Spalanie Mazdy6 (GH) a innych konkurencyjnych modeli
1, 2
Adick napisał(a):2007-2010
Myślę, że w tych latach te wartości będą w miarę ujednolicone. To już były lata w których producenci zaczęli ścigać się na raporty spalania. Na pewno nie skupiałbym się jakoś szczególnie na tym parametrze szukając auta z tego okresu.
Wiele zależy od nogi. Sam po sobie się przekonałem, że nawet jak jeździłem oszczędnie i delikatnie, to pod moją nogą Toledo z silnikiem 2.3 spaliło więcej jak pod nogą mojej żony i to znacznie...
To samo miał kolega, który żonie kupił VW Beetle 2.0 PB. Wychodziło jej 11-12l/100km. Zjechał ją z góry na dół i zabrał auto na miesiąc by pokazać jej jak się jeździ oszczędnie – wyszło mu 14l
To samo miał kolega, który żonie kupił VW Beetle 2.0 PB. Wychodziło jej 11-12l/100km. Zjechał ją z góry na dół i zabrał auto na miesiąc by pokazać jej jak się jeździ oszczędnie – wyszło mu 14l
Silniki Mazdy są takimi dobrymi średniakami, Honda ma albo konstrukcje trochę mocniejsze albo troszkę oszczędniejsze.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Siema.
W sumie Mazda wypada całkiem nieźle, ale jak wiadomo, to co napisali koledzy wcześniej, wszystko zależy od tego jak jeździsz. Generalnie ze wszystkich aut, jakimi jeźziłem Japończyki paliły mi zawsze najmniej, a Niemcy najwięcej, pośrodku nich były Francuzy i Włosi.
W sumie Mazda wypada całkiem nieźle, ale jak wiadomo, to co napisali koledzy wcześniej, wszystko zależy od tego jak jeździsz. Generalnie ze wszystkich aut, jakimi jeźziłem Japończyki paliły mi zawsze najmniej, a Niemcy najwięcej, pośrodku nich były Francuzy i Włosi.
Mazda 6 Sakata 1.8 16V 120KM Comfort
Logo Mazda- i jest jazda :]
Mazda to nie tylko samochód- to filozofia i styl życia :)
Logo Mazda- i jest jazda :]
Mazda to nie tylko samochód- to filozofia i styl życia :)
- Od: 11 lip 2014, 23:28
- Auto: Mazda6 GG L8 '06 Sakata 1.8 16V Comfort
Spalanie M6 2,5i 170KM – srednie 10,5
Miasto 14
Autostrada 8
Sent from my iPhone using Tapatalk
Miasto 14
Autostrada 8
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Od: 24 sie 2014, 23:10
- Auto: Obecnie:Mazda3 BK Z6 '07 Sport Galaxy Grey by Daniel
Poprzednio:
Mazda6 Sport GH L5 '08 Cristal White Pearl by Daniel
Jeśli mówimy o silnikach o tej samej pojemności i mocy to różnice będą znikome. Jeśli coś pali więcej to pewnie jest cięższe od Mazdy a jeśli mniej to pewnie ma wtrysk bezpośredni itp. itd. Mazda moim zdaniem jest dobrym kompromisem pomiędzy spalaniem, osiągami i stopniem skomplikowania jednostki napędowej...
Generalnie spalanie Mazdy 6 2,0 147 koni w benzynce przedstawia poniżej zamieszczony wykres:
Generalnie spalanie Mazdy 6 2,0 147 koni w benzynce przedstawia poniżej zamieszczony wykres:
Ostatnio edytowano 26 sie 2014, 16:28 przez Michu_M6, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 5 mar 2014, 20:17
- Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007
Michu79 napisał(a):Jeśli coś pali więcej to pewnie jest cięższe od Mazdy a jeśli mniej to pewnie ma wtrysk bezpośredni itp. itd.
hm... a co jeżeli Mazda6 ma również wtrysk bezpośredni paliwa?
ps. Rozumiem, że te 10.9 l/100km (przy prędkości 200km/h) jest w silniku LF (jeszcze pośredni wtrysk paliwa) i nadwoziu kombi (GY)...

pewnie jest to teoretyczne spalanie...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Jest dobrze zrobiony jeżeli pomijasz opory toczenia się kół i opór powietrza, który przy tej prędkości jest masakryczne duży... 

Arkana , Renault , Mii
Maniekvip napisał(a):Przy 120 mam coś koło 8 itrów na setkę a na wykresie zaledwie 6.9 chyba muszę odwiedzić serwis...
Wszystkie gazety, portale i TV trąbią, że producenci przekłamują ze spalaniem. Od zawsze trzeba było dodawać 10-15% do wykresów żeby uzyskać realne spalanie. Dziś przy kilku markach trzeba już dodawać 20-30%. Tak się różni test w labolatorium od realnej jzdy niestety...
Wykres daje według Ciebie 6.9 dodaj sobie 15% i masz 7,9 (Twoje koło 8). Tak trzeba zrobić przy każdym samochodzie, więc jak kupujesz i porównujesz dane z katalogów to obydwa przekłamują podobnie.
Dopisano 27 sie 2014, 07:31:
Wojtek napisał(a):hm... a co jeżeli Mazda6 ma również wtrysk bezpośredni paliwa?
Jeśli porównujemy Mazdę do Mondeo, Passata czy Hondy to mówimy raczej o Maździe 6. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że kolega pyta o modele z lat 2007-2010 to w Maździe 6 mówimy wciąż o wtrysku wielopunktowym. W podanych modelach i rocznikach dla porównywalnych silników (2,0 benzyna – bo w Hondzie to najmniejszy motor) wtrysk bezpośredni mamy tylko w Passacie (FSI).
Dopisano 27 sie 2014, 07:38:
matthies napisał(a):także ten wykres to jest nieźle zbajerowany
Poprawności wykresu nie będę bronił bo nie ja go zrobiłem
Ale nie oceniaj go na podstawie swoich doświadczeń bo nie jest dla Twojego silnika
- Od: 5 mar 2014, 20:17
- Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007
Michu79 napisał(a):Jeśli weźmiemy pod uwagę, że kolega pyta o modele z lat 2007-2010 to w Maździe 6 mówimy wciąż o wtrysku wielopunktowym.
... wtrysk bezpośredni mamy tylko w Passacie (FSI)
nie do końca... Każda Mazda6 (GH) z oznaczeniem silnika 2.0L LF-VD jest z wtryskiem bezpośrednim DISI...
Michu79 napisał(a):...wkleiłem go tutaj ponieważ dla prędkości dopuszczalnych w naszym kraju +/– 5-10% i mi się pokrywa z moim spalaniem![]()
Pytanie tylko jakiej generacji masz auto? W profilu masz GY... temat dotyczy: Mazda6 GH
Arkana , Renault , Mii
1, 2