Cofnięty licznik – co w takim przypadku ?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Apacz » 30 kwi 2014, 23:26

Witam wszystkich serdecznie.
Piszę o poradę w mojej sytuacji.
W sierpniu kupiłem w komisie dilerskim (Peugeot) swoją Mazdę 6 . Sprzedawca może nie był znajomym ale też nie był osobą całkiem obcą – polecił mi go znajomy który kupował u niego kilka samochodów do firmy. Właśnie ten sprzedawca zachwalił mazdę r.2005 ładnie utrzymana i przebieg 106 tys. Zaręczał że znał poprzedniego właściciela itd itd itd... Powiem krótko – w swojej głupocie i ufności uwierzyłem gościowi i mazda była moja... No i wszystko pięknie się zapowiadało... Wymieniłem rozrząd, filtry itd... No wiecie – wszystko co pasuje wymienić po zakupie używanego auta... Aktualnie mam przejechane 120 tys i nagle ciach poszło sprzęgło – umówiłem się na wymianę do w miarę zaufanego mechanika. Przy odbiorze przeżyłem lekki szok :x przy okazji do wymiany poszło koło dwumasowe " jak to mechanik powiedział, było wręcz fioletowe od przegrzania a luzy miało bardzo duże..." , ponadto do wymiany [waaaco?], amory, drążki i coś tam jeszcze... No to się zdziwiłem i pytam zdziwiony że koło dwu masowe było w takim stanie przy 120 tys na co on w głośny śmiech i mówi " Drogi Panie to auto ma cofnięte na bidę 150 – 200 tys – zawieszenie to ruina a w japończyku co ma 120 tys zawieszenie jest prawie nie ruszone...." – no to trochę mnie trafiło podziękowałem i pojechałem...
Tak się złożyło że podczas naprawy skończył mi się przegląd – pojechałem więc go zrobić i mówię do gościa " Miły Panie Pan widzi dużo różnych aut – niech mi Pan powie tak optycznie – technicznie ile to auto może mieć przejechane? " no to wlazł pod auto szpera , szuka, szarpie to tym to tamtym i słyszę głos z kanału "No wie Pan, dokładnie to nie mogę stwierdzić ale jakieś 250 – 300 tys na pewno ma zrobione... ".

I teraz moja prośba o poradę – czy ktoś się orientuje gdzie w Krakowie lub okolicach i jak mógłbym sprawdzić realny przebieg ? Czytałem że można to zrobić z sterownika silnika, radia itd.. natomiast gdzie bym nie dzwonił to słyszę "... mazda 6... ooo to ciężko będzie – my się tego nie podejmiemy". Zależy mi na tym ponieważ chciałbym zwrócić ten samochód z uwagi na niezgodność towaru z umową – domyślam się że bez rzeczoznawcy się nie obejdzie... ale nigdy nie zdecydował bym się na kupno diesla z przebiegiem 250 – 300 tys tym bardziej że do najtańszych nie należała – dałem za nią 27 tys teraz dołożyłem za naprawę 5 tys ;)

Proszę o wskazówki co dalej począć :(
Początkujący

Od: 25 sie 2013, 20:53
Auto: Mazda 6 Kombi (GY) r.2005 przed liftem
Silnik: 2.0 MZR-CD ( 136KM)

Postprzez Ven » 30 kwi 2014, 23:45

Ciężka sprawa... od sierpnia do maja to kawał czasu. Nie będę pisał ze trzeba było zrobić to czy tamto bo mleko i tak już rozlane. Kasy raczej nie odzyskasz więc zostaje naprawic co trzeba i jeździć lub sprzedać.
Kamil
Forumowicz

Od: 8 lip 2013, 16:24
Auto: Mazda 3 sedan – Sprzedana
Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi

Postprzez Wojtek » 30 kwi 2014, 23:49

Jedź do najbliższego ASO i poproś o wydruk DSR (Digital Service Record) – jest darmowy dla właściciela auta...
Jeżeli auto było kiedykolwiek serwisowane, to będą tam wpisy z przebiegu licznika...
Masz duża szansę na kilka wpisów...
Dodatkowo możesz szukać w kraju pochodzenia auta... Dla przykładu wpisy z przeglądów rocznych...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Apacz » 30 kwi 2014, 23:53

