Mazda6 GY L3 '06 by NIEBO!™ 2,3l 166KM SportWagon 220V LPG
Dobra robota mądry! Też odpowiedziałem w tamtym wątku
Znów będę musiał pogrzebać w kablach mojej M – ale to na wiosnę – żona mnie zabije
Zgromadziłem sobie trochę wiedzy pozostawionej przez Kolegów
:
Teraz wystarczy wypracować (tylko
) wspólną wersję
Ale bazując na Waszym doświadczeniu (teoretycznie) mam łatwiej 
Póki co wychodzi na to, że aby uzyskać efekt jaki chcę to do zrobienia mam:
Podsumowując muszę sobie sam rozpisać jak to ma działać ostatecznie w zależności od położenia manetki / kluczyka / pory dnia :
Z kluczykiem
Bez kluczyka
Znów będę musiał pogrzebać w kablach mojej M – ale to na wiosnę – żona mnie zabije

Zgromadziłem sobie trochę wiedzy pozostawionej przez Kolegów

Teraz wystarczy wypracować (tylko

Póki co wychodzi na to, że aby uzyskać efekt jaki chcę to do zrobienia mam:
- od modułu świateł skandynawskich odpiąć kabel z pinu 2 i podłączyć go do masy przez rezystor 3k3
- odseparować światła drogowe od świateł mijania
- dołożyć DRL w zderzak i podłączyć dodatkowy moduł do sterowania nimi.

Podsumowując muszę sobie sam rozpisać jak to ma działać ostatecznie w zależności od położenia manetki / kluczyka / pory dnia :
Z kluczykiem
- OFF = przód: DRL (lub jak się nie uda to OFF, ale raczej się uda bo wymusi to moduł DRL); deska rozdzielcza: OFF; tył: chyba chciałbym mieć chociaż MIJANIA; TABLICA niekoniecznie jeśli jest osobno
- POSTOJOWE = przód: POZYCYJNE; tył: MIJANIA + TABLICA; deska rozdzielcza: ON z mocą wg czujnika
- MIJANIA = przód:KSENONY + reszta jak poz. POSTOJOWE
- PRZECIWMGŁOWE I = przód: PRZECIWMGŁOWE + reszta jak poz. MIJANIA
- PRZECIWMGŁOWE II = tył: PRZECIWMGŁOWE + reszta jak poz. PRZECIWMGŁOWE I
- AUTO – (dzień: jak poz. OFF, zmrok: jak poz. MIJANIA) – oczywiście przełączane samoczynnie
W każdej z tych pozycji możliwość mrugnięcia lub zapalenia świateł drogowych bez zmiany stanu obecnie zapalonych świateł)
Bez kluczyka
- OFF – ALL OFF!
- POSTOJOWE – j/w
- MIJANIA – j/w
- AUTO – OFF!
w każdej z tych pozycji możliwość mrugnięcia drogowych
- Od: 5 mar 2013, 22:47
- Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :) Jest.. Das Auto :)
- Od: 21 lis 2010, 11:30
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD 18" – Kliknij
A szczególnie?
Roni piszesz tak jakbyś swojej nie przerabiał
Też myślę o małej modyfikacji felg – Twoje czarne bardzo pasują do srebrnego nadwozia
, więc może pomyślę o czymś podobnym ... na razie jednak martwią mnie chronologiczne dwie wypowiedzi kolegi KrzychuM6 od polifta M6:
Najpierw
a później ...
Muszę w końcu dopytać czy w polifcie się komuś udało przerobić skandynawa na DRL bez zapalających się ksenonów przy mrugnięciu drogowymi – jak już robić to porządnie!

