Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez waxain » 6 lut 2014, 18:52

Dla wszystkich wahających się Golf czy mazda...

http://www.autokrata.pl/artykul/Czy-nowa-Mazda-jest-lepsza-niz-VW-Golf-wideotest_a19225

Test raczej przeciętny, niemniej warto obejrzeć (poniżej w komentarzach lekkie starcie golfistów vs reszta świata :D).
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 09:03
Auto: Mazda 3 BM '14, 2.0, 120 KM

Postprzez mindfreak » 6 lut 2014, 21:14

Ja mam straszny dylemat.
Nie mogę się zdecydować którą wersję wziąć. Zastanawiam się pomiędzy Sky Energy i Sky Passion.

SkyEnergy z silnikiem 120 KM, bixenonami, nawigacja i lakierem aluminium kosztuje 80400.
SkyPassion z silnikiem 165 i reszta tak samo kosztuje juz 93 000.

Szczerze powiem, liczę na w miarę oszczędną jazdę ponieważ codziennie przejeżdżam około 110-120 km.
Wiem, że SkyPassion ma jeszcze dodatkowe systemy itd i bardzo podoba mi się ten wyświetlasz i 18" felgi.

Jednak obawiam się tego silnika 165KM. Ma identyczny moment itd inne przełożenia skrzynki ale w zupełności wystarczy mi 120. Niestety SkyPassion mogę dostać tylko z tym jednym silnikiem.
Podobno różnica spalania to 0,5l. Sam nie wiem. Waszym zdaniem warto brać najlepszą wersję?

PS: Czemu nie mogę wybrać SkyPassion ze 120KM silnikiem tylko zmuszają mnie do 165KM. Nie podoba mi się to totalnie :/
Forumowicz

Od: 3 lut 2014, 00:02
Auto: Mazda 3 SkyPassion 165KM

Postprzez jaketherake » 6 lut 2014, 21:34

mindfreak napisał(a):PS: Czemu nie mogę wybrać SkyPassion ze 120KM silnikiem tylko zmuszają mnie do 165KM. Nie podoba mi się to totalnie :/

Urok MMP :D
Można zawsze poprosić dealera żeby sprowadził Mazdę z Czech... Tam mają 120KM z max. wyposażeniem w ofercie, a np. taka Revolution ma 18", Head-up, Bose, bezkluczykowy system i kosztuje <80tys :|
http://www.mazda.cz/assets/czech/cars/b ... anguage=en
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

Postprzez mindfreak » 6 lut 2014, 22:04

A takie operacje w ogóle są wykonalne?
Gdybym zamówił mazdę w czeskim salonie to musiałbym coś dopłacić, żeby ją zarejestrować w Polsce?

Z ciekawości popatrzyłem sobie na różne inne możliwości w innych państwach. Wychodzi na to, że w Polsce są najmniejsze możliwości konfiguracji. Trochę mnie to wnerwiło :–)
Forumowicz

Od: 3 lut 2014, 00:02
Auto: Mazda 3 SkyPassion 165KM

Postprzez 5qra » 6 lut 2014, 22:57

Norma. Mały rynek – małe możliwość. Słaby zbyt – słabe możliwości negocjacyjne.

Brał tutaj ktoś auto przez Santandera ?? Są jakieś możliwości negocjacji warunków lub inne zachęty.

Za literufki odpowiada Tapatalk.
„jak kaczka traci orientację, to nurkuje doopą” M.Piwowski
Forumowicz

Od: 16 sie 2006, 16:27
Auto: Corolla 07
M3 SkyP 14

Postprzez child » 6 lut 2014, 23:01

Jak chcesz brać przez Santandera, to przeczytaj sobie dokładnie umowę i opinie o nich w necie.
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 gru 2013, 19:27
Auto: ND '18
b: NB '00
b: BM '13
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez 5qra » 6 lut 2014, 23:08

Firma w której pracuję ma jedno z aut via Santander, drugi rok i za bardzo nie wiem czego się czepiać. Tabeka opłat dodatkowych wyglada groźnie, ale nie dotyczy ona szczególnie tego co terminowo płaci. Znam kilja firm leasingowych i wszędzie podobnie. Co ciekawe Santander chce ok. 104% a np. Efl 112%. Ponadto są dodatkowe produkty minimalizujące ryzyko.

Z opiniami w necie niestety jest tak, że piszą głównie ci niezadowoleni. Zadowolony ma w nosie fora i uzewnętrznianie się.

Forumowicz

M3 SkyP 14

Postprzez michald » 6 lut 2014, 23:23

Brał tutaj ktoś auto przez Santandera ?? Są jakieś możliwości negocjacji warunków lub inne zachęty.

A znasz już dokładnie jakie są warunki w Santanderze? Ja tylko wstępnie dowiedziałem się od dealera, że oprocentowanie to 8% i maksymalnie 8 lat.

