Uszkodzone łożysko przedniej osi. Jakie założyć?
1, 2
Witam,mam do wymiany lozysko z przodu czy w GH sa takie same jak w GJ?Patrzylem w necie i rozmiary chyba sa takie same-a cena sie troche roznia 
- Od: 23 cze 2011, 21:09
- Auto: MAZDA 6 GH 2009 2.0 benzyna
muniekwawa napisał(a):Patrzylem w necie i rozmiary chyba sa takie same-a cena sie troche roznia
hm... Oficjalnie według systemu Mazdy M6 GJ nie ma cześci takiej jak łożysko...
Wymienia się całość: HUB:
W GH jest jeszcze to oddzielnie:
bilek napisał(a):czy jest jakakolwiek szansa, że uda się to zrobić na gwarancji?
musisz podjechać do najbliższego ASO Mazda i się zapytać...
bilek napisał(a):jeżeli nie to jakie wybrać, żeby nie wymieniać znów po 50tys?
poszukaj dobrej (renomowanej) firmy... np.
NTN: W0133-1829103 koszt 69 USD
ps. w opisie tego produktu podaja
" 2009-2013 Mazda 6 Front Wheel Bearing – NTN W0133-1829103
New Mazda 6 Front Wheel Bearing. Brand: NTN. Fits Years: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. High quality new, OEM and aftermarket products. W0133-1829103"
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Objawy mam książkowe
wycie, nasilające się przy skręcaniu w jedną stronę i znikające w drugą. Sprawdzone też przy podniesieniu samochodu a następnie potwierdzone przez ASO.
Sprawa wysłana przez ASO do Mazdy w celu zatwierdzenia naprawy gwarancyjnej. Czekam ma decyzję mam nadzieje pozytywną.
Sprawa wysłana przez ASO do Mazdy w celu zatwierdzenia naprawy gwarancyjnej. Czekam ma decyzję mam nadzieje pozytywną.
Witam,
u mnie było dokładnie tak samo
po wymianie łożyska wszystkie objawy wystąpiły.
Najpierw jakieś czary odprawiali w ASO z tą stroną, na końcu stwierdzili, że trzeba wymienić – krzyknęli cenę za łożysko że się prawie przewróciłem i czas oczekiwania 6 tygodnie, bo musza z USA ściągnąć, bo podobno jest inne. Sam zamówiłem łożysko i inne duperele z serwisu z USA, za jakieś 1/4 ceny![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
U mnie przebieg był 12kkm
– ale samochód po kolizji i pewnie od niej łożysko dostało po doopie 
u mnie było dokładnie tak samo
Najpierw jakieś czary odprawiali w ASO z tą stroną, na końcu stwierdzili, że trzeba wymienić – krzyknęli cenę za łożysko że się prawie przewróciłem i czas oczekiwania 6 tygodnie, bo musza z USA ściągnąć, bo podobno jest inne. Sam zamówiłem łożysko i inne duperele z serwisu z USA, za jakieś 1/4 ceny
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
U mnie przebieg był 12kkm
- Od: 1 maja 2013, 13:55
- Auto: Mazda 6 – 2012 (USA), 2,5l (2488cc)
U mnie nie po kolizji tylko klocek od wewnętrznej strony szybciej się starl i uszkodzil tarcze a dokładnie porysowal ja.Jak wymieniłem klocki to nie zauwazylem ze tarcza jest uszkodzona i przy dużych szybkościach walilo jak hamowałem.Wiec wymieniłem teraz tarcze ale to już za pozno bo teraz lekko sciaga w prawo.Wiec szukam co to może być uszkodzone bo nie mam zamiaru probowac ze może to lozysko albo sworzeń wachacza albo co innego.Nie stać mnie na bledne diagnozy i wymiany dobrych części.Bo wiadomo jakie serwisy mamy ze specjalistami.Jedni to swiatel do jazdy dziennej programują rok i tematu nie mogą ugrysc takie specjaliści ze glowa boli.POZDRAWIAM 
Cyruś napisał(a):samochód po kolizji i pewnie od niej łożysko dostało po doopie
wielce prawdopodobne...
również ciągłe wjeżdżanie jedną stroną na krawężnik może przyczynić sie do szybszego jego zużycia...
mario-k napisał(a):U mnie nie po kolizji tylko klocek
myślę, że nie tylko... sprawdz zbieżność... samo łożysko nie powinno mieć wpływu na ściąganie...
Arkana , Captur , Mii
Czy ktoś może wie?
Łożysko przód podobno może mieć czujnik ABS lub nie. W jaki sposób to sprawdzić?
najlepiej przed demontażem...
M6 GH 2008 Diesel 2.0
Łożysko przód podobno może mieć czujnik ABS lub nie. W jaki sposób to sprawdzić?
najlepiej przed demontażem...
M6 GH 2008 Diesel 2.0
Oj Wojtuś, Wojtuś...
tyle masz kolorowych tabliczek w podpisie a nie łapiesz prostych rzeczy
A teraz na poważnie
Na opisie jednej z aukcji znalazłem coś takiego:
tyle masz kolorowych tabliczek w podpisie a nie łapiesz prostych rzeczy

A teraz na poważnie
Na opisie jednej z aukcji znalazłem coś takiego:
W Maździe 6 (generacja GH) z lat 2008-2012 występowały dwa rodzaje łożysk koła przedniego. Jedne posiadały pierścień ABS, drugie zaś nie...
Posiadamy także łożyska OE MAZDA i zamienniki w opcji bez pierścienia ABSu.
Więc poszukałem ... i znalazłem bardzo dobrze zrobiony opis dot. różnic w czujnikach ABS oraz umieszczaniu pierścieni magnetycznych na łożyskach.
Każdego może zainteresować więc podaję źródło:
http://motofocus.pl/technika/8824/rodzaje-czujnikow-abs
oooo... Pan Tadziol, co za zaszczyt
A czy nie będzie tego widać jakoś po braku "staromodnej" zębatki na ten przykład ?

Każdego może zainteresować więc podaję źródło:
http://motofocus.pl/technika/8824/rodzaje-czujnikow-abs
oooo... Pan Tadziol, co za zaszczyt
A czy nie będzie tego widać jakoś po braku "staromodnej" zębatki na ten przykład ?
zębatka była w GG i to widoczna z zewnątrz.
co do GH,to sorry,ale po prostu nie pamiętam czy jest widoczna.
możesz zmierzyć opór czujnika.1,3-1,7 kOhm to typowy czujnik z koronką.
wyższy opór,to czujnik dla kodera magnetycznego w łożysku.
co do GH,to sorry,ale po prostu nie pamiętam czy jest widoczna.
możesz zmierzyć opór czujnika.1,3-1,7 kOhm to typowy czujnik z koronką.
wyższy opór,to czujnik dla kodera magnetycznego w łożysku.
...a ja dodam tylko (jako laik oczywiście), że należy uważać przy doborze zamiennika... W niektórych przypadkach po montażu takiego łożyska ABS szaleje...
dlatego osobiście polecam sprawdzonych dostawców

dlatego osobiście polecam sprawdzonych dostawców
Arkana , Captur , Mii
Jako zamiennik z pierścieniem magnetycznym proponują Koyo lub NTN(SNR).
Cena 319 zł – taka sama dla obu.
http://allegro.pl/lozysko-kola-przod-oem-mazda-koyo-6-gh-2008-i4729190376.html
Cena 319 zł – taka sama dla obu.

1, 2