Najpierw
KrzychuM6 w czwartek, 10 maja 2012, 09:15 w wątku Światła mijania włączające się po włączeniu stacyjki. Montaz DRL- możliwe? napisał(a):
Mazda6 f/l – rozwiązanie
Po dlugich i mozolnych poszukiwaniach znalazlem kabel, ktory odpowiada za zalaczanie sie swiatel po wlaczeniu stacyjki (Mazda 6 2006 rok lift, wersja skandynawska – z Danii).
W mojej wersji znajduje sie modul o numerach GR1C 677R0A i duzej literze C (zdjecie w poprzednich postach).
Jest to moduł podwojny i steruje on pracą świateł i wycieraczek.
Podłączone do niego są dwie kostki:
– czarna (16 pin) oraz biala (12 pin).
Zeby wylaczyc opcje skandynawska, trzeba w czarnej kostce wyciagnac kabel nr 2 (zielono-czarny).
Ponizej zdjecie z numeracja i strzalka pokazujaca kabel do przeciecia.
Mam nadzieje, ze komus sie przydadza te informacje... Ja (wreszcie) moge zakladac swiatla DRL (wg fotorelacji kolegi dobrzyn22 ).
a później ...
KrzychuM6 w czwartek, 11 października 2012, 17:50 w wątku Fotorelacja: Separacja obwodów świateł krótkich i długich. napisał(a):Dzisiaj wzialem sie za ta operacje, ktora sie nie powiodla![]()
Przypomne, ze mam opcje skandynawska... Wszystko zrobilem jak w fotorelacji. Dlugie zostaly odseparowane. Bez stacyjki zalaczaly sie bez mijania... ale gdy zalaczylem zaplonopcja skandynawska wrocila jak koszmar
![]()
Mam nawet troche inna kostke. Tak jak Ty Mandey masz zolty(nie wiem gdzie on byl wsadzony) to ja mam niebiesko-czerwony(pierwszy od lewa u gory kostki – po lewej od przewodu zielonego)
Nie wiem co znow zalacza swiatla po zalaczeniu stacyjki... macie jakies pomysly?
Muszę w końcu dopytać czy w polifcie się komuś udało przerobić skandynawa na DRL bez zapalających się ksenonów przy mrugnięciu drogowymi – jak już robić to porządnie!
Była skośnooka:
NIEBO! napisał(a):A szczególnie?Roni piszesz tak jakbyś swojej nie przerabiał
O mody związane z elektryką
- Od: 21 lis 2010, 11:30
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD 18" – Kliknij
No walczę jak lew ... teraz się chwilowo tu przeniosłem, bo temat nie jest łatwyRoni napisał(a):O mody związane z elektryką![]()

Roni napisał(a): No coś ty serią śmigam
Tak po Twoim wpisie sobie pomyślałem żeby się do Twojej serii nie upodobnić

Modyfikacja na dziś

Co myślicie?

Dzisiaj zmieniłem też wycieraczki! Na razie nie zdecydowałem się na Denso ze względu na koszty i kupiłem na kolejne pół roku ALCA ... koszt za wszystkie trzy gumki 14,01zł więc nie szkoda, a mam więcej czasu na podjęcie decyzji czy Denso... Valeo... Bosch ?
Była skośnooka:
Jest to dobra zmiana, kolego 
Co do wycieraczek, to pomogę wybrać pomiędzy Bosh, a Denso. Zdecydowanie te drugie!
Co do wycieraczek, to pomogę wybrać pomiędzy Bosh, a Denso. Zdecydowanie te drugie!
A ja mam z kolei VALEO Silencio Xtrm. Używam wycieraczek tej firmy już od dość długiego czasu w różnych autach i mam o nich bardzo dobre zdanie.
Wytrzymują na upartego dwa sezony i to pomimo niejednokrotnego zasuwania po lodzie (używam odmrażacza a nie skrobaczki, aby nie rysować szyby – już wole poświęcić wycieraczki).
Wytrzymują na upartego dwa sezony i to pomimo niejednokrotnego zasuwania po lodzie (używam odmrażacza a nie skrobaczki, aby nie rysować szyby – już wole poświęcić wycieraczki).
Hejka, u mnie po nieudanej serii wycieraczek firmy BOSCH ICON
.Wiec od 2 lat uzywam DENSO Hybrydowe i nigdy wiecej nie kupie innych.Dla mnie rewelka
Pozdrawiam

