[Mazda3/Mazda6] Przebudowa oryginalnej nawigacji.
Też bym wolał nawigację + kamerę cofania.Porozglądam się za jakąś nawigacją 7'',kamera cofania w tablicy rejestracyjnej też nie wielki koszt.Najgorzej z majstrem który by chciał to zrobić ale poszukam kogoś.Mam mazdę dopiero 2 dzień a ta nawigacja mnie drażni niesamowicie.Dzięki za odpowiedz.
Drugi dzień mazda i juz myslisz o navi.. Moze lepiej skupic sie na wazniejszych rzeczach... Konserwacja podwozia, nadkoli, kosmetyka... na pewno nie zaszkodzi, a madzia odwdzieczy sie
Co do navi orginalnej to fakt. Jezdzilem z taką 4 lata, ale ze mieszkam w Holandii, to mapy mialem. Wiec nie przeszkadzalo mi brak polskiego menu i map tak bardzo.
Powiem Ci, ze jak troche poczytasz co i jak, to jestes sam w stanie to zrobic. Pomalu do celu. Filozofii tam nie ma. Troszke wiecej roboty z owieraniem navi itp. Ale efekt koncowy na pewno bedzie zadowalający. Do tego tez mozna wymienic tanim kosztem srodkowy tunel, zeby nie bylo sladu po pilocie.
Pozdrawiam.

Co do navi orginalnej to fakt. Jezdzilem z taką 4 lata, ale ze mieszkam w Holandii, to mapy mialem. Wiec nie przeszkadzalo mi brak polskiego menu i map tak bardzo.
Powiem Ci, ze jak troche poczytasz co i jak, to jestes sam w stanie to zrobic. Pomalu do celu. Filozofii tam nie ma. Troszke wiecej roboty z owieraniem navi itp. Ale efekt koncowy na pewno bedzie zadowalający. Do tego tez mozna wymienic tanim kosztem srodkowy tunel, zeby nie bylo sladu po pilocie.

