Mazda Xedos 9 TA KL 95 r.+LPG
Dziś pojechałem na przegląd LPG , wykryłem jakąś drobną nieszczelnośc , ponieważ zaczęło czasem zalatywac gazem z nawiewu. Szczególnie, gdy stałem w miejscu lub bezpośrednio po przełączeniu z benzyny na gaz. Na początek pan wziął się za znalezienie nieszczelności i okazało się, że lekko popuszczała śruba na listwie . Została wykręcona i posmarowana jakimś środkiem i wkręcona z powrotem.
Wyciek usunięty:) Dalej po podłączeniu do kompa sprawdzili mapy i ogólnie czy nie ma błędów . Okazało się, że przy najwyższych obrotach, coś z tą mapą było i poprawiono to , najlepsze jest to, że miałem źle ustawiony zakres obrotów tylko do 6 tyś. Czyli za każdym razem gdy przekraczałęm tą granicę to insalacja przełączała się na chwilę na benzynę, i wracała z powrotem na gaz po zejściu poniżej 6 tyś. Dlatego właśnie przy większym deptaniu, słyszałem to charakterystyczne kliknięcie przełączenia. To również zostało poprawione. Została zwiększona temperatura przy jakiej ma się instalacja przełączac na gaz z 25 stopni na 30'C. Nie wiem, czy to efekt placebo, ale wydaje mi się, że auto jest bardziej dynamiczne niż było .
Wyciek usunięty:) Dalej po podłączeniu do kompa sprawdzili mapy i ogólnie czy nie ma błędów . Okazało się, że przy najwyższych obrotach, coś z tą mapą było i poprawiono to , najlepsze jest to, że miałem źle ustawiony zakres obrotów tylko do 6 tyś. Czyli za każdym razem gdy przekraczałęm tą granicę to insalacja przełączała się na chwilę na benzynę, i wracała z powrotem na gaz po zejściu poniżej 6 tyś. Dlatego właśnie przy większym deptaniu, słyszałem to charakterystyczne kliknięcie przełączenia. To również zostało poprawione. Została zwiększona temperatura przy jakiej ma się instalacja przełączac na gaz z 25 stopni na 30'C. Nie wiem, czy to efekt placebo, ale wydaje mi się, że auto jest bardziej dynamiczne niż było .

- Od: 6 gru 2009, 12:35
- Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)
To dobrze ze zlikwidowano wyciek bo gaz w kabinie auta bardzo zle działa na kierowce i pasazerow

X E D O S 6
Sprzedam pompe wody xedos 6 2.0
Sprzedam pompe wody xedos 6 2.0
- Od: 19 maja 2012, 07:54
- Auto: viewtopic.php?f=314&t=156205
heheh, no, byliśmy tego świadkami ostatnio 

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
W Sylwestra walczyłem z wymianą kolejnej osłony przegubu , autko sprawne , oczywiście nie obyło się bez problemów . Mechanik za nic nie mogł zbic przegubu z półosi , i tu wielkie podziękowania dla kolegi Radar , za cenna informację. Sciągneliśmy całą półoś i od
strony założyliśmy osłonę przegubu zewnętrznego .

Cieszę się że mogłem pomóc, zaskoczyłeś mnie telefonem w sylwka
Ważne że się udało 

]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Koledzy ,potrzebuję pomocy . Jeśli ktokolwiek przeglądał mój temat, to wie że na lato mam 17 calowe felgi z Mazdy 6 , jednak za bardzo nie odpowiada mi ich ET, o ewentualnej sprzedaży też nie myślę , ponieważ zainwestowałem w nie trochę grosza , a nikt takich felg nawet w idealnym stanie nie kupi za kwotę większą niż 1 tyś zł , poza tym podoba mi sie ich wzór i są wystarczające dla mnie. Problem polega na tym, że felgi te za głęboko wchodzą w nadkole , i chciałbym jakimiś dystansami lub innym cudem odsunąc je lekko w stronę nadkola. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, chętnie poczytam:)

Dokładnie,trzeba przeliczyc jaki dystans potrzebny i do dzieła.
Widzę że u Ciebie w temacie podobnie jak u mnie pierwsza str mało aktualna a reszta fotek nie działa
Jaką masz oponę?
Widzę że u Ciebie w temacie podobnie jak u mnie pierwsza str mało aktualna a reszta fotek nie działa
Jaką masz oponę?
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
A może jak już dystans to jeszcze sprężyny
Przy tej oponie duża szparka jest
http://tablica.pl/oferta/sprezyny-mazda ... 502090d5d6
http://tablica.pl/oferta/sprezyny-mazda ... 502090d5d6
-
Przemek...
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Szparka jest nie tylko w nadkolu
.A tak poważnie to strasznie mnie korcą sprężyny , tylko akurat nie te z aukcji. Rozmawiałem z właścicielem i za te pieniądze można kupic nowe FK Automotive . Jednak mimo to że mi się nie podoba moja "koza" to niższych springów nie założę na dzień dzisiejszy. X9 to długi samochód , problemy z parkowaniem do krawężników się zaczną i wszedzie tyłęk będzie wystawał . Poza tym wjazdy na parkingi podziemne często są pod sporym kątem . Nie chce sobie uprzykrzyc jazdy.