No nie do końca. Wg. prawa polskiego w przypadku zorientowania się że zostałem oszukany przez sprzedawcę w okresie 2 lat od daty zakupu mam prawo żądać zwrotu gotówki lub wyceny auta przez rzeczoznawcę ( czyli auta z przejechanymi 300 tys ) i sprzedawca jest mi zobowiązany zwrócić różnicę.
I z tego co się orientowałem to nie będzie jego dobra wola tylko obowiązek – w 90% przypadkach sprzedawcy chcą uniknąć sądu ponieważ mogą być jeszcze pociągnięci za "cofanie faktycznego przebiegu w celu osiągnięcia korzyści materialnych – co jest karalne, oraz odpowiedzialności za fałszywą książkę serwisową)
Jest o tym sporo artykułów – to się zmieniło chyba w 2012 roku. Warunek jest taki że mam sprawę zgłosić do a) sprzedawcy b)sądu w ciągu 2 mc od "zdobyciu wiedzy o oszustwie).
To co piszę wyżej odnosi się do komisów dilerskich oraz komisów samochodowych – gorzej jest jak kupisz auto od kowalskiego na bazarze – wtedy zostaje tylko sąd cywilny

Kwestia jest tylko taka że potrzebuję mieć stwierdzenie realnego przebiegu. wiem że np.w Audi zczytują to z radia ;) Radio co 10 tys robi pik w pamięci itd... W maździe odczytują to ponoć ze sterownika silnika ale jedyny warsztat który by się tego podjął jest pod poznaniem – mam nadzieję znaleźć coś bliżej

Dopisano 30 kwi 2014, 23:55:

Wojtek napisał(a):Jedź do najbliższego ASO i poproś o wydruk DSR (Digital Service Record) – jest darmowy dla właściciela auta...
Jeżeli auto było kiedykolwiek serwisowane, to będą tam wpisy z przebiegu licznika...
Masz duża szansę na kilka wpisów...
Dodatkowo możesz szukać w kraju pochodzenia auta... Dla przykładu wpisy z przeglądów rocznych...

Mam książkę serwisową " początek swojego życia mazda miała we włoszech, potem już polska aso u mnie w mieście" byłem u nich po zakupie to powiedzieli że w systemie nic nie mają ale jeśli w książce są ich pieczątki to musi się zgadzać. Szukałem też informacji po Vinie ( na płatnych i bezpłatnych portalach ) i nic z tego. 0 jakiejkolwiek historii samochodu
Początkujący

Postprzez Ven » 1 maja 2014, 00:02

Oczywiście jak nie spróbujesz to się nie dowiesz...swoją drogą jestem ciekawy jak sprawa się potoczy.
Daj znać co i jak.

Dopisano 1 maja 2014, 00:05:

Książka w tych czasach to żaden problem. Sam mówisz ze ją masz a w ASO cisza, więc coś juz jest nie tak.
Kamil
Forumowicz

Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi

Postprzez Apacz » 1 maja 2014, 00:14

Na allegro książki chodzą po 60 zł ;) Tylko ciekawe skąd pieczątki... najciekawsze jest to że książka z wklejką z rzymu ( zakup auta ) i teoretycznie auto w 2011 miało 85 k więc wszystko proporcjonalnie się zgadza... Wiecie pewności nie mam więc muszę to sprawdzić, ale daje mi do myślenia opinia i mechanika i gościa na przeglądzie. Ponadto koło 2m przy 120 tys w takim stanie ?
Początkujący

Postprzez Ven » 1 maja 2014, 00:23

A może ktoś tylko tak katował sprzęgło? naprawdę nie wiem co Ci poradzić.
Nic tu z naszych ”gdybań" informuj o rozwoju wydażeń.
Marianek to dobry początek <spoko>
Kamil
Forumowicz

Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi

Postprzez Strodus » 1 maja 2014, 11:26

Szczerze, to nie wiem jak to wygląda w prawie polskim, bo w tym naszym grajdole to ręka rękę myje, ale generalnie na terenie unii masz bodajże 3 lata rękojmi po odkryciu wad (czyli liczone od dnia, kiedy te wady odkryłeś), które zostały przez sprzedawcę zatajone. Dlatego jeśli udowodnisz faktyczny przebieg, to sprawa jest z góry wygrana. Ale w tym przypadku skontaktowałbym się najpierw ze sprzedawcą i przedstawił sytuacje.

