Mazda Xedos 6 CA KF '92 – Kaszel91 – REBUILD

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez Piotr89 » 24 sty 2014, 09:27

Ja wiedziałem że do weekendu nie wytrzymasz :) bo tak byśmy pod garażem złożyli <faja> i nie zmarzł byś tak ;)
Benzin im Blut
Forumowicz

Od: 20 sty 2011, 00:16
Auto: Mazda 323BG PN '94
Toyota Avensis T27 D4D '11- już wspomnienie
Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99

Postprzez Kaszel91 » 26 sty 2014, 21:02

Nie mam czym(pomocnej dłoni, a zarazem sprzętu) więc filmików CAI`a nie ma :P
A że na chwile obecną Madzia ma wolne, to ją ustrzelilem. :)
DSC_0323.jpg
DSC_0320.jpg
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
"(...)A zapytany dlaczego Xedos, odpowiedział:
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 00:31
Auto: Xedos 6 2.0 V6 '93

Postprzez Kaszel91 » 6 lut 2014, 21:44

]No najnowszy gadżecik czeka na montaż :D Wpadnie też zapewne wiadoma niespodziewanka <faja>
DSC_0320.jpg

A parkingowe łajzy...– strzec sie ! :D
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Postprzez freezoneq » 6 lut 2014, 21:49

To podpasuje do Xeda ? Mnie też ten kij od szczotki już drażni. Ale biegów nie pozmieniasz z łokciem na podłokietniku :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 gru 2012, 02:02
Auto: XC70 Cross Country '01
Xedos 6 '92 KF

Postprzez ptaszek775 » 6 lut 2014, 22:44

To trzeba skrócic ;P
X E D O S 6Obrazek
Sprzedam pompe wody xedos 6 2.0
Forumowicz

Od: 19 maja 2012, 07:54
Auto: viewtopic.php?f=314&t=156205

Postprzez Kaszel91 » 7 lut 2014, 02:00

A czy u Pitera w garażu coś ma szanse nie podpasować ? :D
Tak zdjecie wyszło, faktycznie jest to takiej dlugosci jak ori skóra i gała :D
SS też wpadnie na dniu <faja> <faja>
Forumowicz

Postprzez Kaszel91 » 12 lut 2014, 00:41

Krótko i na temat.
Jak to u mnie, gratów nakupione i wożę w bagażniku.
W planach w skrócie
shortshifter + nowa gałka + nowe tulejki lewarka
Xenony wkońcu
kombinuje jak tu wkoncu zebrać fundusz na wymianę tej rąbniętej pompy abs
przesiadka na heble z m6 (zaciski mam, kwestia tarcz i klocków;] )

Żeby nie było, mam i filmik, choć niestety. Aparat pożyczony, nie nadaje się do nagrywania tak jak myślałem. Dźwięk na żywo jest zupełnie inny, nieco agrotuningowy zewzględu na nieszczelności gdzieś przy kacie. Wy...te puchę, albo wbije w nią rure, bo mnie ten hałas przy 3k obrotów poprostu wpienia.

Bardziej brzmi to jak katowanie Xedosa niźli dźwięk CAI, może jak będzie sucho(a nie czarny lód), będzie łatwiej i ładniej.

A na koniec, to co mi się w mym aucie najbardziej podoba...tyłek... <faja>
ASDASDASDAD.jpg

Przód też mam a co ;D
DSC0253D3.jpg
Forumowicz

Postprzez Kaszel91 » 13 lut 2014, 23:26

Dzisiejszy mini spot u sylwka zaliczony do udanych! :P

Madzia wymrugała mi błędy 15 i 17 czyli padnięta sonda. Wporzo, myślałem że będzie gorzej :D

Przy okazji..wyrwałem od sylwestra kanape z podłokietnikiem. Łokcia prezesa brakowało w tej limuzynie <faja> <faja>
Forumowicz

