marcin255 napisał(a):ZOOMik napisał(a):Mazda dopuszcza zarówno oleje klasy ACEA A3 jak i A5,
właśnie nie jest napisane A3 lub A5 lecz A3/A5 nie wiem czy jest taka klasa bo A3 do luźno a A5 do ciasno spasowanych więc to to się wyklucza
Nie ma wg ACEA klasy A3/A5. Ktoś to tak w instrukcji zapisał, że dał „/” zamiast spójnika „lub” – innego wytłumaczenia nie widzę.
marcin255 napisał(a):pytam o new life bo ma jasno sprecyzowane A3 i wysokie HTHS , osobiście wolę wyższe HTHS niż oszczędność 100 ml paliwa
Pytanie, co bardziej woli Twój silnik

marcin255 napisał(a):esp jest " wskazany " do diesla ale nie zaszkodzi silnikowi benzynowemu na + jest 5w30 , jest na bazie syntetycznej ( jak new life ) i ma HTHS ok 3.6
Nie zaszkodzi silnikowi benzynowemu, ale "na zdrowie" bardziej wyjdzie Dieslowi a konkretnie filtrowi DPF

Nie wiem, jaka jest dla Ciebie definicja oleju syntetycznego, bo są różne, w każdym razie Mobil 1 Formula ESP 5W30 oraz New Life 0W40 niektórzy za takie nie uważają, bo są to oleje SHC.
marcin255 napisał(a):buczos napisał(a):Bądź co bądź taką też spełnia dedykowana przez samego producenta Dexelia

właśnie dexelia spełnia A3/A5 a Np. Mobil 300 X1 Fe tylko A5
Cytując, pomerdałeś autorów, bo to nie
buczos napisał, lecz ja
Mylisz się, Dexelia Ultra 5W30, czyli podstawowy olej do Mazd jest w klasie A5/B5.
matthies napisał(a):to ja mam pytanie, w instrukcji mam
A1/A3 , SJ i zalewam teraz
A3-04/B4-04, SM/CF, o parametrach:
- Kod: Zaznacz cały
Viscosity class : 5W-40
Density at 15 °C : 0.850 g/cm³
Viscosity at 40 °C : 86 mm²/s
Viscosity at 100 °C : 14.1 mm²/s
Viscosity index : 170
Flash point : 222 °C
Pour point : -45 °C
ASTM colour : 3,5
Ash, sulphate : 1.2 g/100 g
nababram sobie w silniku czy zrobię mu dobrze?
Dobrze mu zrobisz, choć w instrukcji masz 5W30 a nie 5W40, ale akurat na to można przymknąć oko

skoro już uparłeś się na syntetyk LM Synthoil High Tech

kubsztyk napisał(a):Czy jeśli w instrukcji mazdy 6 pierwszej generacji dla silnika diesla widnieje olej o specyfikacji ACEA A1/B1 lub A3/B3, to dozwolone jest wlewanie A5/B5?
Tak.
buczos napisał(a):Mogę jedynie przypuszczać, że w przypadku nowszych silników -BL-BM/GH-GJ lepiej będzie się sprawdzał A5, w przypadku starszych – LF – A3... Aczkolwiek to są tylko moje przypuszczenia

Nie istnieje taka zależność, bo jak słusznie Kolega Marcin napisał:
marcin255 napisał(a):najnowsze oleje mazdy 0w30 maja tylko A3

Żeby jeszcze bardziej zamieszać dodam, że np. do 3BL w benzynie, mimo, że instrukcja przewiduje 5W30, aktualnie Mazda dopuszcza także nowe oleje Supra 0W20, 0W30