Pozdrawiam.
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
- Od: 5 mar 2009, 22:15
- Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.
Jestem już umówiony na wymianę rozrządu płynów ,konserwację podwozia zrobię sam tak myślę że z kanału dam radę.A co do nawigacji to musiał bym mieć instrukcję obrazkową co i jak.Ale będę czytał i się zobaczy. 
Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym na początku przywitać wszystkich forumowiczów.
Od dawna nosiłem się z zamiarem wstawienia navi do mojej Mazdy, najpierw był plan z przeróbką schowka ale po dużej ilości problemów zakupiłem oryginalną obudowę i planuje tam wstawić tableta 7cali na androidzie bo akurat taki mam na stanie, jak i kilka innych gratów które będę tam upychał
czyli:
– moduł GPS na RS232 (mój tablet jak na złość nie ma wbudowanego), program do nawigacji w tablecie IGo8, musiałem skompilować moduły dla kabli USB->RS232 pod Androida
– moduł Bluetooth BTM-730 (zestaw głośnomówiący, połączenie z komputerem pokładowym do programu Torque- parametry silnika i najważniejsze kasowanie Check Engine po dłuższej jeździe na gazie
, oczywiście mój tablet nie ma wbudowanego a próba uruchomienia w androidze profilu HFP spełzła na niczym
– tuner DVB-T z wejściem wideo do kamery cofania
Co już mam obcykane:
– otwieranie i zamykanie navi (Atmega 16 + L298 przez PWM czyli płynne ruch z domykaniem i hamowaniem), możliwe otwieranie automatyczne po przekręceniu kluczyka, odpaleniu silnika, z przycisku Open/Close bądź ze zwłoką co się komu zażyczy
– wejście AUX na podstawie projektu MazdaSpoof udające kaseciaka, dodatkowo przerobiony kod na Atmegę żeby udawało multimedialną klawiaturę USB w celu np zmiany utworów na tablecie przyciskami z kierownicy, link do oryginału http://nikosapi.org/w/index.php/MazdaSp ... k_Emulator
– HUB USB żeby spiąć wszystkie moduły i dodatkowo wejście na pendrive
Do zrobienia:
– dokończyć projekt płytki, sklecić wszystko w całość
– skompilować stery do DVB-T
– w przyszłości podłączenie modemu GSM w celu zabezpieczeniu przed kradzieżą , namierzanie , blokada silnika przez sms-a (w sumie podłączałem już tak stary telefon ale to mało eleganckie i zajmuje dużo miejsca)
Fotka z początku projektowania:
Pierwsza wersja z sterowaniem silniczkiem na tranzystorach:
Od dawna nosiłem się z zamiarem wstawienia navi do mojej Mazdy, najpierw był plan z przeróbką schowka ale po dużej ilości problemów zakupiłem oryginalną obudowę i planuje tam wstawić tableta 7cali na androidzie bo akurat taki mam na stanie, jak i kilka innych gratów które będę tam upychał
– moduł GPS na RS232 (mój tablet jak na złość nie ma wbudowanego), program do nawigacji w tablecie IGo8, musiałem skompilować moduły dla kabli USB->RS232 pod Androida
– moduł Bluetooth BTM-730 (zestaw głośnomówiący, połączenie z komputerem pokładowym do programu Torque- parametry silnika i najważniejsze kasowanie Check Engine po dłuższej jeździe na gazie
– tuner DVB-T z wejściem wideo do kamery cofania
Co już mam obcykane:
– otwieranie i zamykanie navi (Atmega 16 + L298 przez PWM czyli płynne ruch z domykaniem i hamowaniem), możliwe otwieranie automatyczne po przekręceniu kluczyka, odpaleniu silnika, z przycisku Open/Close bądź ze zwłoką co się komu zażyczy
– wejście AUX na podstawie projektu MazdaSpoof udające kaseciaka, dodatkowo przerobiony kod na Atmegę żeby udawało multimedialną klawiaturę USB w celu np zmiany utworów na tablecie przyciskami z kierownicy, link do oryginału http://nikosapi.org/w/index.php/MazdaSp ... k_Emulator
– HUB USB żeby spiąć wszystkie moduły i dodatkowo wejście na pendrive
Do zrobienia:
– dokończyć projekt płytki, sklecić wszystko w całość
– skompilować stery do DVB-T
– w przyszłości podłączenie modemu GSM w celu zabezpieczeniu przed kradzieżą , namierzanie , blokada silnika przez sms-a (w sumie podłączałem już tak stary telefon ale to mało eleganckie i zajmuje dużo miejsca)
Fotka z początku projektowania:
Pierwsza wersja z sterowaniem silniczkiem na tranzystorach:
- Od: 25 cze 2012, 23:43
- Auto: Mazda 6 AJ/GY 3.0 V6 2004r
Mazda Xedos CA 1.6 1995r
kolego mazurzmazur czekamy na końcowy efekt
.
no no widzę koledzy że coraz odważniej brniemy w temat nawigacji
, powiem szczerze że sam znów zacząłem modzić przy navi i już ogarnąłem tuner dvb-t który lada moment wyląduje w aucie 

no no widzę koledzy że coraz odważniej brniemy w temat nawigacji

Witam
I ja wreście doszedłem do końca z tematem nawigacji. Dzięki dużej pomocy kolegi z forum mądry mój bezużyteczny schowek zamienił się na działającą i funkcjonalną navi, wielki szacunek dla ciebie i dziękuje za dużą pomoc mądry.
Miałem problem z tabletem, bo córce spadł i pękł wyświetlacz przed montażem
musiałem szukać drugiego. Gniazda zapalniczki zamontowałem w schowku. Problem był z umieszczeniem tableta w windzie żeby wyprowadzić kable od ładowania usb,, jack strasznie mało miejsca. Wyprowadziłem również jak kolega lukasrap przedłużkę od karty pamięci jakby trzeba było wrzucić sobie jakiś film
, program na szybko do tableta. Dvbt również mam w tablecie tylko musiałbym go rozbebeszyć żeby wyprowadzić antenę żeby jakoś wzmocnić sygnał, alę z tym narazie odpuściłem w planach jest jeszcze XCL żeby podłączyć to razem z tabletem na jack który już siedzi w schowku.
Mam nadzieje że się pochwalisz
http://www.youtube.com/watch?v=f3HT4keL4gg
I ja wreście doszedłem do końca z tematem nawigacji. Dzięki dużej pomocy kolegi z forum mądry mój bezużyteczny schowek zamienił się na działającą i funkcjonalną navi, wielki szacunek dla ciebie i dziękuje za dużą pomoc mądry.
Miałem problem z tabletem, bo córce spadł i pękł wyświetlacz przed montażem
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
już ogarnąłem tuner dvb-t który lada moment wyląduje w aucie
Mam nadzieje że się pochwalisz
http://www.youtube.com/watch?v=f3HT4keL4gg
... ma być ogień na każdym biegu...
Swietna robota
. Wyjscie na karte SD zamontowales w tym samym miejscu gdzie ja. Tylko ze z drugiej strony. Swietnie sie sprawdza.
A jak rozwiązales automatyczne otwieranie i zamykanie? Bo tez sie do tego zabieram, ale jakos nie moge sie zabrac
Pozdro... Super robota.

A jak rozwiązales automatyczne otwieranie i zamykanie? Bo tez sie do tego zabieram, ale jakos nie moge sie zabrac

Pozdro... Super robota.
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
- Od: 5 mar 2009, 22:15
- Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.
Wyjscie na karte SD zamontowales w tym samym miejscu gdzie ja. Tylko ze z drugiej strony. Swietnie sie sprawdza.
Dokładnie dobry pomysł miałeś z tą przedłużką
Jeżeli chodzi o system otwierania to z tym był największy problem sam bym sobie z tym nie poradził. Pomógł mi kolega z forum mądry, opracował mi moduł pod który wystarczyło się powpinać odpowiednimi kabelkami bardzo szybko i sprytnie to zrobił
Potestowałem sobie navi Goclevera na AM i Sygic i ogólnie lipa. Nie trzyma mi dobrze sygnału gps gubi, opcja nawigowania trasy podczas jazdy opóźniona. Myślałem że coś z tabletem nie tak, ale okazuje się że górna plastikowa pokrywa od schowka navi zakłóca mi sygnał
, bo po zdjęciu jej sygnał jest dobry i nawiguje jak trzeba. Montował ktoś z Was coś na wzmocnienie sygnału gps są różne moduły do sparowania przez BT, tylko mój tablet nie posiada BT
i nie wiem jak ugryźć temat
Swoją drogą ciekawe jak to się sprawuje
Moduł Navibe GB737
Nokia LD-4w
Holux M-1000c
Piersze dwa są na Chipset SIRF STAR III, a Holux na MTK MT3329 nie wiem który będzie lepszy jaka jest różnica ?
Wiem ze na forum trochę ludzi ma te goclevery, ale nie mogłem się doczytać żeby ktoś miał taki problem z sygnałem trochę mnie to drażni bo nie działa mi dalej jak powinno

