Witam !
Stoję przed zakupem Mazdy 6 na odległość w Hiszpanii. Mam tam na miejscu brata, który wszystkiego ma dograć.
Mamy do kupienia Mazdę 6 z silnikiem diesla, który ostatnio sprawia problemy.
Auto jeździło wczesniej dobrze, zbierało się dobrze – znam je, widywałem je często. Paliło na dotyk.
Po długiej trasie zostało postawione na noc do garażu i drugiego dnia rano już nie chciało zapalić. Silnik odpali po kilkunastominutowym chełtaniu rozrusznikiem. Jak już odpali chodzi równo, nic nie rzęzi. W czasie jazdy ma moc na wolnych obrotach natomiast traci już na wyższych. Niezależnie czy ciepły czy zimny po zgaszeniu od nowa polka z odpalaniem.
Samochód był u jakiegoś miejscowego mechanika na prostym teście przelewowym z buteleczkami i jeden wtrysk nalał ładnie, natomiast pozostałe 3 ledwo co nakapały do butelek.
Niby wszystko wskazuje na wtryski jednak dziwnym jest to, że usterka pojawiła się z dnia na dzień na trzech wtryskach.
Auto jest od znajomego, z doświadczenia uczciwego chłopaka. W ostatnim czasie wymienił w samochodzie dwumas na nowy – ma fakturę na 1150e
Aktualnie przebieg na liczniku 167tys (taki wiem, że mało realny ale chyba jednak...tak)