Z dystansami próbowałem przerabiać temat. Kumpel mi dorobił eleganckie 10mm, i wszystko byłoby ok bo felgi miałem z tymi samymi parametrami co Twoje, ale po założeniu dystansów 10mm szpilki ledwo wystawały po założeniu felg żeby je dokręcić... Dało się ale nakrętki łapały tylko na kilka obrotów – za duże ryzyko, także wcale nie jeździłem. Owszem można zmienić szpilki na dłuższe, ale to kolejny dodatkowy koszt, a że felgi miałem w średnim stanie postanowiłem je zmienić i kupić coś co będzie pasowało do nadkola. Tak też zrobiłem
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Przemo wg mnie dystanse 10mm to u ciebie znacznie za mało, jeśli nie chcesz zmieniać felg to chyba tylko to wchodzi w rachubę:

to są dystanse ze śrubami, na allegro koleś robi pod zamówienie rozstaw i grubość jaką chcesz. W X9 jest przepastna przestrzeń na koło i trzeba ją dobrze wypełnić, zmierz sobie ile Ci jest potrzebne tego dystansu i będziesz miał jasność
w razie czego służę pomocą 

to są dystanse ze śrubami, na allegro koleś robi pod zamówienie rozstaw i grubość jaką chcesz. W X9 jest przepastna przestrzeń na koło i trzeba ją dobrze wypełnić, zmierz sobie ile Ci jest potrzebne tego dystansu i będziesz miał jasność

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
To by było najlepsze rozwiązanie, przy tej feldze do X9 dystans 15mm jest max, wtedy wychodzi ET40 i przy tym ET i szerokości 7J felga jest na równo z nadkolem
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
zgadza sie mozna,ja mam takie same ale kupiłem tylko dlatego że za 500zł były z amorami.Jak cos zawsze szybko wrócę do serii bez obawy że moje amory ucierpią.deejay27 napisał(a):A tak poważnie to strasznie mnie korcą sprężyny , tylko akurat nie te z aukcji. Rozmawiałem z właścicielem i za te pieniądze można kupic nowe FK Automotive
A nie myślałeś nad opona 215/50/17? Mam taka i nadkole jest w miarę wypełnione a i komfort fajny.
Ps.Ty tez Przemysław
-
Przemek...
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Myślałem o takich oponach , ale kupując te felgi miałem opony , które były właśnie w rozmiarze 215/45 . Co prawda dwie opony były w bardzo dobrym stanie , a dwie były na śmieci i nie chciałem miec dwoch różnych rozmiarów , więc zmuszony bylem kupic takie same. Próbowałem z wymiarem 225 ale niestety na tył już nie wejdą , właśnie przez to, że felga jest za głęboko i od wewnątrz obcierała by o częśc zawieszenia , nie pamiętam czy o [waaaco?] czy amortyzator , w każdym razie już na 215 jest tam dosłownie kilka mm luzu. A wiadomo że rozmar 225/50 ładniej wypełniłby nadkole , a na dodatek jest więcej opon w takim rozmiarze.

Odgrzeję nieco swój temat , bo zardzewiał jak Mazda (oczywiście tylko żartuję) Szykuję się do kilku wymian. W pierwszej połowie kwietnia , jak tylko będzie to możliwe biorę się ostro za robotę . Do zrobienia jest:
– rozrząd z pompą wody i paskami klinowymi oraz łożyska w rolkach napinających
– szkrzynia biegów ( olej wraz z filtrem )
-oględziny i wymiana płynu w układzie wspomagania ( wydaje mi się że pompa wyje) tylko nie znam przyczyny albo się kończy albo płyn jest do
-hamulce przód komplet wraz z płynem
Nie wiem czy uda mi się wszystko ogarnąc za jednym razem , bo wiadomo że chodzi o kasę . Na pewno na pierwszy ogień idzie rozrząd i skrzynia. Hamulce mogą poczekac , bo nie mam na razie problemów z zatrzymaniem:)
– rozrząd z pompą wody i paskami klinowymi oraz łożyska w rolkach napinających
– szkrzynia biegów ( olej wraz z filtrem )
-oględziny i wymiana płynu w układzie wspomagania ( wydaje mi się że pompa wyje) tylko nie znam przyczyny albo się kończy albo płyn jest do

-hamulce przód komplet wraz z płynem
Nie wiem czy uda mi się wszystko ogarnąc za jednym razem , bo wiadomo że chodzi o kasę . Na pewno na pierwszy ogień idzie rozrząd i skrzynia. Hamulce mogą poczekac , bo nie mam na razie problemów z zatrzymaniem:)

To widzę że na ostro lecisz, ja też się szykuję za około 2-3 tyg za robotę czarnej więc w podobnym czasie będziemy działać. Trzymam kciuki za owocną pracę 

]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap