Światła postojowe-żarówki i montaż diod LED
Nic oprócz listwy led nie oświetli tablicy tak szeroko jak tradycyjna żarówka. Diody świecą punktowo i tutaj bajki o nalutowanych dookoła diodach na rdzeniu nic nie dają. Widziałem masę tych diód pomontowanych i każda daje punktowe światło i w nocy tej tablicy ładnie nie widać, bo są praktycznie dwa pionowe stożki. I tu nie ma róznicy czy to najtańsza dioda z allegro czy jakaś wypasiona.
Świecienie tych diód na niebiesko pomijam bo to akurat standard i trudno trafić białą/ciepły biały odcień.
Świecienie tych diód na niebiesko pomijam bo to akurat standard i trudno trafić białą/ciepły biały odcień.
Ja u siebie w rejestracji mam LED typu Cree.
Tutaj mam porownanie Cree (lewa strona) vs zwykly najtanszy LED z 8 diodami (prawa strona)

Kolor jest niestety blizej 6000k. Jedyne prawdziwe 4000k jakie widzialem to Osram LEDriving 4000k.
Sent from my HTC One using Tapatalk
Tutaj mam porownanie Cree (lewa strona) vs zwykly najtanszy LED z 8 diodami (prawa strona)

Kolor jest niestety blizej 6000k. Jedyne prawdziwe 4000k jakie widzialem to Osram LEDriving 4000k.
Sent from my HTC One using Tapatalk
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
W aukcji jest napisane, że jest to technologia Cree. Czy tak jest, czy nie, nie wiem. Wiem jednak, że świeci mocno i w miarę równomiernie (popatrz na odbicie na zderzaku).
One właśnie tam miały być, ale nie mieszczą się w szczelinę. 
Z przodu mam Osram LEDriving 6000k i pasują idealnie do ksenonów 6000k.
Takie jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/osram-w5w-led-ledrivi ... 13522.html
Warte swojej ceny!
Z przodu mam Osram LEDriving 6000k i pasują idealnie do ksenonów 6000k.
Takie jak na tej aukcji:

Warte swojej ceny!

żebym jeszcze wiedział jaką mam barwę ksenona 
te chyba tez będą za duże nie ?
http://www.ebay.co.uk/itm/2pcs-T10-W5W- ... 4181856fe9
te chyba tez będą za duże nie ?
http://www.ebay.co.uk/itm/2pcs-T10-W5W- ... 4181856fe9
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Pewnie tak. W mojej Astrze dziura na postojowe była większa i się mieściło wszystko, a w Maździe niektóre nie wchodzą w cale, niektóre na wcisk (a potem nie da ich się wyjąć bez kombinowania), a niektóre wchodzą normalnie (tanie LEDy, Osram LEDriving, zwykłe żarówki).
Montowane oryginalnie są pewnie 4300k. Są jeszcze Osram LEDriving 4000k, które by lepiej pasowały do ksenonów 4300k (jeśli takie na pewno posiadasz):
http://allegro.pl/osram-w5w-led-ledrivi ... 15154.html
Montowane oryginalnie są pewnie 4300k. Są jeszcze Osram LEDriving 4000k, które by lepiej pasowały do ksenonów 4300k (jeśli takie na pewno posiadasz):

A czy ktoś z Was spotkał się z ledami do świateł cofania? Wkurza mnie trochę ta żółta barwa i chętnie bym zmienił na coś zimnego, najlepiej led, ale nie znalazłem żadnych zamienników na Allegro.
Ktoś robił. Nie wiem czy nie mandey.
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
- Od: 13 mar 2012, 15:40
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 MZR-CD 150KM 2002 rok
viewtopic.php?f=331&t=169015
Mazda 6 GH 2.5 L5-VE 170 KM 2008
viewtopic.php?f=331&t=200456&view=unread#unread
xRafalx robil, ale nie moge znalezc u niego w temacie odnosnika do aukcji z tymi LEDami.
ja też szukałem swego czasu takich żarówek – ale zdecydowana większość opinii była taka, że strumień światła przy cofaniu jest bardziej punktowy, a ogólne wrażenie było takie, że światło słabiej świeci przez to..
Goth napisał(a):A czy ktoś z Was spotkał się z ledami do świateł cofania? Wkurza mnie trochę ta żółta barwa i chętnie bym zmienił na coś zimnego, najlepiej led, ale nie znalazłem żadnych zamienników na Allegro.
A ile kilometrów dziennie cofasz ?
Bo ja może z 15metrów dziennie
dobrzyn22 napisał(a):ja też szukałem swego czasu takich żarówek – ale zdecydowana większość opinii była taka, że strumień światła przy cofaniu jest bardziej punktowy, a ogólne wrażenie było takie, że światło słabiej świeci przez to..
I tak jest, dlatego to decyzja indywidualna. W przypadku świateł cofania, albo wygląd, albo oświetlanie
Goth napisał(a):A czy ktoś z Was spotkał się z ledami do świateł cofania? Wkurza mnie trochę ta żółta barwa i chętnie bym zmienił na coś zimnego, najlepiej led, ale nie znalazłem żadnych zamienników na Allegro.
Ja się spotkałem

A może zróbcie w końcu zdjęcia w dzień bo w nocy to każda lampka fajnie świeci a te ledy w dzień to porażka. Ile razy miałem okazję jechać za takim osłem ze stuningowanym super 10 letnim samochodem z ledami zamiast pozycyjnych z tyłu albo światłem stop to nie zliczę. I zawsze się zastanawiałem czy odblask od słońca się mieni czy on ma zapalone lampy czy hamuje bo badziewie widać zamiast świecenia tylko jakieś punkciki...
Mam dla Ciebie propozycję. Przestań czytać jakiekolwiek wątki związane z LEDami i spuść nieco z tonu. Jak ktoś ma do nich uprzedzenia to nie wytłumaczysz, ani nie przekonasz niczym...
Na życzenie...
Na życzenie...

I o takie zdjęcia chodziło, tylko pokazują, że tych ledów praktycznie nie widać. Pomijam fioletowe wynalazki jako wsteczne, ale pozycyjne świeca 3x słabiej niż na tradycyjnej żarówce.
Nawet jedno wsteczne daje więcej światła na tradycyjnej żarówce niż na tym ledzie w *dzień*.
Za ledy w zderzaku zamiast odblasków to tylko można gratulować choinki i życzyć zabrania dowodu rejestracyjnego.
Nawet jedno wsteczne daje więcej światła na tradycyjnej żarówce niż na tym ledzie w *dzień*.
Za ledy w zderzaku zamiast odblasków to tylko można gratulować choinki i życzyć zabrania dowodu rejestracyjnego.