
- Od: 10 sty 2006, 15:20
- Auto: Skoda Octavia II TDI 77kW
Puhcio napisał(a):A czy czasem DiTD przed '00 nie miały problemów ze zrywającymi się paskami ? ...
Wlasnie chyba mialy...
Właśnie te odgłosy były wyłącznie podczas zapalania i gaszenia silnika. Ja byłem pewien że to któraś poduszka od slinika się wybiła bądź poluzowała, bo te odgłosy to jakby silnik przy gaszeniu dostał samozapłonu na sekundę i go szarpało jeszcze przez te 2 sekundy. Nie wiem jak wytłumaczyć te stukanie. Mi wydawało się własnie że to poduszka podczas tych drgań przy gaszeniu i zapalaniu stukała (bardziej taki dźwięk metaliczny). No jak już silnik chodził to nie było żadnych objawów – obroty takie jak powinny być no i moc też identyczna.
Orientujecie się jaka jest cena rozrządu (komplet) do mazdy 99' DiTD.
Jeżeli to prawda to nie wiem czy mazda nie pójdzie pod młotek bo ma już w sumie 190tyś. przebiegu i teraz po remoncie jakby znowu coś walnęło to bym się troche wkurzył.
Riki napisał(a):Wlasnie chyba mialy... ysz Puhcio w 00r przez jakis czas byly jeszcze 100KM silniki
Jeżeli to prawda to nie wiem czy mazda nie pójdzie pod młotek bo ma już w sumie 190tyś. przebiegu i teraz po remoncie jakby znowu coś walnęło to bym się troche wkurzył.
Pasek,napinacz,rolki ok 1300 zł.IVM napisał(a):Orientujecie się jaka jest cena rozrządu