Ruda w BM
No właśnie. A czego prawo mam żądać? W gwarancji jak się nie mylę jest zapis mówiący, że nie przysługuje wymiana auta.
-
maryousz
maryousz napisał(a):A czego prawo mam żądać? W gwarancji jak się nie mylę jest zapis mówiący, że nie przysługuje wymiana auta.
Śledzę ten wątek i współczuję właścicielowi, ale właśnie, co ma zrobić jak nie udać się do ASO przedstawić tam problem (przyznam niebagatelny), obejrzeć bardzo dokładnie całe auto jeszcze w obecności przedstawiciela/pracownika ASO i żądać usunięcia usterki. Nie jest tak, że takie rzeczy zdarzają się tylko Maździe. Mam nadzieję, że jest to odosobniony przypadek, któremu szybko i skutecznie ASO zaradzi, jakkolwiek to brzmi. Swoją drogą "fajne" są stwierdzenia niektórych forumowiczów w stylu "nie daj się, ja to bym...". Daj znać co dalej i powodzenia

Dziś zostało założone tylko zlecenie. Ponieważ to sobota to nie było człowieka od gwarancji który ma sporządzić stosowny protokół i wysłać do mazda polska. c.d.n. na pocztaku tygodnia.Jako ciekawostka dodam że wczoraj przestało mi się składać lewe lusterko. Taki bonus.
-
maryousz
W mojej BM sedan jeszcze nie mam tego problemu (też samochód garażowany). Wydaje mi się jednak, że moja (nasza) naiwna wiara w to, że w kwestii zabezpieczenia antykorozyjnego coś się zmieniło w nowym modelu Mazdy właśnie legła w gruzach. Nie wierzę w "felerny egzemplarz" kolegi – po prostu wszystkim nam wyjdą takie "kwiatki", tylko jednym wcześniej, a innym trochę później, wiadomo. Skoro w półrocznym, garażowanym samochodzie, wychodzi rdza spod zdrowego lakieru, to aż nie chce mi się myśleć w jakim stanie będą nasze Mazdy za 4-5 lat. A przed nami zima i sól... Zgroza... 
Przesadzacie. W innych markach tez zdarzaja sie takie akcje. Na forum zawsze pojawia ktos ze skarga. Zadowoleni rzadziej sie udzielaja. Zobaczymy jak do sprawy podejdzie MMP.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Dokładnie tak jak pisze Konrad, w BL odpukać spokój. U innych też się zdarzają wpadki. W sierpniu odebrałem z salonu nowiutkiego VW T5... i się okazało, że na zawiasach drzwi tylnych spod lakieru wyglądają drobne bąbelki... Powodzenia Ci życzę w pozytywnym rozwiązaniu tej sprawy. Pozdrawiam!
maryousz napisał(a):I jak, też tak masz?
Sprawdziłem u siebie i raczej nie widzę tam purchli, tylko nadmiar lakieru, ale chyba przez to, że spawy/zgrzewy nie wiem jak to nazwać nie są za równe.
Swoją drogą swoją madziule zamierzam potraktować tym:
http://www.valvolinepolska.pl/pr,120,tectyl_ml.html
i tym:
http://www.valvolinepolska.pl/pr,119,te ... ysafe.html
- Od: 8 sie 2014, 22:07
- Auto: Mazda 3 Sedan SkyMotion 2014 SKYACTIV-G 120KM 6MT
Te nieregularne krawędzie w środkowym zgrzewie wyglądają u Ciebie niepokojąco. Radzę je obserwować. Ty masz chyba produkcję z 2014 a ja z 2013 więc jeszcze może coś tam wyjść czego Ci oczywiście nie życzę.
-
maryousz
Dla porównania połączyłem oba zaprezentowane zdjęcia... Niestety jakość drugiego zaprezentowanego jest mniejsza, dlatego trudno określić co jest powodem "nierówności"
Poczekajmy na werdykt ASO...
Poczekajmy na werdykt ASO...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Dołączam lepszą fotkę, tylko przypatrzyłem się bardzo uważnie i co drugi zgrzew jest taki sam czy to w bagażniku czy pod maską, nawet bym powiedział, że pod maską lakier jest bardziej nie równo położony. Nawet dotykając paznokciem ma się wrażenie, że dotyka się zgrzane dwa elementy i te nie równości są właśnie od tego. Chce w to wierzyć i mam nadzieje, że to właśnie to, choć trzeba będzie uważnie obserwować powyższe miejsca.
P.S.
Samochód od początku garażowany.
P.S.
Samochód od początku garażowany.
- Od: 8 sie 2014, 22:07
- Auto: Mazda 3 Sedan SkyMotion 2014 SKYACTIV-G 120KM 6MT
Wojtek napisał(a):Poczekajmy na werdykt ASO...
Werdykt już jest. W otwartym zleceniu mam napisane że to rdza. Czekam na decyzję Mazda Polska – to oni są gwarantem a aso tylko wykonawcą. Nie wyobrażam sobie odrzucenia świadczenia gwarancyjnego.
-
maryousz
Ten jest równie niepokojący jak moje rdzawe...
Pytanie pomocnicze: jak wg Was powinna wyglądać wlasciwa naprawa tego? Jakoś nie wyobrażam sobie tego ze punktowo korozja zostanie oczyszczona i miejscowo zostaną wykonane zaprawki
Pytanie pomocnicze: jak wg Was powinna wyglądać wlasciwa naprawa tego? Jakoś nie wyobrażam sobie tego ze punktowo korozja zostanie oczyszczona i miejscowo zostaną wykonane zaprawki
-
maryousz
maryousz napisał(a):jak wg Was powinna wyglądać wlasciwa naprawa tego? Jakoś nie wyobrażam sobie tego ze punktowo korozja zostanie oczyszczona i miejscowo zostaną wykonane zaprawki
W żadnym wypadku nie chcę się wymądrzać, bo sam mogę być w analogicznej sytuacji, ale ja, jeszcze przed podjęciem naprawy, po zapoznaniu się z propozycją metody, poza naprawą żądał bym rekompensaty pieniężnej. Taka usterka powoduje na prawdę znaczną utratę rynkowej wartości samochodu. Jeśli gwarant czyli MMP nie przystałby na takie warunki nie korzystałbym z gwarancji producenta/importera tylko z rękojmi i niezgodności towaru z umową – o ile auto zostało zakupione przez osobę fizyczną.
Brzmi to rozsądnie. Jaka wg Ciebie kwota byłaby satysfakcjonująca?
Choć po przemyśleniu i przeczytaniu warunków gwarancji czuję że szanse są marne. Z tą obniżoną wartością auta to nie ma co dramatyzowac bo przecież tej rynny nie będą malować razem z dachem...mam nadzieję...
Najpierw wysłucham jaka będzie technologia naprawy i wtedy zdecyduję co dalej.
Choć po przemyśleniu i przeczytaniu warunków gwarancji czuję że szanse są marne. Z tą obniżoną wartością auta to nie ma co dramatyzowac bo przecież tej rynny nie będą malować razem z dachem...mam nadzieję...
Najpierw wysłucham jaka będzie technologia naprawy i wtedy zdecyduję co dalej.
Ostatnio edytowano 15 wrz 2014, 20:05 przez maryousz, łącznie edytowano 1 raz
-
maryousz