-
WisniaUs
Dzisiaj nawoskowałem trochę Mazdę ... od środka
Trochę śmierdzi wnętrze, ale chociaż coś zrobiłem dla mojego rudzielca przed zimą ...
F400 PROFIL Środek do zabezpieczania profili zamkniętych- 050302 – APP
Wpadło w tylne drzwi, progi, i resztka co została poszła w maskę .... w sumie za szybko się skończyło ... duża dysza więc nie spodziewałem się, że tak szybko pójdzie cała puszka
Nie obyło się też bez myjni i profilaktycznie Sonax Brillant Shine Detailer, co by ubiegłotygodniowe woskowanie na dłużej starczyło
Dzięki za wskazówki co do wycieraczek ... pewnie na wiosnę wpadną DENSO hybrid
F400 PROFIL Środek do zabezpieczania profili zamkniętych- 050302 – APP
Wpadło w tylne drzwi, progi, i resztka co została poszła w maskę .... w sumie za szybko się skończyło ... duża dysza więc nie spodziewałem się, że tak szybko pójdzie cała puszka
Nie obyło się też bez myjni i profilaktycznie Sonax Brillant Shine Detailer, co by ubiegłotygodniowe woskowanie na dłużej starczyło
Dzięki za wskazówki co do wycieraczek ... pewnie na wiosnę wpadną DENSO hybrid

Była skośnooka:
Była skośnooka:
Ale mi teraz pięknie "pachnie" we wnętrzu 
Wczorajszy "zapach" F400 PROFIL zmieszał się z nowym "zapachem", bo dzisiaj moja niewdzięcznica miała delikatne opory żeby mnie wpuścić do środka, więc od razu została oduczona tego nawyku przy użyciu paralizatora w postaci Silikonu w areozolu MOTiP PROFESSIONAL

i tym sposobem mam auto cięższe o 175g
Ale silikonik fajny, jeśli przez zimę nie przymarznie ani razu to będę polecał. 
Przy okazji przymarznięcia drzwi zobaczyłem też fajny efekt na dachu mojego pojazdu ... reszta aut na parkingu oszroniona i zmrożona jednolicie / równomiernie, a moja bestia jak biedronka
. Widać zastosowanie nawet wosku z gamy "marketowych" przynosi efekt. Jak zużyję obecny to pewnie postawię na jakiś DODO JUICE czy poszerzę swoją gamę Meguiar's. Póki co jak się nie ma co się lubi...
Nigdy wcześniej nie woskowałem auta tuż przed zimą (widać wstrzeliłem się idealnie
przed przymrozkiem ) i efekt zaobserwowany rano szczerze mnie zaskoczył 

Wczorajszy "zapach" F400 PROFIL zmieszał się z nowym "zapachem", bo dzisiaj moja niewdzięcznica miała delikatne opory żeby mnie wpuścić do środka, więc od razu została oduczona tego nawyku przy użyciu paralizatora w postaci Silikonu w areozolu MOTiP PROFESSIONAL

i tym sposobem mam auto cięższe o 175g

Przy okazji przymarznięcia drzwi zobaczyłem też fajny efekt na dachu mojego pojazdu ... reszta aut na parkingu oszroniona i zmrożona jednolicie / równomiernie, a moja bestia jak biedronka

Nigdy wcześniej nie woskowałem auta tuż przed zimą (widać wstrzeliłem się idealnie

Była skośnooka:
Postanowiłem jednak "coś" zimową porą zmienić. Na zewnątrz zimnica, więc może zmienić coś poza autem? Np ... na ręce!
I teraz zagadka.
Która godzina jest w NIEBIE! ?

I teraz zagadka.

Która godzina jest w NIEBIE! ?

Była skośnooka:
Zgadza się
Pod tym względem jest ich 10
Napiszę o zegarku coś więcej jak podasz odpowiedź
No chyba, że dasz szansę innym, bo wiem że Ty znasz odpowiedź 

Była skośnooka: