Demontaż boczków drzwi tylnych.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez arcik9 » 28 sie 2014, 15:12

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem zmuszony wymienić fabryczne głośniki w drzwiach tylnych (jeden z nich jest uszkodzony). Po przeszukaniu forum nie znalazłem jakiejkolwiek informacji o sposobie demontażu wyżej wymienionych elementów.
W związku z tym, że nie chcę za wiele zniszczyć a najlepiej nic nie uszkodzić proszę o informację w jaki sposób demontuje się ten element tapicerki.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Początkujący

Od: 28 sie 2014, 14:38
Auto: Mazda 3 BL
1,6
2009r

Postprzez dar1605 » 29 sie 2014, 21:52

Witam.
Ja już wymieniłem u siebie wszystkie głośniki na Hertz, relacja jest na forum.
Załączam link do ściągawki, jak ściągnąć boczek do drzwi, co prawda przednich ale zasada taka sama.
Różnica w tym, że tylne głośniki nie posiadają tweetera.
http://www.paulstravelpictures.com/Mazd ... e-001.html

Pozdrawiam :D
Początkujący

Od: 15 lis 2010, 20:03
Auto: Mazda 3 Energy 2.0
2017r.

Postprzez Ścibi85 » 29 sie 2014, 22:10

Podejrzewam, że podobnie do przednich. Pewnie są jakieś ukryte śruby w uchwycie i może w okolicach klamki, jak się ich pozbędziesz to od dołu tylko zatrzaski... później kostki i gotowe. Pewnie ZOOM'ik ma jakąś fotorelacje lub filmik w swoich przepastnych zbiorach...

Dopisano 29 sie 2014, 22:12:

dar1605 napisał(a):Ja już wymieniłem u siebie wszystkie głośniki na Hertz,

Podrzucisz może jakieś wymiary parametry głośników lub np te które Ty zamontowałeś?
Forumowicz

Od: 14 lut 2012, 22:53
Auto: 1. Mazda 3 BP HB SkyActivX AT Hikari + Luxury Black
2. Mazda3 2.0 MZR DISI i-stop 2o1o

Postprzez arcik9 » 30 sie 2014, 15:27

Właśnie jestem już po wymianie. Faktycznie, ten link, który podrzucił @dar1605 jest wystarczający. Tak samo jak w przypadku drzwi przednich śruby (3 szt.) kryją się w tych samych miejscach i trzeba zdjąć te same maskownice.
Potem już tylko walka o jak najmniejsze straty jeśli chodzi o zatrzaski i głośniki zostały odkryte.
Może się jeszcze komuś przyda moje doświadczenie, bo jak zauważyłem nie było żadnego oznaczenia na wtyczkach ani na głośnikach gdzie jest plus a gdzie minus.
Ja skorzystałem z miernika i po pomierzeniu już wszystko było jasne:
Lewy tył:
zielony – plus
biały – minus
Prawy tył:
brązowy – plus
niebieski – minus
Może się komuś przydać przy kolejnej wymianie wtedy, gdy nie będzie miał pod ręką miernika i zrezygnuje z kupowania adapterów.
Potem już tylko złożenie wszystkiego ponownie i pierwszy odsłuch, który wypadł pozytywnie.
Ja też zastanawiałem się nad Hertz'ami, ale po kilku rozmowach z fachowcami, min. z kuzynem, który zajmuje się zawodowo car-audio zainstalowałem amerykańskie HiFonics TS572 (seria Titan) moc RMS 90 Wat.
Początkujący

Od: 28 sie 2014, 14:38
Auto: Mazda 3 BL
1,6
2009r