Postprzez Piotr_ » 13 lut 2014, 23:53

Ja wyciąłem kata i wstawiłem rurę po dwóch godzinach jak kupiłem xeda.Dzwiek nic się nie zmienił ale auto troszkę inaczej zaczęło jechać, to wszystko.
Fajnie że modzisz przy aucie i są to mody ze smaczkiem <spoko>
Jak założysz xenon i heble od 6 to w końcu będziesz widział i hamował <diabełek>

Pozdr.
XED
Zarząd – Członek Zarządu
CUP 2017 miejsce 2

Od: 28 paź 2010, 20:14
Auto: Było dużo mazd... jest łaciate turbo :D

Postprzez Kaszel91 » 13 lut 2014, 23:57

XED napisał(a):Jak założysz xenon i heble od 6 to w końcu będziesz widział i hamował <diabełek>

Wszystko rozbija się o brak garażu. HIDy leżą w bagazniku 2gi miesiąc, lewarek skórzany też.
Zaciski od M6 też w garażu u Piotra są. :P
Jakbym miał swoje miejsce na dłubaninę kiedy chcę to wtedy mógłbym modzić.

Staram się, choć jeszcze wiele wiele wiele pracy przede mną ;) <faja>
Forumowicz

Postprzez Crenshaw » 14 lut 2014, 08:08

Kaszel91 napisał(a):Wszystko rozbija się o brak garażu.

Wiem o czym mówisz, mi też tego brakuje. Gdybym miał garaż wszystkie mody szły by do przodu znacznie szybciej :P
Obrazek
Keeper of the Art
Forumowicz

Od: 22 kwi 2012, 18:06
Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'

Postprzez Piotr89 » 14 lut 2014, 11:51

Kuba jak wiesz ja nie próżnuję, każdego dnia na kupce ubywa części od białej i napewno już lada moment wyjedzie na ulice, także potem wznowimy temat "Xedos- reaktywacja" ;)
Zarówno wydech, mieszek, jak i SS będą zrobione, Xenony można nawet w sobotę pod garażem zrobić jak pogoda dopisze <czarodziej>

Ale z innej beczki, warto byłoby obejrzeć te nieszczęsne odbłyśniki tak jak Sylwek doradził, ewentualnie je podmienić na te lepsze, bo i Xenony nie zrobią roboty z kiepskimi odbłyśnikami :|
Benzin im Blut
Forumowicz

Od: 20 sty 2011, 00:16
Auto: Mazda 323BG PN '94
Toyota Avensis T27 D4D '11- już wspomnienie
Mazda 626KL-ZE –> ;)
Mazda Xedos 6 KL-DE '99

Postprzez Kaszel91 » 14 lut 2014, 12:04

Mówiłem przecież że Xenon to nie jest taka byle akcja na sobote, bo właśnie chciałem porozklejać lampy, wyczyścić je i zajrzeć do odbłyśników. Wszystko rozbija się jednak o brak miejsca, bo pod chmurką nie zostawie auta bez lamp.

A z innej ubawu. Sonda denso zamówiona ;] <spoko>
Szkoda troche bo kosztowała połowe wymiany pompy absu ;/
Forumowicz

Postprzez Bounty » 14 lut 2014, 19:27

No Kubek cały czas coś się dzieje u Ciebie :D zrób zdjęcie dolotu jak to u Ciebie wygląda :)

A co do pompy to sobie jeszcze uzbierasz :)
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
Forumowicz

Od: 1 maja 2013, 12:36
Auto: Toyota Celica 1,8 '00
Było:Mazda MX-6 2.5 V6 96

Postprzez Przemek323c » 14 lut 2014, 20:32

Kaszel91 napisał(a):Mówiłem przecież że Xenon to nie jest taka byle akcja na sobote, bo właśnie chciałem porozklejać lampy, wyczyścić je i zajrzeć do odbłyśników. Wszystko rozbija się jednak o brak miejsca, bo pod chmurką nie zostawie auta bez lamp.