Z tego co widziałem to w mBanku (mam tam konto) jest w tej chwili 6,2% i maks. 10 lat +3% prowizji.
Forumowicz

Od: 21 lut 2010, 16:51
Auto: Mazda 3 BM 2.0AT SkyEnergy 2014

Postprzez 5qra » 6 lut 2014, 23:26

Po 3 latach z 10% wpłata własną z 90tysi robi się ok 96 do spłaty. To suche kwoty bez wychodzenia w szczegóły. Wykup 1%.

Forumowicz

M3 SkyP 14

Postprzez jaketherake » 7 lut 2014, 10:20

mindfreak napisał(a):A takie operacje w ogóle są wykonalne?
Gdybym zamówił mazdę w czeskim salonie to musiałbym coś dopłacić, żeby ją zarejestrować w Polsce?

Z ciekawości popatrzyłem sobie na różne inne możliwości w innych państwach. Wychodzi na to, że w Polsce są najmniejsze możliwości konfiguracji. Trochę mnie to wnerwiło :–)

Zamówienie bezpośrednio w CZ się nie opłaca (konieczność przeprowadzenia procedury jak dealer). Najlepsza opcja to zamówienie przez dealera w Polsce, sprowadzają, rozmawialiśmy o tym w wątku i ktoś tak zamówił (przeszukaj forum). Nawet MMP napisała kiedyś na FB, że gdyby ktoś sobie życzył wersję Diesel M3 to sprowadzą z zagranicy. Oczywiście polski dealer dorzuci swoją działkę, więc nie wyjdzie to już tak korzystnie, jak wynika z cennika czeskiej Mazdy.
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

Postprzez Irdial » 7 lut 2014, 14:07

demonst napisał(a):Dostałem info od Mazda Polska, że planują wprowadzić skypassion w sedanie na przełomie marca i kwietnia. A że mi się nie śpieszy to poczekam i zobaczę na ile to prawda :)

A czy źródło wspominało coś o wersjach silnikowych (szanse na 165km w sedanie)? W HB idzie to ze sobą w parze, ale nigdy nie wiadomo.

Odbieram sedana kwiecień/maj i zastanawiam się czy bym nie kombinował gdyby twoje info się potwierdziło.
Początkujący

Od: 17 sty 2014, 17:02
Auto: Mazda3 BM; 2.0 120KM (MT) SkyEnergy (Xenon/Navi) Sedan; Titanium Flash

Postprzez demonst » 8 lut 2014, 17:44

Tak – pytałem dokładnie o dostępność sedana 165HP w skypassion.
Forumowicz

Od: 7 lis 2005, 22:30
Auto: Teraz: Mazda 3 HB '14, 165KM Man
Kiedyś: Mazda MX-6 1988, silnik 2.0i

Postprzez slavcos » 8 lut 2014, 18:26

jaketherake napisał(a):
mindfreak napisał(a):PS: Czemu nie mogę wybrać SkyPassion ze 120KM silnikiem tylko zmuszają mnie do 165KM. Nie podoba mi się to totalnie :/

Urok MMP :D
Można zawsze poprosić dealera żeby sprowadził Mazdę z Czech... Tam mają 120KM z max. wyposażeniem w ofercie, a np. taka Revolution ma 18", Head-up, Bose, bezkluczykowy system i kosztuje <80tys :|
http://www.mazda.cz/assets/czech/cars/b ... anguage=en

Patrzyłem i co mi się bardzo podoba 120 KM automat z adaptacyjnym tempomatem, head-up display, sedan full pakiet. U nas tylko hatchback 165 km manual+ adaptacyjny tempomat. Za sam fakt mieszkania w PL mamy słabszą ofertę <płacze>
Mam nadzieję, że na wiosnę poszerzą ofertę i będzie można wybierać sensowniejsze konfiguracje.
slavcos

Postprzez Motoryzantka » 8 lut 2014, 21:05

Czyżby to oznaczało ze od kwietnia będą również dostępne wersje w sedanie z silnikiem 165 KM we wszystkich wersjach wyposażenia? :|
Ci, którzy liczyli wcześniej na sedana 165 KM ale zamówili z silnikiem 120 KM z pewnością będą zawiedzeni :| :(
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 11:31
Auto: Mazda 3 BM 165 KM Hatchback Sky Energy odbiór marzec/kwiecień 2014

Postprzez Krzemol » 8 lut 2014, 21:30

Trochę strzał w kolano Mazda robi nie oferując w Polsce Diesli, w kraju gdzie ludzie mają jakąś manię na te silniki i kupują je nawet na dojazdy 5km do pracy <rotfl>
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r

Postprzez matthias011 » 8 lut 2014, 22:19

czy bedzie tez sedan 165 kucy w automacie?
Początkujący

Od: 9 lut 2012, 22:02
Auto: mazda3 rok2008 silnik2.0L diesel 143km obecnie mazda 3 rok 2014 benzyna 120 kucy automat

