Mazda 6 od 3k obr. kopci na siwo
Strona 1 z 1
Co może być przyczyną, że Madzia po przekroczeniu 2800rpm zaczyna puszczać siwą chmurę? Po odpaleniu nie ma białego dymu, ubytek wody w chłodnicy jest minimalny (o ile w ogóle jest), dlatego wykluczam uszczelkę pod głowicą- dwa miechy temu miałem ściągniętą głowicę, bo rozsypał się napinacz paska rozrządu i zaraz po naprawie było ok. Dopiero teraz coś takiego zaczęło się dziać. Jest jeszcze jeden problem- po szybszej jeździe(powyżej 140km/h) podczas stania na światłach, czuć spaliny w kabinie. Może jakaś dziurka w kolektorze wydechowym? Na pierwszy rzut oka pod autem nic nie widać...Zastanawiam się też nad wymianą oleju w skrzyni, ponieważ po przejechaniu powyżej 100km podczas upału bardzo ciężko wchodzi 1 i wsteczny. Pozostałe biegi ok.
- Od: 3 kwi 2013, 17:40
- Auto: Mazda 6 GG 2003 2.0 136km
Odma minimalnie zaolejona- myślę, że w normie- regenerowałem turbo w serwisie, które zajmuje się regeneracją turbin dla różnych bydgoskich ASO, także jestem spokojny o ich robotę. Wydaje mi się, że walnięta turbina kopci raczej na czarno.
- Od: 3 kwi 2013, 17:40
- Auto: Mazda 6 GG 2003 2.0 136km
rockman85 napisał(a):Tadziol sądzę, że masz spory autorytet
to tylko plotki....
rockman85 napisał(a):jak radzisz zdiagnozować turbo, skoro w odmie nie ma za dużo oleju?
moja propozycja:
zdjąć wąż prowadzący od kolektora ssącego do IC i zbadać ilość oleju jaka tam się znajduje.
Strona 1 z 1