Czy to jest pompa od wspomagania?
1, 2
Witam
sprowadziłem lekko uderzoną mazde 5 1.8 benzyna 2006rok i mam pytanie czy za zbiorniczkiem płynu do spryskiwania jest pompa od wspomagania? jest tam puszka uszkodzona z żółtym wieczkiem i chyba to ta pompa tak? czy mieści się tam coś jeszcze ważnego a prawą lampą (poza zbiorniczkiem od spryskiwaczy i chyba tą pompą)???
pozdrawiam
sprowadziłem lekko uderzoną mazde 5 1.8 benzyna 2006rok i mam pytanie czy za zbiorniczkiem płynu do spryskiwania jest pompa od wspomagania? jest tam puszka uszkodzona z żółtym wieczkiem i chyba to ta pompa tak? czy mieści się tam coś jeszcze ważnego a prawą lampą (poza zbiorniczkiem od spryskiwaczy i chyba tą pompą)???
pozdrawiam
-
jatoja
nie mam auto 50km ode mnie u mechanika – zaraz pod zbiorniczkami metalowe coś w kształcie walca koloru srebrnego (bo metalowe;P) żółto – kremowa kopułka i kabelki/przewody – mieści się na prawym nadkolu pod maską za zbiorniczkiem płynu od spryskiwaczy – nie wiem czy coś ją przykrywa bo jak już pisałem mam tam jedną wielką dziurę
-
jatoja
jatoja napisał(a):sprowadziłem lekko uderzoną mazde 5 1.8 benzyna 2006rok...
...za prawą lampą (poza zbiorniczkiem od spryskiwaczy i chyba tą pompą)?
popros mechanika o zrobienie zdjecia... z rysunku M5 z 2006r wyglada wspomaganie tak:
ps. witam
Dopisano 22 gru 2013, o 20:24:
dlatego zastanawiam sie czego szukasz "za prawa lampa"...
ps. prawa strona auta to ta od strony pasazera...
(chyba, ze ta piatka jest z UK)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wielkie dzięki za odp. Fakt to pompa wspomagania, która jest podłączona do komputera sterującego (tak myślę) takiej skrzynki metalowej. Mam to połamane, pogięte i próbuję dojść co powinienem kupić – mechanik zna się na skodach i vw, a mazda to dla niego nowość – wiem napiszecie żebym zmienił mechanika bo więcej popsuje niż naprawi – ale robi za pół darmo i auto trzymam u niego na lawecie za darmochę, mam nadzieje że jak znajdę części to opanuję komorę silnika;) Pozdrawiam.
-
jatoja
ja tez mam pompe z lewej strony a auto mam z Dani
powiedzcie mi bo trochę ta pompa i zbiorniczek i weze sa mokre a plyn leciutko ucieka chyba bo musialem dolac po 10 miesiącach
czy cos się dzieje z pompa?
Dopisano 14 mar 2014, 22:25:
tzn lewej pompa z lewej strony patrząc od przodu auta a siedziac w nim to od strony pasazera
powiedzcie mi bo trochę ta pompa i zbiorniczek i weze sa mokre a plyn leciutko ucieka chyba bo musialem dolac po 10 miesiącach
czy cos się dzieje z pompa?
Dopisano 14 mar 2014, 22:25:
tzn lewej pompa z lewej strony patrząc od przodu auta a siedziac w nim to od strony pasazera
- Od: 16 kwi 2013, 21:35
- Auto: Mazda 5 2.0 benzyna rok 2006
Ja mam pompę z prawej strony pod lampą(od strony pasażera) i właśnie coś ostatnio zaczęła mi ona głośno pracować (nie ma reguły czy to na zimnym czy ciepłym silniku) ma ktoś pomysł czemu tak się stało czy pompa się już kończy? 
- Od: 21 cze 2013, 09:38
- Auto: Hyundai ix 35
jeśli stale buczy niezależnie od obciążenia (także bez kręcenia kierownicą) to może też kończyć się łożysko w silniku pompy. Niestety element jest raczej nierozbieralny.
Sprawdź czy pomp się czasem nie grzeje mocno (obudowa silnika) – nie powinna.
Sprawdź czy pomp się czasem nie grzeje mocno (obudowa silnika) – nie powinna.
kredyty hipoteczne – mieszkaniowe, remontowe, konsolidacyjne – cała Polska;
nieruchomości – doradztwo, inwestycje, pośrednictwo
- Od: 2 sie 2011, 15:34
- Auto: MZR 2.0 DOHC 110 kW LF-DE
Yaris 1.0
no to masz olej siedmioletni...
Ja bym wymienił... Pamiętaj, że części się zużywają i do oleju trafiają zanieczyszczenia...
Olej przenosi to do pompy...
Ja bym wymienił... Pamiętaj, że części się zużywają i do oleju trafiają zanieczyszczenia...
Olej przenosi to do pompy...
Arkana , Captur , Mii
koszt wymiany jest znikomy i można próbować , choć IMO nie da on poprawy.
Przy okazji wymiany płynu jak będzie dostęp do pompy możesz ocenić, czy się silnik grzeje czy nie.
Czy jak pompa buczy nie masz czasem efektu przygasania świateł?
Sam silnik, w mojej ocenie jest nierozbieralny w domowych warunkach bo trzeba mieć odpowiedni ściągacz do pierścienia blokującego wirnik (samo odkręcenie śrubek obudowy nic nie daje)
Przy okazji wymiany płynu jak będzie dostęp do pompy możesz ocenić, czy się silnik grzeje czy nie.
Czy jak pompa buczy nie masz czasem efektu przygasania świateł?
Sam silnik, w mojej ocenie jest nierozbieralny w domowych warunkach bo trzeba mieć odpowiedni ściągacz do pierścienia blokującego wirnik (samo odkręcenie śrubek obudowy nic nie daje)
kredyty hipoteczne – mieszkaniowe, remontowe, konsolidacyjne – cała Polska;
- Od: 2 sie 2011, 15:34
- Auto: MZR 2.0 DOHC 110 kW LF-DE
Yaris 1.0
Właśnie wróciłem od mechanika który stwierdził ze to nie pompa wspomagania tylko rolka napinacza i wymieniliśmy łożysko tej rolki dalej to samo teraz stwierdził że muszę wymienić pompę wody(nie cieknie) bo to w niej łożysko tak hałasuje co myślicie o tym??
- Od: 21 cze 2013, 09:38
- Auto: Hyundai ix 35
1, 2