Jak sprawdzić wentylator chłodnicy?
Ok.Właśnie o ten czujnik mi chodziło.Czy jest on odpowiedzialny za włączanie wentylatora??
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam.
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24
Zauważyłem, że nie działa mi wentylator na chłodnicy. po włączeniu klimatyzacji działa mi tylko jeden wentylator (ten po stronie gdzie jest wlew płynu chłodniczego do chłodnicy), a drugi nie działa. Jak silnik się rozgrzeje i pochodzi na przykład w korku dłuższy czas to żaden wentylator mi się nie zaczyna a temperatura na desce rośnie. Wyszedłem z samochodu i zobaczyłem. w tym wentylatorze co jest bliżej złącza diagnostycznego po podpięciu na krótko, działa, a tak nie. Co mam sprawdzić. Z góry dziękuję.
Ostatnio edytowano 1 kwi 2014, 08:05 przez Marek 161BD081, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawa tematu
Powód: Poprawa tematu
- Od: 9 lut 2014, 19:05
- Auto: Mazda 323f (BA). 1,5 Benzyna 88km. Silnik Z5. Rok produkcji 1998
wzrasta mi tak trochę pod 3/4 skali dalej bałem się trzymać by coś się nie stało. Od razu włączyłem klimę. włączył się jeden wentylator i schłodził do odpowiedniej temperatury.
Powiem szczerze, ze dopiero jutro zobacze te bezpieczniki. A, ktory ten czujnik jest nie sprawny, bo ponoca dwa(jeden od wskazan na liczniku, a drugi od wentylatora).
Dopisano 31 mar 2014, 22:17:
gdzie one sa i jak ewentualnie je sprawdzic czy sa dobre. A mam pytanie powinny chodzic dwa czy pojedynczo, jak i przy klimie jak i przy normalnej pracy silnika.
Dopisano 31 mar 2014, 22:17:
gdzie one sa i jak ewentualnie je sprawdzic czy sa dobre. A mam pytanie powinny chodzic dwa czy pojedynczo, jak i przy klimie jak i przy normalnej pracy silnika.
Za aparatem zapłonowym jak wychodzi wąż od chłodnicy jest z szarą kostką na dwa piny.
Wentylatory załączają sie pojedynczo.
Co do sprawdzenia wygląda to tak:
Sprawdzamy miernikiem rezystancję przy danej temperaturze
Najpierw poszukaj bezpiecznika odpowiedzialnego za wentylator (będzie raczej w tej skrzynce pod maską niż pod nogami kierowcy). Jak bezpiecznik cały to najprawdopodobniej padł czujnik temperatury w chłodnicy, który pełni rolę włącznika termicznego załączającego wiatrak. Powiedz tylko jeszcze czy auto Ci sie grzeje? Może po prostu zbyt szybko oczekujesz włączenia się tego wentylatora? W (ba) wskaźnik się podnosi dosyć wysoko zanim załączy wiatrak a i przy obecnych temperaturach trzeba się raczej postarać żeby aż tak zagrzać silnik
Co do drugiego wentylatora – to że włącza się i chodzi cały czas przy włączonej klimatyzacji to normalne
Co do drugiego wentylatora – to że włącza się i chodzi cały czas przy włączonej klimatyzacji to normalne

Dobra dziekuje bardzo. A co do tych dwoch watkow to poprostu nie bylem pewien czy tamten zalozy sie, bo jak naciskalem utworz watek to sie komp zacial
Dopisano 1 kwi 2014, 07:29:
Sluchaj a pod, ktore mam sie podpiac piny, bo czujnik jest 3 pinowu. sprawdzalem te bezpieczniki to wyglada na to ze wsxystkie sa dobre, co dalej.?
Dopisano 1 kwi 2014, 07:29:
JapanBA napisał(a):Za aparatem zapłonowym jak wychodzi wąż od chłodnicy jest z szarą kostką na dwa piny.
Sluchaj a pod, ktore mam sie podpiac piny, bo czujnik jest 3 pinowu. sprawdzalem te bezpieczniki to wyglada na to ze wsxystkie sa dobre, co dalej.?
pawlo12345678 – Nie dublujemy tematów w różnych działach bo to nic nie przyśpieszy.
Oba twoje tematy połączyłem w jeden.
Zmieniłem też tytuł twojego tematu – następnym razem proszę się trzymać regulaminu.
PS. i uzupełnij proszę profil o lokalizację.
EDIT: Dołączyłem twój temat do istniejącej dyskusji – proszę korzystać z wyszukiwarki.
Zmieniłem też tytuł twojego tematu – następnym razem proszę się trzymać regulaminu.
EDIT: Dołączyłem twój temat do istniejącej dyskusji – proszę korzystać z wyszukiwarki.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Marek 161BD081 napisał(a):pawlo12345678 – Nie dublujemy tematów w różnych działach bo to nic nie przyśpieszy.
Dobra dziękuje
Dopisano 1 kwi 2014, 17:17:
pawcio1017 napisał(a):Najpierw poszukaj bezpiecznika odpowiedzialnego za wentylator (będzie raczej w tej skrzynce pod maską niż pod nogami kierowcy). Jak bezpiecznik cały to najprawdopodobniej padł czujnik temperatury w chłodnicy, który pełni rolę włącznika termicznego załączającego wiatrak. Powiedz tylko jeszcze czy auto Ci sie grzeje? Może po prostu zbyt szybko oczekujesz włączenia się tego wentylatora? W (ba) wskaźnik się podnosi dosyć wysoko zanim załączy wiatrak a i przy obecnych temperaturach trzeba się raczej postarać żeby aż tak zagrzać silnik![]()
Słuchaj idzie ponad 3/4 skali, dalej nie trzymałem bo się boję. powiem szczerze..
Wyczytałem że podczas pracy klimy również powinny chodzić dwa wentylatory.
A bezpieczniki sa dobre
pawcio1017 napisał(a):W (ba) wskaźnik się podnosi dosyć wysoko zanim załączy wiatrak a i przy obecnych temperaturach trzeba się raczej postarać żeby aż tak zagrzać silnik
Nie bardzo. We wszystkich jakie widzialem wskaznik polowa a wentylator chodzil.
-
Przemek323c
w Sobotę wymontuje ten czujnik i sprawdzę w domu rezystancje, to dam relacje czy działa on czy nie.
Jak nie to wymienię czujnik wtedy zobaczymy.
Odpowiedzcie mi w końcu :
czy powinny chodzić na raz dwa wentylatory.
Jak nie to wymienię czujnik wtedy zobaczymy.
Odpowiedzcie mi w końcu :
czy powinny chodzić na raz dwa wentylatory.