Język polski w nawigacji i komputerze pokładowym

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez Rogal 78 » 20 paź 2013, 16:37

Czy nowa "trójka" ma w komputerze i nawigacji polskie menu ??
Forumowicz

Od: 23 mar 2013, 19:37
Auto: Mazda3 BM 2.0 165 KM Skypassion 2014 r.

Postprzez Waikiki » 20 paź 2013, 23:16

Jest polskie menu, polski język w nawigacji i czytanie informacji po polsku. Jedyne czego nie ma w języku polskim to voice recognition,
Forumowicz

Od: 20 mar 2008, 12:43

Postprzez Dynamite » 23 lis 2013, 23:13

Waikiki napisał(a):Jest polskie menu, polski język w nawigacji i czytanie informacji po polsku. Jedyne czego nie ma w języku polskim to voice recognition,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Navi w tej trójce, jak odpalić język polski w NAV (głos)?
U mnie gada Oxfordzką angielszczyzną, chociaż teksty i komunikaty tekstowe są bardzo dobrze opracowane w j. pol.

Wiem, instrukcja – niestety, zawiodą się Ci którzy będą szukać tam... instrukcji...

Ktoś wie jak się aktualizuje mapy? W salonie informacja, że wystarczy włożyć kartę do czytnika w komputerze, reszta sama się zrobi, ale wygląda na to, że z wiedzą słabo, nic się samo w przyrodzie nie dzieje. Strona producenta navi nie wspiera jeszcze mazdy zdaje się.
Dynamite

Postprzez Dynamite » 25 lis 2013, 00:05

Częściowa odpowiedź:
Język mapy (wskazówki głosowe) zależą od sposobu włączenia języka polskiego w ustawieniach:
– ustawienia językowe – wybór język polskiego: odpowiedź na komunikat o zmianie języka i funkcji obsługi: NIE – oznacza, że na panelu widzimy język polski, komunikaty nawigacyjne podawane są w języku polskim (swoją drogą bardzo profesjonalne, czytelne komunikaty). Przy tym wyborze nie działa obsługa Bluetooth w j. ang.
– ustawienia językowe – wybór język polskiego: odpowiedź na komunikat o zmianie języka i funkcji obsługi: TAK – oznacza, że na penelu widzimy język polski, komunikaty nawigacyjne podawane są w języku angielskim. Przy tym wyborze działa obsługa BT w języku angielskim.

Reasumując, albo masz BT w j ang. i nawi w j. ang. albo nawi w j. pl. bez BT.
W instrukcji tego nie ma, w salonie przed zakupem, też nie powiedzą.
Dynamite

Postprzez Marko » 6 kwi 2014, 21:47

Mam tylko problem z ustawieniem polskiego języka lektora w jej menu, instrukcja nawigacji praktycznie nic na ten temat nie mówi! Może ktoś wie jak to ustawić?
Forumowicz

Od: 28 lut 2014, 18:58
Auto: Mazda 3 HB 165KM, SkyPassion 2014, Titanium Flash.

Postprzez Waikiki » 8 kwi 2014, 03:44

Aby ustawić polski język wchodzisz w menu ustawień (ale nie w nawigacji tylko w menu całego systemu MZD Connect) i tam zmieniasz na język polski. System zada dwa pytania (nie pamiętam dokładnie treści) i na pierwsze odpowiadasz "Tak" a na drugie "Nie" :) Wtedy masz polskie menu na wyświetlaczu i polskie komendy głosowe w nawigacji, natomiast skutkiem ubocznym jest dezaktywacja wybierania głosowego, które nie jest dostepne w języku polskim i po wyborze polskiego języka komend głosowych nawigacji zostaje całkowicie dezaktywowane. Jeżeli chcesz zachować wybieranie głosowe (po angielsku) kosztem polskich komend nawigacji (będa dostępne również w jezyku angielskim) to po wyborze języka polskiego odpowiadasz "Tak" i "Tak" :)
Forumowicz

Od: 20 mar 2008, 12:43

Postprzez Marko » 8 kwi 2014, 07:41

Dzięki za podpowiedź. Błędnie usiłowałem to zrobić z poziomu menu nawigacji; teraz już sobie poradzę. :)
Forumowicz

Od: 28 lut 2014, 18:58
Auto: Mazda 3 HB 165KM, SkyPassion 2014, Titanium Flash.