matthies napisał(a):co to PAO ?
Baza olejowa... podstawy by pisać i wypowiadać sie o olejach
www.mazdaspeed.pl
eee se wypraszam u mnie najlepsze oleje rozlewajaCroom napisał(a):najtansze minerały z Trzebini .....
Beny napisał(a):eee se wypraszam u mnie najlepsze oleje rozlewajaCroom napisał(a):najtansze minerały z Trzebini .....![]()
Strasznie rozkminiacie temat,jakbym miał sie tak zastanawiać nad wyborem oleju to chyba bym nigdy nie zmienił![]()
Zmieniłem z mobila na valvo a teraz wlałem motula.Wszystkie 10w40 i wychodzi na to ze motul najlepszy.Zużycie na prawie 3tys km zerowe,praca silnika ,spalanie itp bez zmian.Może nastepny wkoncu wleje full syntetyk.Przebieg 250tyś
makovic napisał(a):Ja osobiście bym zmienił na 5w30. I wcale nie ma dexelie. Każdy dobrej firmy będzie dobry :–)
Diesel bez DPF-u.
marcin255 napisał(a):Ktoś tu pisał – patrzcie na kod odpadów
130205 Mineralne oleje silnikowe, przekładniowe i smarowe niezawierające związków chlorowcoorganicznych
130206 Syntetyczne oleje silnikowe, przekładniowe i smarowe
SynPower SAE 5W40 kod odpadu 130205
nawet DuraBlend FE 5W-30 kod odpadu 130205
a np. Mobil New Life 0W40 ( który ostatnio zalałem ) kod odpadu 130206
makovic napisał(a):Czytając ten wątek widzę ze to fizyka kwantowa.
marcin255 napisał(a):Ktoś tu pisał – patrzcie na kod odpadów
CLAU napisał(a):Do tej pory ludzie jezdzili na "mineralnych" wg karty Valvoline'ach i sobie chwalili, tak samo jak LM.
To są oleje PAO, czyli produkowane syntetycznie mimo wszystko. Zastanawiają tylko wpisy w kartach.
ZOOMik napisał(a):Te kody można sobie, za przeproszeniem, w buty włożyć – nie są żadną wiarygodną informacją, żadną gwarancją, że mamy do czynienia z olejem wyłącznie na bazie mineralnej jak również pełnym syntetykiem.
Hubix napisał(a):Witam
Przejechane 6 tys. km na PETRO CANADA.
Wracam do Mobila – dużo tańszy a zero różnicy.
Szacunek do ludzi którzy widzą zmiany po wymianie oleju
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości
Moderatorzy Opinie i Poradniki