A z innej ubawu. Sonda denso zamówiona ;] <spoko>
Szkoda troche bo kosztowała połowe wymiany pompy absu ;/
tylko jedna ?
Przemek323c

Postprzez freezoneq » 14 lut 2014, 22:35

To się rozpędziłeś facet z tymi modami, zazdrościć zaczynam :P
Myślałeś już w jaki kolor pójdzie Xedos? Ja chyba razem ze spawaniem nadkoli maluję Xedosa ...
Ten samochód w ciemnym kolorze i delikatnie bliżej asfaltu wygląda po prostu nieziemsko. A na delikatnej glebie nie trzeba nawet zwalniać przed progiem zwalniającym :P
Wnętrze auta zostanie jasne ?
Obrazek
Forumowicz

Xedos 6 '92 KF

Postprzez Kaszel91 » 15 lut 2014, 00:15

Tak Mati zostaje skóra ;)
Wyrwałem od sylwka kanape z podłokietnikiem pod kolor więc jestem mega happy ! :)
Musze tylko odszczurzyć ten środek co chce zrobić razem z remontem blacharki.
Cały plan na Xedosa już mam. Kolor też. Pozostał wybór wzoru i kupno felg. Potem Opony.
Plan jest gruby bo może wyjść nawet ok 10k zł. Pacząc na to ile już poszło wyjdzie ponad 25 <lol> <lol> <lol>

Mam tylko nadzieje że efekt końcowy prac z Piotrem będzie piorunujący. Dołoże wszelkich starań by tak było ;)

Standardowo 70% kosztów miesięcznych to auto. Cieszę się że mam takich rodziców jakich mam, bo powinni mnie wywalić z domu za zagracenie mieszkania gratami do Xedosa <glupek2>
Zamiast kupić sobie buty, zamówiłem sonde lambda... to nie jest zdrowe :D <oczy>
Bounty, zdjęcie zrobię jutro, dziś już za późno jest...:)

Przemek323c napisał(a):tylko jedna ?

Tak. Błędy 15 i 17 dotyczą lewej(przedniej) sondy
Forumowicz

Postprzez freezoneq » 15 lut 2014, 00:40

Dobrze, że wziąłeś Denso, różnica pomiędzy tym a NGK to kilkanaście zł. Do wymiany mam dwie i boli mnie samo myślenie o tym <lol>
Czy mi się wydaje, czy będą dwie czarne X6 na spoty przyjeżdżać ? :P
Obrazek
Forumowicz

Xedos 6 '92 KF

Postprzez Bounty » 15 lut 2014, 06:18

Kaszel91 napisał(a):Mam tylko nadzieje że efekt końcowy prac z Piotrem będzie piorunujący. Dołoże wszelkich starań by tak było ;)

Odbudowa trwa :) xed odżyje <spoko>

Kaszel91 napisał(a):Bounty, zdjęcie zrobię jutro, dziś już za późno jest...:)

Ok czekam ;d
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
Forumowicz

Od: 1 maja 2013, 12:36
Auto: Toyota Celica 1,8 '00
Było:Mazda MX-6 2.5 V6 96

Postprzez Kaszel91 » 15 lut 2014, 11:42

Cóż miałem nie zdradzać planów ale ....
Tak Mati, wygląda na to że tak...
Xedos napewno będzie ciemny, felgi pod kolor lakieru, chromy aut, zaciski w jakiś fajny kolor, grill w czerń. Wpadną czarne szyby.
Z detali do wymiany pójdą boczne kierunki na cleary.
W skrócie tak to będzie wyglądać. Oby jak najszybciej udało mi się zacząć a potem prędko skończyć blache i malowanie, choć nastawiam się na kolejną 1/4 roku bez auta..:(

Dopisano 15 lut 2014, 10:44:

freezoneq napisał(a):Dobrze, że wziąłeś Denso, różnica pomiędzy tym a NGK to kilkanaście zł. Do wymiany mam dwie i boli mnie samo myślenie o tym <lol>

A mrugałeś błędy że wiesz że padły dwie ?
U mnie ostatnio troche wzrosło spalanie, i samochód troche głupieje mi na gazie, więc szukałem przyczyny. Cieszy mnie to że innych błędów nie wywaliło, bo sonde wymienić to nie wielki problem, ale szybko się powinno zwrócić ;)
Forumowicz