Pewniejsze wrzucanie biegów
1, 2
Witam,
Pamiętam jakiś czas temu widziałem na forum opis co zrobić aby biegi w 626 GE wchodziły zdecydowanie pewniej.
W tym momencie mój drążek po wrzuceniu biegu rusza się na boki znacząco (1/2 pozycji neutralnej).
Niestety patrzyłem przez szukajkę na forum i tego tematu nie widzę...
Czy mógłbym prosić o pomoc? Co zrobić aby skrzynia działała lepiej, pewniej? Wymiana oleju wystarczy? (nie mam informacji na temat ostatniej wymiany)
Pamiętam jakiś czas temu widziałem na forum opis co zrobić aby biegi w 626 GE wchodziły zdecydowanie pewniej.
W tym momencie mój drążek po wrzuceniu biegu rusza się na boki znacząco (1/2 pozycji neutralnej).
Niestety patrzyłem przez szukajkę na forum i tego tematu nie widzę...
Czy mógłbym prosić o pomoc? Co zrobić aby skrzynia działała lepiej, pewniej? Wymiana oleju wystarczy? (nie mam informacji na temat ostatniej wymiany)
http://www.mazda.minda.com.pl Moja Magdalena :)
- Od: 6 sie 2008, 19:28
- Auto: Mazda 6 GL '21 Skyactive-G Kombi
Zmień olej i przesmaruj wszystkie przeguby na drążkach idących od gałki do skrzyni biegów.
W tych mazdach zwłaszcza 2ka i wsteczny średnio wchodzą.
W tych mazdach zwłaszcza 2ka i wsteczny średnio wchodzą.
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Albo zrobić tzw Short Shifter
Poczytaj viewtopic.php?f=102&t=146993
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała
- Od: 20 lut 2008, 21:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
Albo tuleje do wymiany skoro Ci się rusza
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
- Od: 1 maja 2013, 12:36
- Auto: Toyota Celica 1,8 '00
Było:Mazda MX-6 2.5 V6 96
Jeśli na postoju drążek "wylata", to na pewno tulejki:
http://www.mazdaspeed.pl/sklep/71-tulej ... 6-062.html
http://www.mazdaspeed.pl/sklep/88-tulej ... 6-062.html
http://www.mazdaspeed.pl/sklep/71-tulej ... 6-062.html
http://www.mazdaspeed.pl/sklep/88-tulej ... 6-062.html
the right man in the wrong place...
Mam ten sam problem
dźwignia lata dosłownie na boki cały czas wygląda jak by na luzie auto było. Jak będzę wymieniał te tulejki to muszę wymienić te dwie co wyżej podał Paweł ?
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
Tak, te. Przy okazji zrób sobie shorta:D ja mam drażek opuszczony o 2,5cm i jest mega kosa. Więcej nie ma co opuszczać.
Buuu... Mazdy już nie ma...
MX6-CZARNY napisał(a):Tak, te. Przy okazji zrób sobie shorta:D ja mam drażek opuszczony o 2,5cm i jest mega kosa. Więcej nie ma co opuszczać.
Taki mam też zamiar, i skrócę też lewarek troszkę bo jakiś taki za długi jest ;d
szumki44 napisał(a):ja nie lubię shortów wiec po prostu skróciłem na dźwigni kilka cm... mam niżej ale jak w dodge viper wbija sie po męsku biegia nie jak w autobusie
Czemu nie lubisz szorta? Jak go robisz to gałka też idzie w dół, a przy tym biegi wskakują fajniej... takie tyk-tyk
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
Bounty napisał(a):MX6-CZARNY napisał(a):Tak, te. Przy okazji zrób sobie shorta:D ja mam drażek opuszczony o 2,5cm i jest mega kosa. Więcej nie ma co opuszczać.
Taki mam też zamiar, i skrócę też lewarek troszkę bo jakiś taki za długi jest ;d
Na początku zrób samego shorta bez skracania lewarka, to już wystarczy. Zawsze później możesz go jeszcze skrócić, gorzej będzie go wydłużyć przy pochopnym odcięciu:P
Buuu... Mazdy już nie ma...
To drążek opada po wstawieniu shorta ?

Powód: Bo odpisałem w odpowiedniejszym temacie :P
Ok przepraszam już wszystko wiem 

Czyli na początek wymiana tulejek + ew. SS z artykułu? (tą małą kuleczkę przesunąć do góry?)
Jaki jest efekt?
Jaka różnica przy wrzucaniu biegów?
Jak to się ma na komfort jazdy?
Cenowo chyba drogo nie wychodzi taka przeróbka
Paweł, nie to że na postoju. Po wrzuceniu biegu (czy to podczas jazdy, czy w miejscu) drążek lata prawie jak by był na luzie (mniej więcej 3/4 wychylenia na boki)
O efekty, różnicę i komfort jak i inne tego typu rzeczy pytaj w odpowiednim temacie.
Jaki jest efekt?
Jaka różnica przy wrzucaniu biegów?
Jak to się ma na komfort jazdy?
Cenowo chyba drogo nie wychodzi taka przeróbka
Paweł, nie to że na postoju. Po wrzuceniu biegu (czy to podczas jazdy, czy w miejscu) drążek lata prawie jak by był na luzie (mniej więcej 3/4 wychylenia na boki)
O efekty, różnicę i komfort jak i inne tego typu rzeczy pytaj w odpowiednim temacie.
http://www.mazda.minda.com.pl Moja Magdalena :)
- Od: 6 sie 2008, 19:28
- Auto: Mazda 6 GL '21 Skyactive-G Kombi
deqko napisał(a):Paweł, nie to że na postoju. Po wrzuceniu biegu (czy to podczas jazdy, czy w miejscu) drążek lata prawie jak by był na luzie (mniej więcej 3/4 wychylenia na boki)
Napisałem, że na postoju, bo podczas jazdy silnik może się przesuwać na urwanych poduszkach i wtedy dźwignia będzie się przemieszczać/latać. Nie ważne więc, czy na biegu, czy luzie.
Zresztą łatwo to sobie wyobrazić – dźwignia zmiany biegów, przymocowana do nadwozia, jest połączona z zespołem napędowym sztywnymi cięgnami. Zespół napędowy też jest przymocowany do nadwozia. Jeśli coś lata, to albo dźwignia w nadwoziu (mocowanie jabłka), silnik w mocowaniach, albo cięgna na połączeniu z silnikiem lub drążkiem. Nie trzeba finezji, żeby zgadnąć, gdzie jest luz. U Ciebie na 100% tulejki i na 10% mocowanie jabłka.
the right man in the wrong place...
1, 2