Dopadły mnie dwa problemy:
1. podwyższone obroty na luzie, przy schodzeniu z wyższych obrotów przy zmianie biegów zawisanie w okolicy 2-2,5krpm, czasami potrafi podbić z niskich obrotów przy podjeżdżaniu na półsprzegle... – znalazłem, na forum, że to może być wina niskiego stanu płynu chłodniczego – faktycznie było go mało, ale po dolaniu brak zmian.
2. podczas manewrów na półsprzęgle i kręceniu kierownicy w dolocie słychać jakby detonacje (pojedyncze, nierównomierne, głuche stuki), nie wiem czy ma to jakiś jakiś związek z problemem nr 1.
Oba problemy występują na benzynie i lpg, błędów nie ma, lpg wystrojone w miarę dobrze, brak problemów z mocą, reset ecu zrobiony.
Ma ktoś pomysły?
pozdro!
podwyższone obroty, detonacje w dolocie
Strona 1 z 1
Jaki stan kabli, swiec?
Wysłane z mojego NEXT
Wysłane z mojego NEXT
– Fiat 126p 650 'RED Diabloo"
– Peugeot 405 1.9 + lpg
– Hyundai Coupe 2.0 + lpg "Senioritta"
– Peugeot 406 2.0 HDI "Klekocica"
A teraz czas na Japan Style – Mazda 323F Bj 1.5 + lpg
– Peugeot 405 1.9 + lpg
– Hyundai Coupe 2.0 + lpg "Senioritta"
– Peugeot 406 2.0 HDI "Klekocica"
A teraz czas na Japan Style – Mazda 323F Bj 1.5 + lpg
świece stare, ale dużo na lpg nie przejechały (w między czasie były inne), kable ok, podmienię w chwili wolnego na poprzednie świeczki, jak ogarnę problem z kabelkami to wrócę do modu z podwójną cewką i kablami z 626 i wtedy może się coś wyjaśni.
podczas tych "wybuchów" nie rzuca silnikiem ani nie falują obroty, z wnętrza tego nie słychać.
podczas tych "wybuchów" nie rzuca silnikiem ani nie falują obroty, z wnętrza tego nie słychać.
Sam szukałem odpowiedzi na Twoje pytanie. Ja bardziej określił bym to jako cofanie się powietrza z kolektora dolotowego ale nic ponad to nie potrafię powiedzieć. Chwilę po kupnie mojej mazdy to zauważyłem i szukałem informacji zarówno w sieci jak i u różnych mechaników przy okazji odwiedzin
Nic złego się z tym nie dzieje a każdy jeden odpowiadał mi że pierwszy raz coś takiego widzi. Ten wątek przewijał się zresztą przynajmniej 2 razy na forum. Tak czy inaczej z własnych doświadczeń mogę powiedzieć że nie jest to raczej powód do zmartwienia 
- Od: 29 maja 2012, 21:16
- Auto: Mazda 323f 1.6 BJ
Strona 1 z 1