Chyba też trzeba będzie wreszcie dać moje Magdalence drugie życie
Mazda Xedos 6 CA KF '92 – Kaszel91 – REBUILD
Weźcie pod uwagę to, że Piotr podejmuje się każdej roboty, tu mój podziw dla tej osoby nie maleje nigdy
Zrobił z tony rdzy drugą BG, z dziurawego Xedosa, Xedosa. Przegwintował mi w bloku silniku gwint, z prawie niemożliwym dostępem. Otwieraj Piotr warsztat... tylko ludzi podobnych do siebie szukaj, bo kolejka nie będzie krótka 
- Od: 17 gru 2012, 02:02
- Auto: XC70 Cross Country '01
Xedos 6 '92 KF
Skwituje to tak 
Tutaj próg przed
Próg po wstępnych zabiegach
Xedi naprawde nie ma lekko
Tutaj próg przed
Próg po wstępnych zabiegach
Xedi naprawde nie ma lekko
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"
"(...)A zapytany dlaczego Xedos, odpowiedział:
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"

-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
- Od: 26 lut 2013, 00:31
- Auto: Xedos 6 2.0 V6 '93
MichałB napisał(a):tak sobie patrze... szlifujecie, nie boicie się ze opiłki powbijają się w szybę ?
Kolega MichałB ma rację. Lepiej jakoś zabezpieczyć te szyby. U siebie to zaniedbałem i teraz jak ktoś się przyjrzy to zauważy, że na tylnej szybie mam kilkanaście takich małych kropek.
-
goju10
Nie sądzę aby spod tylnego nadkola iskry poleciały aż na szyby, na wierzchu nie jest za bardzo szlifowane ale wezmę pod uwagę i obejrzę wszystko
w razie konieczności zabezpieczę szybki
Co do gnicia, moja BG była bardziej zjedzona i po odbudowie przestała już na zewnątrz conajmniej pół roku i nie widziałem żadnych zmian na nadkolach, na podłodze, progach itp...
Aby zabieg miał sens trzeba to robić z solidnych materiałów, dobrze zabezpieczonych przed korozją i na przekór wszystkim blacharzom-szpachlarzom którzy robia to na odpier... jeżeli podchodziliby ze zdrowym rozsądkiem do tematu a nie chęcią szybkiego zysku i szpachlowaniem wszystkiego co popadnie to nie zarobiliby na chleb
Na zdjęciach widać jak poprzednik to ulepił do kupy 

Co do gnicia, moja BG była bardziej zjedzona i po odbudowie przestała już na zewnątrz conajmniej pół roku i nie widziałem żadnych zmian na nadkolach, na podłodze, progach itp...
Aby zabieg miał sens trzeba to robić z solidnych materiałów, dobrze zabezpieczonych przed korozją i na przekór wszystkim blacharzom-szpachlarzom którzy robia to na odpier... jeżeli podchodziliby ze zdrowym rozsądkiem do tematu a nie chęcią szybkiego zysku i szpachlowaniem wszystkiego co popadnie to nie zarobiliby na chleb

-
Benzin im Blut
- Od: 20 sty 2011, 00:16
- Auto: Mazda 323BG PN '94
Toyota Avensis T27 D4D '11- już wspomnienie
Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99
Narazie autko zostaje w kolorze ale z czasem tzn. do jesieni będzie corne
Trzeba poprawić po partaczu i zrobić wszystko solidnie, zdrowa blacha + dobre zabezpieczenie antykorozyjne= spokój na długi czas

Trzeba poprawić po partaczu i zrobić wszystko solidnie, zdrowa blacha + dobre zabezpieczenie antykorozyjne= spokój na długi czas

-
Benzin im Blut
- Od: 20 sty 2011, 00:16
- Auto: Mazda 323BG PN '94
Toyota Avensis T27 D4D '11- już wspomnienie
Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99
MichałB napisał(a):kolorek czarny oczywiście?
Narazie w wyniku naprawde wielu wydatków nie tylko związanych z autem, tne koszty i koloru nie zmieniam. Nie znaczy to jednak że dłuuuugo zostanie taka szara;(

"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"

Matko bosko, Kuba, jak już masz wszystko na wierzchu to maluj na czarno! szkoda dwa razy rozkładać.

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
Choćbym nawet nie wiem jak bardzo chciał, nieogarne tego finansowo. Nie w tym miesiącu, ani raczej nie w przyszłym, tymbardziej że mam w planie zmiane pracy 

Postępy...ze swojej wiedzy powiem że
Prawa strona jest chyba przygotowana do malowania. Prawe nadkole jest gotowe, zaszpajchlowane, próg wspawany z ocynku
Z lewej, Piotr mówił że wspawał lewe nadkole i trochę powalczył z progiem.
Sporo drobniejszych ognisk rdzy (2 w narożnikach podłogi z tyłu) itp było wycinanych i wstawiane były nowe elementy więc trochę się to schodzi. Poprzedni szpachlarz odwalił taką bardachę, że szkoda gadać, a co tu mówić o fotografowaniu. Chce o tym jak najszybciej zapomnieć dlatego tego nie uwieczniam...
Auto jest rozbebrane naprawdę konkretnie, a do zrobienia jest naprawdę dużo.
Zdradzając w skrócie
Przebudowa CAI
Xenony (miałem regenerować odbłyśniki ale ceny są zaporowe wręcz)
Short shifter
wymiana sprężąrki klimy(bo wkońcu trafiłem chyba taką jak trzeba
)
wymiana poduszek pod silnikiem
Wymiana przewodów paliwowych (stare to już jedna wielka rdzawa rurka)
... a tu z blachą się jeszcze ładnie zejdzie..
nie wiem co zrobić z hamulcami, bo mam zaciski do M6, kompletny zestaw do regeneracji z prowadnicami, ale nie mam kasy na tarcze i klocki
A z obecnymi też już jeździć się nie da.
Po wyjeździe od Piotra, muszę jeszcze w JS wymienić pompę abs. To też koszta...
Ale się rozpisałem... przydało by się to skwitować jakimś zdjęciem, ale nie mam aktualnych..
Czekam i mam nadzieję jeszcze bardziej sie w Xedi zakochać
Prawa strona jest chyba przygotowana do malowania. Prawe nadkole jest gotowe, zaszpajchlowane, próg wspawany z ocynku
Z lewej, Piotr mówił że wspawał lewe nadkole i trochę powalczył z progiem.
Sporo drobniejszych ognisk rdzy (2 w narożnikach podłogi z tyłu) itp było wycinanych i wstawiane były nowe elementy więc trochę się to schodzi. Poprzedni szpachlarz odwalił taką bardachę, że szkoda gadać, a co tu mówić o fotografowaniu. Chce o tym jak najszybciej zapomnieć dlatego tego nie uwieczniam...
Auto jest rozbebrane naprawdę konkretnie, a do zrobienia jest naprawdę dużo.
Zdradzając w skrócie
Przebudowa CAI
Xenony (miałem regenerować odbłyśniki ale ceny są zaporowe wręcz)
Short shifter
wymiana sprężąrki klimy(bo wkońcu trafiłem chyba taką jak trzeba
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
wymiana poduszek pod silnikiem
Wymiana przewodów paliwowych (stare to już jedna wielka rdzawa rurka)
... a tu z blachą się jeszcze ładnie zejdzie..

nie wiem co zrobić z hamulcami, bo mam zaciski do M6, kompletny zestaw do regeneracji z prowadnicami, ale nie mam kasy na tarcze i klocki

A z obecnymi też już jeździć się nie da.
Po wyjeździe od Piotra, muszę jeszcze w JS wymienić pompę abs. To też koszta...
Ale się rozpisałem... przydało by się to skwitować jakimś zdjęciem, ale nie mam aktualnych..
Czekam i mam nadzieję jeszcze bardziej sie w Xedi zakochać

