Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
To prawda, wysoka temperatura jest zabójcza dla baterii Li-Ion/Li-Poly. W przypadku korzystania przez dłuższy okres z laptopa „stacjonarnie”, tzn. zasilanego z sieci, zalecane jest w celu przedłużenia trwałości baterii, tak jak napisał Siw-y, utrzymywanie poziomu naładowania/rozładowania w zakresie mniej więcej połowy pojemności. W takim samym stanie należy przechowywać baterię.
Posiadam X1C i zainstalowane oprogramowanie Lenovo ThinkVantage Power Manager w zakładce „Battery” ma „Battery Maintenance” i opcję „Optimize for battery health” wymuszające właśnie taki schemat, tj. pracę w cyklu: rozładowanie do 45% <-->ładowanie do 50%.
Posiadam X1C i zainstalowane oprogramowanie Lenovo ThinkVantage Power Manager w zakładce „Battery” ma „Battery Maintenance” i opcję „Optimize for battery health” wymuszające właśnie taki schemat, tj. pracę w cyklu: rozładowanie do 45% <-->ładowanie do 50%.

Dodam jeszcze, że w moim odczuciu baterii szkodzi coś takiego, co często obserwuję u znajomych: siedzi przy stole – lapek podłączony do sieci. Przenosi się na kanapę – lapek oczywiście na baterii. Wraca na stół – bateria lekko (10% – 20%) rozładowana – buch, znowu zasilanie sieciowe i tak w koło Macieju. Po roku bateria do wymiany i zdziwienie, że tak szybko padła.
Mam od dwóch lat Samsunga RF530, który jechał non-stop na zasilaniu sieciowym z włożoną baterią. Sprawdziłem ostatnio wear level, przez dwa lata takiego używania bateria straciła ca 3% pojemności.
Mam od dwóch lat Samsunga RF530, który jechał non-stop na zasilaniu sieciowym z włożoną baterią. Sprawdziłem ostatnio wear level, przez dwa lata takiego używania bateria straciła ca 3% pojemności.
Roman S.
Czerwony Smok
Czerwony Smok
Z kolei większość serwisów z którymi miałem przyjemność mówi aby baterii nie ładować non stop. Osobiście ładuję i rozładowują baterię cały czas.
Gdybym miał lapka z wyjmowanym ogniwem pewnie bym non stop leciał na sieci.
Gdybym miał lapka z wyjmowanym ogniwem pewnie bym non stop leciał na sieci.
W Samsungach kiedyś był taki myk który potrafił drastycznie wydłużyć życie akumulatora – dało się w BIOSie ustawić by ładowanie kończyło się przy 80%.[/quote]
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
katoda napisał(a):Dodam jeszcze, że w moim odczuciu baterii szkodzi coś takiego, co często obserwuję u znajomych: siedzi przy stole – lapek podłączony do sieci. Przenosi się na kanapę – lapek oczywiście na baterii. Wraca na stół – bateria lekko (10% – 20%) rozładowana – buch, znowu zasilanie sieciowe i tak w koło Macieju. Po roku bateria do wymiany i zdziwienie, że tak szybko padła.
Masz rację. Opisany sposób eksploatacji, w który wpisuje się także Kolega Seraf, to użytkowanie laptopa tak, jakby było się „w terenie” a więc w normalny sposób zużywający baterię poprzez kolejne cykle pełne ładowanie/wyładowanie. Nie ma tragedii, jeśli jest to tylko okazjonalne, gorzej zaś, gdy tak wygląda domowa codzienność. Będąc w pomieszczeniu z dostępem do zasilania sieciowego, korzystniej byłoby, zarówno przy tym przykładowym stole, jak i na kanapie lecieć na zasilaniu sieciowym, najlepiej zapewniając baterii warunki, jakie opisałem wyżej, czyli utrzymując stopień naładowania w okolicach 50% – miałbyś jeszcze mniejsze zużycie, niż trzymając ją bliską full-a.

Wow, pierwsza dyskusja na ten temat jaką czytam, gdzie się dyskutanci nie obrażają – gorzej, zgadzają się ze sobą!
Ale czytając Wasze posty dalej nie wiem: lepiej jechać na zasilaniu sieciowym, a baterię wyjąć naładowaną i używać tylko w razie potrzeby, czy też starać się trzymać przedział powiedzmy 80-40% ?