Generalnie to sam jesteś sobie trochę winien, ludziom trzeba wbić do głowy, że nikt nie ściąga igieł zza granicy. Handlarz to nie jest Caritas Polska, jemu się ściąganie sprawnych i de facto droższych samochodów nie opłaca, dlatego ciągnie trupy i na tym zarabia. Nikt nie będzie dopłacał do interesu, przecież to jest oczywiste. Niemniej jednak powodzenia w tej sprawie, myślę że będzie dobrze. <spoko>
Forumowicz

Od: 13 wrz 2013, 21:31
Auto: Mazda 3 BL 2012
2.0 150KM

Postprzez smile » 1 maja 2014, 11:28

Daj nr VIN.

OK, nr VIN sam sobie znalazłem ;)
Wydanie auta klientowi 28/04/2005
17/10/2006 13 376 km.

Ale to wszystko co jest w bazach elektronicznych.
Jaka jest data produkcji i kraj produkcji książki serwisowej? W jakim jest ona języku?
Daj skany wpisów jak masz taką możliwość.
Ostatnio edytowano 1 maja 2014, 12:02 przez smile, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez oemauto » 1 maja 2014, 11:31

Zacznijmy od tego, że tezę opierasz na domniemaniach panów Ziutków.
Jak będziesz miał twarde potwierdzenie tezy, to można ciągnąć wątek.
Na razie jest to BLOG (bezsensowna logoreja o gównie) .

Warto też się zastanowić, skąd borą się używane diesle od Niemca z malutkim przebiegiem: rynek w Polsce tego wymaga, sami kupujący tak chcą. No to sprzedający im to dają. A wystarczyło by trochę zdrowego rozsądku.
Forumowicz

Od: 27 sty 2014, 00:04
Auto: obk

Postprzez Li Mu Bai » 1 maja 2014, 13:31

to co napisał oemauto.pl to prawda, na razie masz jedynie przypuszczenia o przekręceniu licznika, więc lepiej wstrzymać się przed oskarżeniami dopóki czegoś nie dowiedziesz, ale nie poprzez "no mi to wygląda na 300"

Dziadzio mojego kolegi ma autko, salonowe, 2007 rok, przebieg teraz 17 tys – nie ma mowy o przekręceniu licznika, bo jest jedynym właścicielem, jedynym auta kierowcą. Dziadzio jak rusza, to gaz do podłogi, samochód wyje jak rosyjskie migi i tak powolutku popuszcza sprzęgięłko....a druga sprawa, nigdy nie rusza z jedynki, zawsze z dwójki, czy to lato czy zima. Niestety jest kierowcą niereformowalnym. Mały przebieg, a sprzęgło do wymiany.
Forumowicz

Od: 29 cze 2013, 16:38
Auto: Mazda 3 BP skyX Enso

Postprzez Marianek » 2 maja 2014, 14:38

Apacz nikogo jeszcze nie posadził ma tylko spore przypuszczenia ze został oszukany i ja tak to zrozumiałem, nie oskarża jeszcze nikogo. Co do ustalenia przebiegu spróbuj skontaktować się z MMP czy będą wstanie technicznie czy przy pomocy komputera ustalić prawdziwość przebiegu. Trzeba ustalić gdzie była serwisowana , niestety jeszcze żadnego info nie ma Smaili może już coś wie i poda namiary na serwis gdzie było coś robione, kontakt mailowy i powinno się udać coś dowiedzieć. Kolejne i najpewniejsze udaj się do prawnika bo bez niego ani rusz, jak dojdzie do sprawy sadowej jeśli nie uzyska się żadnej dokumentacji będą na pewno potrzebni biegli sadowi.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez ZOOMik » 2 maja 2014, 17:16