Malujesz jednak czy nie?
Ostatnio edytowano 26 kwi 2014, 16:49 przez goju10, łącznie edytowano 1 raz
-
goju10
Nie. Raczej nie w tym roku. PLN tylko o to się wszystko rozbija.
Ja naprawdę gruntownie w tym aucie wszystko wymieniam a robię to z pensji której nie mam jakiegoś niewiadomo ile...
Po za tym po ostatnich przygodach Piotra czy mojego kolegi, zastanawiam się czy jest sens pchać kupę kasy w malowanie, żeby mi go ktoś pod blokiem porysował..
Taki urok trzymania auta pod chmurką..
Ja naprawdę gruntownie w tym aucie wszystko wymieniam a robię to z pensji której nie mam jakiegoś niewiadomo ile...
Po za tym po ostatnich przygodach Piotra czy mojego kolegi, zastanawiam się czy jest sens pchać kupę kasy w malowanie, żeby mi go ktoś pod blokiem porysował..
Taki urok trzymania auta pod chmurką..

Doskonale Cię rozumiem, też wszystko co tylko uda mi się zaoszczędzić inwestuję w mazdę. Ale wydaję mi się, że warto, bo to naprawdę wyjątkowe auta.
-
goju10
Jasne że warto.
Gdyby nie była wyjątkowa i tego warta nie pchną bym w nią już ponad 400% wartości.
jednakże są poprostu sprawy pilniejsze...
Gdyby nie była wyjątkowa i tego warta nie pchną bym w nią już ponad 400% wartości.
jednakże są poprostu sprawy pilniejsze...

czytam i czytam tak myślę znam ten ból ja swoja mazde bede albo najpierw malował albo lpg zakładał jedno w tym roku drugie początek przyszłego te finanse;/ choć plany zawsze sie mogą zmienić ;/
Tak czy inaczej Kaszel91 czekam na efekt koncowy progów bo mam ten sam problem:P
Tak czy inaczej Kaszel91 czekam na efekt koncowy progów bo mam ten sam problem:P
- Od: 20 paź 2010, 11:35
- Auto: Była MAZDA 323,xedos6,xedos9
Honda Accord CL7 04' PAPI
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=320&t=189226
Papi, to co Ci mogę doradzić, to zakładaj gaz jak najszybciej.
Najszybsza kalkucja jest taka
PB95 – miasto – 70-80zł/100km
GAZ – miasto – 35-40zł/100km
Ja zdecydowałem się na remont, bo kupiłem ładne felgi, które nijak nie pasują do krzywych nadkoli które ulepił mi rzeźbiarz GOLIAN z Marysina i jego wiecznie nay.ebany blacharz.
Może jednak trzeba było porobić trochę zdjęć, co by popsuć "fachmanom" opinię..
Auto zardzewiało mi 5 dni po odbiorze od nich
A pozwoliłem sobie na taką małą antyreklamę
Papi, rób gaz, szybciej uzbierasz na te progi
Najszybsza kalkucja jest taka
PB95 – miasto – 70-80zł/100km
GAZ – miasto – 35-40zł/100km
Ja zdecydowałem się na remont, bo kupiłem ładne felgi, które nijak nie pasują do krzywych nadkoli które ulepił mi rzeźbiarz GOLIAN z Marysina i jego wiecznie nay.ebany blacharz.
Może jednak trzeba było porobić trochę zdjęć, co by popsuć "fachmanom" opinię..
Auto zardzewiało mi 5 dni po odbiorze od nich
A pozwoliłem sobie na taką małą antyreklamę

Papi, rób gaz, szybciej uzbierasz na te progi

masz dalej ledy
w swiatlach? nie zatrzymali cie?
- Od: 20 paź 2010, 11:35
- Auto: Była MAZDA 323,xedos6,xedos9
Honda Accord CL7 04' PAPI
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=320&t=189226