Postprzez Motoryzantka » 9 lut 2014, 09:57

Oto test z Autocentrum: http://www.youtube.com/watch?v=a81SCcEP86I

W teście krytykowane jest wykończenie bagażnika, tylna kanapa, którą tak naprawdę można podnieść jednym palcem, ruszająca się podsufitka i wyjący silnik.
Powiem szczerze, że po obejrzeniu tego testu normalnie podłamałam się. Co prawda wiedziałam o tej tylnej kanapie (ktoś już ten temat poruszał na forum) , ale dopiero jak obejrzałam ten test, to się przeraziłam <płacze> . Przecież wydawałoby się, że Mazda słynie z jako takiej solidności, a tu takie coś. Do tego ta podsufitka, o której wcześnie nie wiedziałam. Coraz więcej niedoróbek zaczyna wychodzić (nie wiem, może to wcale nie są niedoróbki, tylko zamierzone cięcia budżetowe): haczące skrzynia biegów, ta podsufitka , itd. Ale obojętnie co by to nie było, to czuję się trochę zawiedziona. Jeszcze trochę i zacznę chyba żalować..... Broń Boże, nie chcę nikomu psuć nastroju, ponieważ duzo użytkowników tego forum są przyszłymi właścicielami trójek, i jak dla mnie jest ona najpiękniejszym kompaktem na rynku :) , ale tak jakoś mi się zrobiło smutno.... :(
Przed zakupem auta w ogóle mi nie przyszło na myśl, żeby je sprawdzać pod takim kątem, tzn. próbować podnosić kanapę czy dotykać podsufitki :| . Co prawda są to mankamenty, które nie przeszkadzają jakoś specjalnie w codziennym użytkowaniu auta, ale uwazam, że mimo wszystko podświadomie człowiek będzie o tym myślał, no i wizerunek marki przez to staje się nadszarpnięty jak dla mnie. :(
Mam pytanie do właścicieli trójek: czy rzeczywiście te niedoróbki występują w każdym egzemplarzu? Jak jest u Was? W teście wyrażono nadzieję, że może to tylko egzemplarz testowy był "taki a nie inny" .
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 11:31
Auto: Mazda 3 BM 165 KM Hatchback Sky Energy odbiór marzec/kwiecień 2014

Postprzez Marecki86 » 9 lut 2014, 13:24

WItam Panowie, jestem w szoku po ogledzinach cennika czeskiego <glupek2> Mazda 120KM sedan w wersji Revolution kosztuje ok 75000zł a w niej felki 18'' wyswietlacz head up, bezkluczykowy system dostepu, drzednie i tylne czujniki i system BOSE :D Pytam się jak to możliwe? MMP chyba słabo się stara mając gdzieś swoich klientów... Porażka..
Początkujący

Od: 9 lut 2014, 13:14

Postprzez child » 9 lut 2014, 18:38

kucor napisał(a):Co ciekawe w żadnym teście nowej trójki nie dopatrzyłem się krytyki tych elementów za które samochód powinien być oceniany przede wszystkim: trakcja, zawieszenie, silnik, spalanie! Tu wszyscy zgodnym chórem twierdzą że jest zaje...fajnie <jupi> .

I tu trafiłeś w samo sedno – skoro się przywalają do rzeczy tak nieistotnych, to najwyraźniej z braku większych problemów.

Podsufitka – nikt nie zgłaszał, że trzeszczy, odpada, uniemożliwia jazdę czy też po prostu jest brzydka a więc zakładam że w 100% spełnia swoje zadanie. To że jest elastyczna to prawdopodobnie dlatego, że nie jest z płyty paździerzowej ważącej 10kg tylko z lekkiego materiału – po co miałbym ją macać, dotykać, brudzić łapami – jest mi wszystko jedno czy się ugina czy nie bo i tak nigdy tego sprawdzać nie będę bo po co

Kanapa – kolejna "ofiara" diety odchudzającej – ale i w tym przypadku nie znalazłem komentarzy że jest niewygodna, trzeszcząca, do w związku z tym zakładam że w 100% spełnia swoją funkcję i nie waży przy tym tyle co ławka w kościele garnizonowym!

Ponownie – samo sedno. Wolę, żeby kierownica czy plastiki w zasięgu kierowcy były naprawdę dopracowane, a podsufitka słaba, niż na odwrót :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 gru 2013, 19:27
Auto: ND '18
b: NB '00
b: BM '13
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez monkahead » 9 lut 2014, 20:51

Kolego to Ty nie wiesz, że Polacy płacą więcej za te same produkty co ich sąsiedzi. Na dodatek Czesi zarabiają więcej od nas, sorry taki mamy klimat <oczko>
Forumowicz

Od: 3 mar 2013, 10:18
Auto: MX-5 NC Summer Edition