Kolego oemauto.pl mógłś sobie darować ten kloaczny język :| Apacz żadnej tezy nie postawił. Z jego strony nie padło też żadne oskarżenie. Zapytał, jak może ustalić faktyczny przebieg auta, bo ma podejrzenia, że może być on sfałszowany i tyle.
Marianek,
O pomoc prawną może zwrócić się, ale jak będzie miał pewność, że faktycznie licznik został cofnięty. Jeśli nie uda się tego zweryfikować poprzez elektroniczny odczyt „zaszytego” gdzieś przebiegu to powinien udać się do rzeczoznawcy by ten ocenił czy stan wizualny/techniczny pojazdu odpowiada licznikowym km. Dopiero w zależności od wyniku takiej ekspertyzy można ewentualnie myśleć o kolejnych krokach.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez smile » 2 maja 2014, 17:52

ZOOMik napisał(a):Jeśli nie uda się tego zweryfikować poprzez elektroniczny odczyt „zaszytego” gdzieś przebiegu
Nie uda się, niestety nie ma takiej możliwości, chyba że auto ma fabryczną nawigację.

Skoro masz książkę serwisową, to idziesz do ASO z pieczątek i pytasz czy te wpisy są prawdziwe, jeśli w ten sposób potwierdzisz wszystkie wpisy to nie masz co się martwić ;)
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez ZOOMik » 2 maja 2014, 18:13

Zatem niech od tego autor wątku zacznie "śledztwo" :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez oemauto » 2 maja 2014, 18:35

ZOOMik napisał(a):Skoro masz książkę serwisową, to idziesz do ASO z pieczątek i pytasz czy te wpisy są prawdziwe, jeśli w ten sposób potwierdzisz wszystkie wpisy to nie masz co się martwić

ZOOMik napisał(a):Zatem niech od tego autor wątku zacznie "śledztwo"

Apacz napisał(a):Mam książkę serwisową " początek swojego życia mazda miała we włoszech, potem już polska aso u mnie w mieście" byłem u nich po zakupie to powiedzieli że w systemie nic nie mają ale jeśli w książce są ich pieczątki to musi się zgadzać

Przecież był. Ale odpowiedź ASO co najmniej dziwna.
Forumowicz

Od: 27 sty 2014, 00:04
Auto: obk

Postprzez Apacz » 2 maja 2014, 18:52

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w ten wątek. Tak jak większość zauważyła nie oskarżam nikogo, po prostu stan techniczny tego auta wskazuje że albo go ktoś okrutnie katował albo że był cofnięty licznik i po prostu chcę poznać prawdę. Książka samochodu w języku włoskim , potem serwisowana w Krakowie w Emily Frey ( 4 pieczątki ). W takim razie w poniedziałek jadę do Emily Frey z książką i poproszę o potwierdzenie przeglądów – jeśli zrobią znowu duże oczy i powiedzą że nic nie mają na ten temat – to będę miał jakiś dowód że coś jest nie tak. Następnie wymyśliłem że pojadę do biegłego z PZ MOT – rozmawiałem z nim dzisiaj powiedział że są w stanie określić przebieg samochodu na podstawie oględzin elementów itd... są biegłymi z uprawieniami do wystawiania dokumentów sądowych czy jakoś tak.

Powiem Wam tak – bardzo bym się cieszył gdyby się okazało że po prostu ktoś zakatował sprzęgło i tyle, bo wtedy po prostu będę musiał zrobić najważniejsze naprawy i cieszyć się Mazdą – chyba że się mylę. W tym momencie po prostu się boję że za chwilę się zacznie sypać silnik , wtryski itd.. a sami wiecie ile kosztują takie naprawy... No nic, dam znać jak wrócę z ASO :) a skany książki prześlę jutro ( będę w firmie zrobię skan )
Początkujący

Postprzez Marianek » 2 maja 2014, 19:10

Jak masz dane z Włoch napisz do nich maila po Angielsku i np po Włosku z Googla (zaznacz tylko ze nim tłumaczyłeś ;) ) z jakim przebiegiem to auto ostatni raz widzieli i kiedy. Załącz im skan/zdjęcie z pierwszej strony książki gdzie są dane sprzedażowe.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez gizbern » 19 maja 2014, 13:16

a jak się przekonasz, że Cie oszukali to napisz do tvn turbo do programu turbo kamera.
Forumowicz

Od: 14 lut 2014, 00:04
Auto: BMW 530i , Mazda 3 Sky Passion + off white

Postprzez Cygnus_X1 » 19 maja 2014, 13:19

Ciekawe czy to coś da :D
Początkujący

Od: 19 maja 2014, 13:15
Auto: Mazda 323f BA