Wymiana oleju w silniku MZR-CD
Mam jeszcze pytanko spuszczenie oleju przez miskę olejową odpada gdyż nie mam kanału. Czy przez kanał na bagnet ściągnę wystarczającą ilość oleju za pomocą wężyka 
tramwajarz01 napisał(a):Problem polega na tym ze mechanik dolał oleju do tego stanu co był czyli X. Co robić
To ile on go wlał?! 6 litrów?!
Nadmiar odessać, olej sprawdzać na ciepłym silniku przynajmniej 5 minut po zgaszeniu.
No właśnie w tym problem że mówił tylko o 4 litrach oleju.
Powinno być 4,7 z filtrem, jeżeli sie nie mylę.
- Od: 29 wrz 2006, 14:11
- Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004
o dzięki Rafał
z wymiana filtra nigdy mi 5l nie weszło
nawet po ściąganiu miski olejowej
z wymiana filtra nigdy mi 5l nie weszło
nawet po ściąganiu miski olejowej
- Od: 29 wrz 2006, 14:11
- Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004
mi też trochę zostawało 
Serwisówka mówi o 4,2 przy wymianie oleju wraz z filtrem i tego się trzymam. Jak wlejesz 4,2 litra to jest trochę powyżej minimum. Jak wlejesz 4,8 to szybciej osiągnie X ale z drugiej strony jak osiąga X to masz więcej olej niż jak byś nalał 4,2. Każda metoda jest słuszna, jak wlejesz więcej oleju to szybciej osiągniesz X ale masz korzystniejszy stosunek oleju do paliwa.
Olej zawsze należy sprawdzać na ciepłym silniku po 5-10 minutach od zgaszenia silnika. Wtedy wynik jest miarodajny.
Olej zawsze należy sprawdzać na ciepłym silniku po 5-10 minutach od zgaszenia silnika. Wtedy wynik jest miarodajny.
Witam,
jutro wymieniam olej w mojej madzi. Mechanik lał mi Castrola Edge 5w40. Postanowiłem kupuić sam za tansze pieniadze Castrol Edge Turbo Diesel( jak myslicie moze byc? bo szczerze powiedziawszy nie wiem czy MZR-CD to odpowiednik Turbo diesela) czy lepszy bedzie Castrol Magnatec diesel?
jutro wymieniam olej w mojej madzi. Mechanik lał mi Castrola Edge 5w40. Postanowiłem kupuić sam za tansze pieniadze Castrol Edge Turbo Diesel( jak myslicie moze byc? bo szczerze powiedziawszy nie wiem czy MZR-CD to odpowiednik Turbo diesela) czy lepszy bedzie Castrol Magnatec diesel?
- Od: 25 mar 2012, 13:02
- Auto: Mazda 6
silnik: 2.0 MZR-CD
rok: 2003
136KM
Mam pytanie-czy moge wymieszac oleje mazda dexelia dpf 5w-30 z olejem do aut bez dpf-u czyli dexelia ultra 5w-30?pierwszy olej(ok3L) zostal mi z wymiany przed usunieciem dpf-u a drugi ok.2L został z ostatniej wymiany.
- Od: 31 paź 2012, 01:42
- Auto: Mazda 6,CDTi,2.0 diesel,2006r
kubsztyk napisał(a):Można zmieszać, jeśli już nie masz DPF. Po wycięciu DPF lej oleje "zwykłe", nie ma potrzeby stosowania oleju przeznaczonego do silnika z filtrem cząstek stałych.
Samochód w którym poprawnie programowo został usunięty DPF nie będzie dopalał i włączał procedury regeneracyjnej , ponieważ sterownik cały czas będzie widział napełnienie filtra na poziomie akceptowalnym i nie będzie widział potrzeby wykonywania regeneracji .
Pamiętajmy ,iż oznaka niewłaściwego usunięcia DPF jest biała chmura dymu wydobywająca się co jakiś czas z rury wydechowej.
Okej.Czyli przy najblizszej wymianie oba oleje (Dexelia ultra i reszte dexeli dpf) mogę wymieszac.Filtr dpf został usunięty.Głownie chodzi oto by zużyc reszte tego oleju który mi został czyli mazda dexelia dpf 5w/30.
- Od: 31 paź 2012, 01:42
- Auto: Mazda 6,CDTi,2.0 diesel,2006r