Tytan napisał(a):który ma napięcie po przekręceniu stacyjki bo w ten sposób można tak podpiąćte LEDy, że zapalą się wcześniej niż silnik a to jest już niezgodne z przepisami dotyczącymi montażu DRL
Nie wiem czy Cię rozumiem. Przekręcenie stacyjki (znaczy włącza się radio, działa składanie lusterek, a nie działają szyby, dmuchawa, etc.) nie powoduje włączenia się świateł. DRL zapalają się wraz z zapłonem (czyli pozycja stacyjki w jakiej jeździsz autem). Nie wiem jak chcesz mieć zapalone te światła przy zgaszonym silniku – bo nikt normalny nie trzyma auta na zapłonie a ze zgaszonym motorem (chyba, że zgasisz silnik źle ruszając)... Z drugiej strony według Ciebie, jak Ci zgaśnie silnik przy złym ruszeniu, to DRL też powinny zgasnąć? Bez żartów.
Widziałem fabryczne rozwiązania, które włączają się wraz z zapłonem jak napisałem powyżej (w zasadzie nie widziałem innych). Nie widziałem też regulacji prawnej, która mówi, iż DRLe świecą TYLKO, gdy silnik pracuje. Więc nie bardzo rozumiem skąd takie wnioski.
Pominę już fakt, że przed montażem DRL światła mijania zapalały się dokładnie tak samo – tzn. z zapłonem!