Ale czytając Wasze posty dalej nie wiem: lepiej jechać na zasilaniu sieciowym, a baterię wyjąć naładowaną i używać tylko w razie potrzeby, czy też starać się trzymać przedział powiedzmy 80-40% ?
Jeśli nie oglądasz się przez ramię na swój zaparkowany samochód, to znaczy, że to nie ten samochód.
- Od: 29 cze 2012, 11:06
- Auto: była:
Mazda 6
Honda Accord
jest: Subaru Outback
Moim zdaniem używać. Nie jechać non stop na kablu z baterią naładowaną na full. Ewentualnie jak chcesz "oszczędzać" to rozładować do 50-70%, wyjąć i trzymać w szafce. Tylko po co? Ile na tym można zaoszczędzić? Bateria nie kosztuje 1000 zł, więc czy padnie za 3 czy 4 lata to jaka to różnica?
Ja jak już odepnę zasilanie z kompa to staram się zjechać przynajmniej do 50%, od czasu do czasu całkowicie rozładować baterię, aż komp zdechnie.
Ja jak już odepnę zasilanie z kompa to staram się zjechać przynajmniej do 50%, od czasu do czasu całkowicie rozładować baterię, aż komp zdechnie.
w lenovo też się da. Ja mam blokadę ustawioną na 90%. Robi się to przez oprogramowanie na windowsie, ale jest to modyfikacja hardwareowa, bo na linuksie również tam blokada działa.
Poszperałem w moim nowym laptopie (dell) i znalazłem jakieś ustawienia służące wydłużeniu żywotności baterii – "Dell Extended Battery Life". Tam zaś w zakładce "Tryb wydłużania żywotności akumulatora Dell (Longevity Mode)". Tam po aktywowaniu zalecanej opcji w opisie jest "Akumulator będzie ładowany z zakresie od 88% do 100%". No i po aktywowaniu tego już chyba zostawię baterię na miejscu... Rozumiem, że to analogiczne ustawienie do tych, o których pisaliście.
Jeśli nie oglądasz się przez ramię na swój zaparkowany samochód, to znaczy, że to nie ten samochód.
- Od: 29 cze 2012, 11:06
- Auto: była:
Mazda 6
Honda Accord
jest: Subaru Outback
mln napisał(a):Ale czytając Wasze posty dalej nie wiem: lepiej jechać na zasilaniu sieciowym, a baterię wyjąć naładowaną i używać tylko w razie potrzeby, czy też starać się trzymać przedział powiedzmy 80-40% ?
W takim razie postaram się podsumować w punktach to, co napisałem tak prosto, jak to tylko możliwe
1. Z zasilania bateryjnego laptopa korzystaj tylko wtedy, kiedy jest uzasadniona potrzeba, gdy nie masz dostępu do źródła zasilania sieciowego. Jednym słowem – mobilnie.
2. Użytkując go "stacjonarnie", w domu lub innych miejscach, gdzie będziesz mógł wetknąć wtyczkę do gniazdka – zrób to. Nie wyjmuj na tą okoliczność baterii.
3. Jeśli Twój laptop/oprogramowanie zarządzające zasilaniem, umożliwiają ustawienie „kagańca” ograniczającego próg ładowania/rozładowania baterii przy zasilaniu sieciowym – skorzystaj z tego.
4. Okresowo "zresetuj" baterię ładując ją do pełna a następnie rozładowując całkowicie.
I to by było z grubsza tyle, co powinieneś wiedzieć

[tiiit] it. I tak zdechnie po określonym przez producenta okresie czasu (ilości ladowan). Laptop jest dla mnie, a nie ja dla laptopa. A już w ogóle nie widzę sensu nadmiernego dbania w przypadku taniego szmelcu – i tak rozpadnie się chwilę po gwarancji 
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Nie w każdym lapie bateria jest łatwo wymienna i kosztuje grosze. Ja w swoim mam akurat wbudowaną, więc wolałbym żeby pożyła dłużej niż krócej. Zasady, które wypunktowałem sprawdzają mi się w praktyce i w miarę możliwości zamierzam się ich trzymać. Kolega mln zapytał to mu odpowiedziałem a co z tym zrobi to już jego sprawa.

Oczywiście da się wymienić, ale przeciętny użytkownik, bo takiego miałem na myśli, w takim przypadku skazany będzie na serwis, co z reguły oznacza większy wydatek. Mimo, że ja się do tej grupy nie zaliczam to i tak wolę zapobiegawczo o sprzęt zadbać. Jak na razie dobrze na tym wychodzę, bo jakoś nigdy nie narzekałem na przedwczesne zużycie/awaryjność i mam nadzieję, że tak pozostanie 

ferenc-adam napisał(a): ani rozładowywanie jej i ładowanie codziennie.
No ja właśnie tak z niej korzystam, bo do tego służy mi laptop – do pracy z dala od gniazdka
Mój 6-letni 2710p, po którym widać, że dawno zarobił na siebie (drugi dysk, przestał działać trackpoint, pourywane gumki, wydrapana nadgarstkami obudowa, złamane piórko – ogólnie rip), wciąż chodzi 2,5-3 godziny "na internecie". To daje blisko 70% pojemności oryginalnej baterii. Komputer był używany w przeróżny sposób, jedyne na co uważałem od samego początku, to żeby nie wsadzić go działającego do torby.
the right man in the wrong place...