Swoją drogą ciekawe jak to się sprawuje
Moduł Navibe GB737
Nokia LD-4w
Holux M-1000c
Piersze dwa są na Chipset SIRF STAR III, a Holux na MTK MT3329 nie wiem który będzie lepszy jaka jest różnica ?
Wiem ze na forum trochę ludzi ma te goclevery, ale nie mogłem się doczytać żeby ktoś miał taki problem z sygnałem trochę mnie to drażni bo nie działa mi dalej jak powinno
Co prawda mam typową navi, nie tableta i byc moze ma lepszą antenę/chip gps, ale dłuższy czas miałem zamontowaną w schowku na uchwycie – gdzie pokrywa jest grubsza niż w pokrywie oryginalnej nawigacji – i problemów z gpsem nie było.
Widocznie ten tablet ma słabą antenę gps, musiałbyś podpiąć/dolutować antenę zewnętrzną i wyprowadzić sobie np na podszybie lub deske rozdzielczą.
Tablet ma jakies złącze antenowe?
Widocznie ten tablet ma słabą antenę gps, musiałbyś podpiąć/dolutować antenę zewnętrzną i wyprowadzić sobie np na podszybie lub deske rozdzielczą.
a może ktoś polecić jakiś dobry tablet o odpowiednich wymiarach do tej windy?
ja kupiłem ostatnio Navroad Nexo Smart, co prawda niedrogi, wyświetlacz jeszcze ujdzie, 3g na pokładzie, ale co do jakości dźwięku na jacku – MASAKRA
tablet miał mi służyć głównie do muzyki ale żal było go słuchać, jak podłączyłem telefon (xperia P) to gra elegancko
będę się przymierzać chyba do samsunga galaxy tab 3 7", Nexo wraca do sprzedającego, mam nadzieje że zwrócą kasę 
ja kupiłem ostatnio Navroad Nexo Smart, co prawda niedrogi, wyświetlacz jeszcze ujdzie, 3g na pokładzie, ale co do jakości dźwięku na jacku – MASAKRA
t34567 niestety nie ma żadnego wyjścia zastanawiam się jak to rozwiązać bo taka lipa że nie idzie na tym jechać narazie nie jest funkcjonalna ,a musi spełniać swoją rolę po to tam jest. W nawigacjach dobrze trzyma Wam sygnał ?
zibi86 napisał(a):W nawigacjach dobrze trzyma Wam sygnał ?
Powiem Ci że u mnie nie ma problemu z sygnałem, chyba że w tunelach czy parkingach podziemnych ale to ze zrozumiałych względów. Początkowo jak modziłem moją navi to też się obawiałem o sygnał GPS ale do tej pory pokonałem z 15 tys. km i nie zauważyłem problemów z nawigowaniem. Spróbuj jak już kolega wyżej Ci radził wylutować antenę i zmienić jej lokalizację.
Wysłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2
Dzięki koledzy za pomoc. Mądry będę musiał coś pomyśleć jeżeli jest możliwość wylutowania anteny to będzie git. Czyli nawigacja jako nawigacja lepiej ściąga sygnał niż jako tablet. Trochę żałuje że nie kupiłem navi, skusiłem się na tableta z kilku innych względów. Ciekawią mnie te moduły które podałem wcześniej, czy trzymają dobrze sygnał poprzez sparowanie przez BT.
Układ sprzętowo zgodny z moimmazurzmazur napisał(a):– otwieranie i zamykanie navi (Atmega 16 + L298 przez PWM czyli płynne ruch z domykaniem i hamowaniem), możliwe otwieranie automatyczne po przekręceniu kluczyka, odpaleniu silnika, z przycisku Open/Close bądź ze zwłoką co się komu zażyczy

