Mazda Xedos 6 CA KF '92 – Kaszel91 – REBUILD

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez goju10 » 2 maja 2014, 21:18

Pisałeś, że w tym roku nie dasz rady pomalować Xeda. Będziesz tak jeździł jak jest teraz, z tą szpachlą na widoku?
goju10

Postprzez rafał88 » 2 maja 2014, 21:26

Przeciez zapodkladuje wszystko :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez Kaszel91 » 2 maja 2014, 21:52

goju10 napisał(a):Pisałeś, że w tym roku nie dasz rady pomalować Xeda. Będziesz tak jeździł jak jest teraz, z tą szpachlą na widoku?

Pisałem że nie będe zmieniał koloru tj malował całości. Przecież to chyba oczywiste że Piotr by mnie nie wypuścił z taką kichą. Błotniki, zderzak itp. wszystko będzie polakierowane jak talala. Efekt końcowy będzie niespodzianką <diabełek>
Lakier F6 z przedlifta już dobrany dawno temu pod kolor drzwi:P
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
"(...)A zapytany dlaczego Xedos, odpowiedział:
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 00:31
Auto: Xedos 6 2.0 V6 '93

Postprzez goju10 » 3 maja 2014, 02:09

Masz tyle elementów do polakierowania, że naprawdę całość nie wyszłaby już dużo drożej. Na Twoim miejscu spróbowałbym odłożyć jakoś pozostałą kwotę i malnąć całego Xeda. Widać, że inwestujesz w to auto sporo kasy, więc te kilka stów nie zrobi już chyba różnicy. Jak zdecydujesz się zmienić kolor później na pewno wyjdzie drożej. Szkoda byłoby robić to dwa razy.
goju10

Postprzez Kaszel91 » 3 maja 2014, 10:28

Ano wlaśnie zrobi róznicę. Koszt lakierów i innych składników na błotniki zderzak wyszło ok 300 zł.
Koszt malowania całości to jest ok 1000zł w samych materiałach. Dołóż do tego przygotowanie auta do malowania(bo nie zabryzgam go jak pan wiesio ze stodołoy tak jak jest).
Przygotowanie TEGO konkretnego auta do malowania zajmie jeszcze troche czasu.
Po co mam go malować skoro na drzwiach, w okoliach maski, przy przedniej szybie są purchelki. Malowanie rdzy mija się z celem, a nie mam teraz ani czasu, ani chęci ani funduszy walczyć z KAŻDYM zalążkiem rudej.
Te pare stów więcej wyniosło by zapewne ok 1.5-2k więc nie jest ich tak parę.. tymbardziej że jeśli mam malować go całego, to TYLKO na inny kolor <faja>
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Postprzez Bounty » 3 maja 2014, 11:59

Na czarnucha ;)
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
Forumowicz

Od: 1 maja 2013, 12:36
Auto: Toyota Celica 1,8 '00
Było:Mazda MX-6 2.5 V6 96

Postprzez Piotr89 » 3 maja 2014, 15:36

Panowie spokojnie, najlepiej jest pokazać wszystkie etapy prac ale czasem po takich dywagacjach wychodzę z założenia żeby zrobic zdjęcie stanu przed i stanu po... Tym bardziej na jesieni będzie garaż z wyciągiem i solidnym oświetleniem a także warunkami o wiele bardziej sterylnymi, pozwalającymi na lakierowanie i o wiele doskonalszy finalny efekt.
Tymczasem musieliśmy zrobić to co było tzw. sandomierską zemstą Posejdona i doprowadzić auto do jakiegoś sensownego stanu blacharskiego przy niewielkim nakładzie kosztów.
Tak jak Kuba napisał BG była o wiele bardziej opier..olona przez rdzę i jak narazie nic nie wyłazi ;)
W dalszej przyszłości będzie zmieniony kolor a teraz trzeba zrobić tak aby nie bylo rdzy na elementach nośno-konstrukcyjnych i aby całość byla zabezpieczona należycie <ok>
Benzin im Blut
Forumowicz

Od: 20 sty 2011, 00:16
Auto: Mazda 323BG PN '94
Toyota Avensis T27 D4D '11- już wspomnienie
Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99

Postprzez Bounty » 3 maja 2014, 16:06

Czyli porzadnie ma byc ;)
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
Forumowicz

Postprzez krz5yn » 3 maja 2014, 17:22

To jest podstawowa sprawa. Nalezycie zabezpieczyc a potem dopiero myslec nad kolorem i dalszymi bajerami:) narazie idzie dobrze, mi to zajeło znacznie wiecej czasu.
Ride or Die......
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 maja 2010, 23:54
Auto: 626 GE 2.0 FS '92

Postprzez Kaszel91 » 22 maja 2014, 12:18

Jeśli ktoś tu zagląda to mały up dla was ;)
Prace w różnym tempie ale idą naprzód.
W ogromnym skrócie powiem tak
-odbudowane i wzmocnione mocowania amorków
-nadkola z tyłu już prawie na gotowo
-przeciągnięty kabel ++ do bagażnika
DSC00335.JPG

-sklejone i zamontowane lampy
DSC00338.JPG
DSC00340.JPG

-Xenon już na swoim miejscu
DSC00325.JPG
DSC00327.JPG

Nie bawię się w jakieś specjalne chowanie tego, bo jak niebiescy się będą chcieli czepić czegoś to i tak coś wydłubią <faja> <faja>

