loockas napisał(a):Nie natknąłem się w innych "testach" czy nawet opiniach użytkowników na problem korozji wydechu. Może to tylko pojedynczy przypadek...
Hehe... Niestety nie...

Na "zaprzyjaźnionym" forum (nie wiem, czy mogę tutaj podać bezpośredni link, więc tego nie zrobię) w dziale 'Garaż GJ (12-)'>>'Mechanika GJ' >>'Układ wydechowy' jest temat "Rdzewiejący układ wydechowy" i jako dowód dołączone śliczne zdjęcie
Pytanie jest takie – skoro kilkumiesięczny samochód z przebiegiem 6k km ma taki wydech (w tym roku niespecjalnie w zimie sypali solą), to co będzie później? Poza tym wydech rdzewieje też od środka (być może bardziej, niż z zewnątrz).
Ciekawe, czy opaski na wężach pod maską też będą rdzewiały, tak, jak w starszych "szóstkach"?
Co prawda napisali, że "problem korozji wydaje się rozwiązany", jednak ja osobiście uwierzę w to dopiero kiedy zobaczę 10-letnią taką Mazdę.
W artykule, który tutaj jest cytowany, zwrócono też uwagę na "haczący trzeci bieg i niezbyt płynną pracę sprzęgła"... A tutaj na forum piszą, że haczenie biegów ma ustać po 2000 km...
Może zacytuję więcej, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości: "... haczący trzeci bieg i niezbyt płynna praca sprzęgła podczas ruszania towarzyszyły nam do samego końca – ten typ wyraźnie tak ma."
Jak widać – z mechaniką w nowych Mazdach też nie jest zbyt różowo, a póki co silniki SkyActive też są wielką niewiadomą.