Gregory napisał(a):Załączniki
10W40.jpg
To mi wygląda na AMSOIL AMO. Jeśli to ma być do 626 + LPG to ja bym nie brał. Do koparki, campera to tak, ale osobówki nie bardzo.
Te parametry takie mocne, że aż za bardzo: HTHS 4,3 grubo, b. grubo. TBN 12,1 wysoko b. dobrze, ale jednocześnie może to świadczyć o słabej bazie. Reszta b. dobra. Jednocześnie zaznaczę, że papier przyjmie wszystko. Ważne po jakim czasie użytkowania oleju, kiedy traci swe właściwości po 4 miesiącach czy może po 10.
Na temat olei made in usa mam zdanie, że owszem są to bardzo dobre oleje, ale w stanach. Z naszego punktu widzenia tj. europejskiego, USA czy tam Kanada bardzo się różni. W EU o wszystko dba centrala i jej procedury, dyrektywy, a taaam zaaa wielką wodą wszystko weryfikuje rynek. Każda opcja ma swe dobre i złe strony. A na potwierdzenie moich słów proszę spojrzeć na listę dystrybutorów w EU, co tam mamy UK (nic dziwnego, potężny, bardzo kolorowy rynek, który łyknie wszystko), Portugalia (pewnie sprowadza się go w dobrej cenie w ramach jakiś kontraktów wiązanych), Grecja (czyżby AMS przyczynił się do upadku tego kraju?), no i PL (tutaj stawiam na zaradność i pomysłowość naszych rodaków).
Wracając do tematu:
1) czy olej jest zapakowany w oryginalne opakowanie jednostkowe?
2) jaka jest data jego produkcji?
3) obawiam się czy ten olej nie jest czasem konfekcjonowany w PL – oczywiście bez żadnych licencji na rozlew takich wynalazków.
Wg mnie wpadłeś w pułapkę marketingu szeptanego.
Sztuką jest kupić dobry produkt w dobrej cenie. Jeżeli masz na olej większy budżet (a zakładam, że tak jest bo pytasz o AMS) poszukaj coś z LM. Tutaj raczej nikt nie narzeka, co najwyżej na cenę. Jeśli możesz to wlej LM5W40 TopTec 4100. Jak nie pasuje to szukaj wśród fuchs, gulf, elf, statoil, valvoline (kolejność przypadkowa), patrz pod kątem LPG/CNG (tutaj olej powinien mieć jak najwyższą temp. zapłonu i wysokie TBN, no chyba że ma dobrą bazę olejową to ma mniej np. 60% PAO TBN max.7).
Mam nadzieję, że pomogłem.