-Na dniu zanim zamocujemy zbiornik wlecą jeszcze nowe przewody paliwowe
DSC00334.JPG
To już wybitnie jakość ULTRA HD

Wybaczcie jakość ale lepsiejszego sprzętu pod ręką nie było :D
Forumowicz

Postprzez Bounty » 22 maja 2014, 13:23

Jest dobrze ;) bedzie jednym z najfajniejszych xedow na forum jak skonczysz " projekt xedos" ;)
Forumowicz

Postprzez Piotr89 » 22 maja 2014, 14:12

jeszcze trochę zostalo do zrobienia, ale jak tu czegoś nie poprawić, ulepszyć jeżeli jest cały środek wybebeszony... co ja mówię cały samochód w kawałkach zdobi bądź podpiera wszystkie mozliwe kąty w garażu, o kupce wnętrza w piwnicy nie wspomnę hahaha

Ale powolutku, małymi kroczkami dążymy do zamierzonego celu.
Mechanicznie i blacharsko będzie to naprawdę dopieszczony Xedos...Lakierniczo i wizualnie jak bedzie cały w nowym kolorze- kiedyś ;)

podsumowując:
" Breath life in..."
Benzin im Blut
Forumowicz

Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99

Postprzez Bounty » 22 maja 2014, 15:28

Moze i moj Emix niedlugo przejdzie przemiane jak pojdzie dobrze ;)
Forumowicz

Postprzez Kaszel91 » 28 maja 2014, 10:03

Piotr89 napisał(a):Mechanicznie i blacharsko będzie to naprawdę dopieszczony Xedos...Lakierniczo i wizualnie jak bedzie cały w nowym kolorze- kiedyś ;)

Sądzę że po pracach nad karoserią i podłogą, i solidnej polerce nie będzie źle <diabełek>
Wkońcu będzie wyglądał godnie. <faja>

Choć jak dobrze pójdzie to po wakacjach 17stki z ReXa wlecą na coś takiego <faja> Obrazek

Odrazu utne spekulację – Xedos zostaje, jak uda mi się z Subaru, podaruje go ojcu :>

A na chwile obecną:
docieranie szpachli
instalacja aku do bagażnika, i walka z misz-maszem w elektryce
dokończenie walki z rudą w okolicach podłogi (delikatnie to ujmę :D <spoko> )

Powoli, powoli z Piotrem89 będziemy próbowali skończyć te nierówną walkę <diabełek> <diabełek> <diabełek>
Forumowicz

Postprzez Piotr89 » 29 maja 2014, 14:38

Buda z zewnątrz można by rzec przygotowana do ostatecznego podkładu i kosmetycznych poprawek.
W nadkolach i odbudowanych podłużnicach, mocowaniach wahaczy i tylnej części podwozia zagościł baranek.
Do soboty zostanie złozone tylne zawieszenie i Xedos stanie na 4 łapach, jeżeli zostanie wspawany ten
"kawałek podłogi"( ładny mi kawałek <glupek2> ) i progu od strony kierowcy to i na pokład wpadnie zbiornik paliwa i na nowo zostaną ułożone przewody, hamulcowe, gazowe i paliwowe.
Na następny tydzień przewidziane wszelkie poprawki mocowań, krzywizn, robienie środka na gotowo i spasowanie nakładek progowych, oraz lakierowanie.
Wkrótce jakieś spyfoto <ok>
Benzin im Blut
Forumowicz

Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99

Postprzez Kaszel91 » 31 maja 2014, 02:22

.Są i obiecane spy foty.

Co by nie mówić, mogę się tytułować flintsonem
DSC00359.JPG

Ale nie jest tak źle.
Mazdolena stanęła wkońcu na 4 łapach
DSC00360.JPG
DSC00362.JPG

Zabezpieczone odbudowane mocowania [waaaczego?]
DSC00349.JPG
DSC00350.JPG

I mocowania amorków + nadkola
DSC00352.JPG
DSC00351.JPG

Mistrz ceremoni Piotr <spoko>
DSC00357.JPG

Z tym flinstonem nie jest źle.. wychodząc z garażu o h drugiej (tj ok 20 minut przed dodaniem posta :D ) Piotr wstępnie wspawał już podłogę i dzielnie działał dalej.. Ja musiałem zabrać z pola bitwy poległego towarzysza (z %% chyba nikt nie wygrał :D )

C.D.N . . .
Forumowicz

Postprzez Odcina » 31 maja 2014, 07:16

Widzę że Piotrkowi robota bez <faja> nie idzie :D Ale dobra robota wszystko wygląda bardzo solidnie lepiej niż fabryka <spoko>
Nie trąb po..bie bo jadę na glebie :D
Forumowicz

Od: 28 sty 2013, 17:27
Auto: Mazda Mx3 1.8 v6 24v K8 USA

Postprzez sylwo » 31 maja 2014, 21:45

O siet... :|
nic więcej nie powiem
Forumowicz

Od: 17 sie 2009, 11:45
Auto: Xedos 6 (ex)
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5

Postprzez Kaszel91 » 31 maja 2014, 23:37

sylwo napisał(a):O siet... :|
nic więcej nie powiem

Dokładnie :P Mojego Xeda powoli można tytułować drugą BG..
Forumowicz

Postprzez Bounty » 1 cze 2014, 09:43

Grubo Kubek ;)
Forumowicz