Witam serdecznie
Posiadam mazdę 3 BK 2.0B 2006 po lifcie ze skrzynia 6 biegową. Przebieg samochodu to 120tys.
Ostatnio zauważyłem pewien problem. Czasami przy zmianie biegu z wyższego do "dwójki" skrzynia stawia opór i nie pozwala na taką zmianę, to samo zauważyłem jeśli wyrzucę z drugiego biegu i chcę go ponownie włączyć. Wystarczy praktycznie ruszyć gałką na boki (w obrębie biegu jałowego) lub wrzucić inny bieg i drugi bieg wchodzi.
Opór jest bardzo mocny i nie ma możliwości wrzucenia nawet na siłę dwójki.
Dzieje się rzadko ale jest niepokojące. Na pewno w najbliższych dniach wymienię olej w skrzyni ale czy to może być powodem? Co według was może powodować taki stan rzeczy?
Problem z drugim biegiem M3 BK 2.0B
Strona 1 z 1
synchronizator II biegu, skończone sprzęgło lub zużyty wybierak. oleju nie ma sensu zmieniać – dawał by ci znać ciężka zmiana biegów na zimnym silniku ustępującą po rozgrzaniu. sprawdź najpierw sprzęgło i docisk. jak to nie to to synchronizator da sie wymienić dosc łatwo ( trzeba wymienić synch + dwa łożyska na wałku). tak czy siak w 1000zł zmieścisz się
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
gnome87 napisał(a):to samo zauważyłem jeśli wyrzucę z drugiego biegu i chcę go ponownie włączyć. Wystarczy praktycznie ruszyć gałką na boki (w obrębie biegu jałowego) lub wrzucić inny bieg i drugi bieg wchodzi.
tradeitdamn napisał(a):lub zużyty wybierak

Oprócz tego z II biegiem mogą być kłopoty z synchronizatorem.
Witam
Problem prawdopodobnie rozwiązany.
Tak jak pisał kolega @marcin255 to jest haczenie. Występuje ono zawsze wtedy gdy gałkę biegów maksymalnie dociągnę do siebie i próbuję wrzucić drugi bieg to jest "zahaczenie" i nie da się jej włączyć.
Nie wiem czy to normalne ale w tym jest problem.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Tak jak pisał kolega @marcin255 to jest haczenie. Występuje ono zawsze wtedy gdy gałkę biegów maksymalnie dociągnę do siebie i próbuję wrzucić drugi bieg to jest "zahaczenie" i nie da się jej włączyć.
- Od: 17 gru 2013, 11:54
- Auto: Mazda 3 BK, 2.0B, 2006
gnome87 napisał(a):Witam
Coś w tym jest.
Dociągając maksymalnie drążek zmiany biegów do siebie ciężko wrzucić dwójkę, ale jak już delikatnie rozluźnisz ramię to dwójka się ładnie "wpasuje" tam gdzie ma być.
Strona 1 z 1