U mnie w NAVROAD LEO S, aż tak tragicznie nie jest, choć też gdy navi była "na szybie", a jak jest w schowku to jest róznica na minus. Czasami zdążę przejechać ze 3km zanim mnie odnajdzie na mapie. Oczywiście mówię o sytuacji gdzie odpalam i jadę, a nie czekam na odnalezienie satelitów. Ale raczej nie gubi mi sygnału i nie skacze tylko trochę denerwujący jest czasami ten czas oczekiwania i to że czasem jestem przesunięty na mapie o paręnaście metrów ... także czekam na rozwój sytuacji co uda się Wam wymyślićzibi86 napisał(a):Myślałem że coś z tabletem nie tak, ale okazuje się że górna plastikowa pokrywa od schowka navi zakłóca mi sygnał, bo po zdjęciu jej sygnał jest dobry i nawiguje jak trzeba.
- Od: 5 mar 2013, 22:47
- Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :) Jest.. Das Auto :)
U mnie w NAVROAD LEO S, aż tak tragicznie nie jest, choć też gdy navi była "na szybie", a jak jest w schowku to jest róznica na minus. Czasami zdążę przejechać ze 3km zanim mnie odnajdzie na mapie. Oczywiście mówię o sytuacji gdzie odpalam i jadę, a nie czekam na odnalezienie satelitów
Też tak bym chciał u siebie mieć

Niebo ogólnie dobrze sprawuje się ten Leeo ? Chodzi o samo nawigowanie jak już złapie sygnał dobrze trzyma ?
Myślę nad kupnem samej nawigacji Navroad Leeo trochę przydrogi trochę mam uraz do Goclevera, ale na forum chłopaki mają i nie narzekają na ten sygnał byłby tańszy i jeszcze Peiying na androidzie.
Podsumowując nawigacja i ewentualnie osobny moduł GPS wrzucony gdzieś na podszybiu powinno byc dobrze. Gadałem z gościem co używa na starej nokii taki moduł i mówi że działa bez zarzutów.
Z czego jest ta durna pokrywa, że tak tłumi
Trzeba z jakieś cienkiej szyby zrobić
Ja zdecydowałem się na LEEO S głównie z innego powodu. Ma automatyczne wyłączanie po zaniku zasilania i automatyczny start jak dostanie zasilanie ... więc mam w pełni automatyczną – dodatkowo miała mieć wejście na kamerę cofania i to wszystko ma
Ale czasami się zwiesi, czasami nie znajdzie modułu więc taka idealna to ona nie jest, ale narzekać nie ma co ... Jak odpalę i stoję to po około 40sek-minuty od odpalenia AM (też automatycznie) znajduje zazwyczaj bardzo celnie sygnał i w 99% przypadków nigdy go już nie gubi podczas jazdy... przez te pół roku szukała ponownie może kilka razy.
Była skośnooka:
Niebo napisał(a):
Czyli jak dobrze rozumiem
jeśli podłącze pod zasilanie to się włączy sama i po wypięciu z zasilania wyłączy. Domyślam się że jak odepnę ją od zasilania to najpierw informuję o możliwości wył. ?
Jak tak to super nawet nie trzeba bawić się z wylutowaniem pod guzik i najważniejsze nie traci się gwarancji, bo dać za Leeo 600zł i bawić się w rozkręcanie i tracić gwarancje to nieciekawie by to wyglądało.
Niebo zaczynasz mnie przekonywać do tej navi
Ma automatyczne wyłączanie po zaniku zasilania i automatyczny start jak dostanie zasilanie
Czyli jak dobrze rozumiem
Jak tak to super nawet nie trzeba bawić się z wylutowaniem pod guzik i najważniejsze nie traci się gwarancji, bo dać za Leeo 600zł i bawić się w rozkręcanie i tracić gwarancje to nieciekawie by to wyglądało.
Niebo zaczynasz mnie przekonywać do tej navi
Dobrze rozumiesz – dokładnie tak jestzibi86 napisał(a):jeśli podłącze pod zasilanie to się włączy sama i po wypięciu z zasilania wyłączy. Domyślam się że jak odepnę ją od zasilania to najpierw informuję o możliwości wył. ?

No tylko żeby potem nie było na mniezibi86 napisał(a):Niebo zaczynasz mnie przekonywać do tej navi
Jak widać na tym filmie namierzał około <2min 13:32-13:34.
Trzymam kciuki!
P.S. Na pewno warto zrobić jak koledzy powyżej przedłużkę slotu karty tylko kurde drogi ten drobiazg
Była skośnooka: