Mazda Xedos 6 CA KF 1992 MT CA09-EBC

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez radar88 » 16 wrz 2013, 21:14

Nowa lektura dla czytających, czyli kolejna już 7 mazda w moich rękach....czemu Xedos 6 ....znowu i to już 3ci Xedos 6, ze względu na to że nie nacieszyłem się zbyt długo poprzednim, który niestety wygląda tak:
Obrazek
Osoby które nie wiedzą....auta nie rozbiłem ja, niefart, nieuwaga i się stało.

A więc, trochę historii.Xedosa szukałem już od prawie 2tyg, bardziej szukałem budy która do czegoś będzie się nadawała. Niestety przy dzwonieniu w różne miejsca okazywało się że ogłoszenia już nie ważne, a reszta przekraczała moje fundusze jakimi dysponowałem, lecz zaryzykowałem i zadzwoniłem. Po rozmowie ze sprzedającym (15wrze2013) i zadaniu kilku pytań już urwałem z ceny. Zjedliśmy posiłek i w drogę pod Żywiec. Zajechaliśmy na miejsce, wygląd wewnętrzny mnie nie zniechęcił,lecz nie ukrywam,myślałem że będzie trochę lepiej... no i miał być 1996 a już na zdjęciach widziałem że to starszy rocznik. Sprzedający się upierał że to wcześniejszy właściciel wybierał wyposażenie do budy itp....bujać to nie nas....
Otworzyłem machę i odpał....Odpalił od strzału, nie był zagrzany wcześniej... Ooooo agonio jaki syf... Na dzień dobry usłyszałem łożysko napinacza paska osprzętu i wydech, lecz silnik pracował równo, olej....no coment....
Przejażdżka...
ruszyłem tylko kierownicą i usłyszałem puknięcie w prawym kole, oczywiście zwróciłem na to uwagę sprzedającemu, po chwili odezwało się drugie koło... No ok...przejechałem kawałek, nawrotka, rozpędzenie do 25km i 5 bieg...silnik spokojnie pociągnął bez problemu. Wróciłem i jeszcze urwałem 100PLN, sprzedający był nie chętny ale urwał i tak urwałem w sumie 600PLN, tankowanie i powrót do domu.
Dzisiaj zacząłem pierwsze prace nad samochodem, czyli wybebeszanie <czarodziej> , pranie rozbieranie i szukanie pieniędzy <lol> no przecież auto się musi zwrócić.
Co z ciekawostek, w dowodzie jak i w karcie pojazdu auto jest z 1996, po winie wyszło co innego, więc miałem rację.

Tak tak wiem, domyślam się : Po co kupowałeś takiego gruchota, odpowiadam: lubię grzebać to raz, dwa to jest sama przyjemność dawać koleją szansę samochodowi, z brzydkiego kaczątka w łabędzia i trzy, ten kto zna historię X9 to wie, że coś z tego jeszcze będzie.

Suche fakty:
Producent: Mazda Motor Corporation
Liczba miejsc: 5
Kolor: F6 Coral silver mica
Kolor wnętrza: CA1 Taupe
Wyprodukowano dla: Europa
Kraj przeznaczenia: Niemcy
Miejsce produkcji: Japonia
Data produkcji: 23.04.1992
Model: Xedos 6
Numer nadwozia: CA (pierwsza generacja 01.1992-04.1994gg)
Styl nadwozia: Sedan
Rodzaj napędu: przedni
Pojemność (cc) 1995
Kod KF
Liczba cylindrów: 6 24-zaworowy, DOHC
Moc (KM) 144
Skrzynia: Manualna 5-biegowa

Wyposażenie:
Regulacja wysokości kolumny kierownicy
Wspomaganie kierownicy
Centralny zamek
Elektryczne szyby
Podgrzewane lusterka
Spoiler na pokrywę bagażnika
Alufelgi Enkei OE MAZDA
Podgrzewane fotele przednie
5 głośników (tak wszystkie działają)
Automatycznie wysuwana antena
Klimatyzacja
Skórzana kierownica
Airbag
Skórzana gałka dźwigni zmiany biegów
Obszyta dźwignia hamulca ręcznego skórą
Skórzana tapicerka (już jej nie ma)
Podgrzewane siedzenia (może będą)
Wspomaganie hamowania (ABS)
Elektryczny szyberdach
Podświetlane oba zamki w klamkach
Podświetlane wszystkie guziki od otwierania szyb

Plany:
Instalacja LPG
Wyczyszczenie środka na cacy.
Wymiana przycisków od sterowania szyb kierowca
zmiana lamp tylnych na FL
kupno alufelg 16' ZXi
sprawdzenie klimy
dołożenie tempomatu (o ile się uda)
halogeny
zastanawiam się nad czarnym grillem
zmiana licznika aby był w milach
Xenon 4300K
stożek
możliwe że wymiana silnika

I jeszcze wiele, wiele więcej, nie sposób tego wszystkiego zliczyć.

Zdjęcia:
Zdjęcia z dzisiaj przed zaczęciem pracy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I tak to się dzisiaj zaczęło:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I tak się skończyło, niestety za szybko robi się ciemno :(
Obrazek
Obrazek

Podsufitka już zmieniła kolor:
Obrazek

Film z naszych ostatnich przygód:

Pozdrawiam,
Kamil
Ostatnio edytowano 6 paź 2013, 23:18 przez radar88, łącznie edytowano 3 razy
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez Crenshaw » 16 wrz 2013, 22:26

pierwszy :P

kolejny projekt w rękach Kamila, na pewno jak inne doprowadzisz tego X6 do ideału :P

Powodzonka życzę bo wytrwałość już masz <spoko>
Obrazek
Keeper of the Art
Forumowicz

Od: 22 kwi 2012, 18:06
Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'

Postprzez radar88 » 16 wrz 2013, 22:33

Crenshaw napisał(a):pierwszy :P

Heh gratuluję ;)
Crenshaw napisał(a):kolejny projekt w rękach Kamila, na pewno jak inne doprowadzisz tego X6 do ideału :P
Będę się starał, w tym roku jeszcze muszę wstawić na robotę sierpów, jak w pracy będzie szło tak jak ma być to i może się odmaluje całość ;)
Crenshaw napisał(a):Powodzonka życzę bo wytrwałość już masz <spoko>
Dzięki <spoko>
]
Kamil
Moderator

Postprzez Mieczyslaw » 16 wrz 2013, 22:47

Kurde nie zdążyłem :( nic więcej nie będę pisal :(

Jak najmniej przeszkód w renowacji :) na dzień dobry wypada kierownica i wydech :P ciekawy jestem jak ten silnik, czy będziesz miał trzy zdrowe czy tylko dwa :P jak trzy to jakiej dla mnie :
Pozdro ziąąą
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

Od: 3 lut 2008, 16:38
Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'

Postprzez rubyd963 » 16 wrz 2013, 22:59

Dobrze że odrazu zmieniłeś tą tapicerkę bo straszyła:) Wiesz co robisz więc na bank uda Ci się auto uratowac. Powodzenia.
Początkujący

Od: 1 sie 2013, 16:27
Auto: Mazda 323 F BA Z5
viewtopic.php?f=312&t=160869

Postprzez deejay27 » 16 wrz 2013, 23:11

Podziwiam Ciebie , czasem jak patrzę na Twoje dokonania , to chciałbym żeby taki człowiek mieszkał gdzieś nie daleko mnie . Wolałbym dac Tobie zarobic niż jakiemuś paprokowi , dla którego każde naprawiane auto to kolejny złom, na którym nieżle zarabia. Również życzę jak najmniej problemów z przywracaniem X6 do stanu , jak wszystkie Twoje Mazdy. Pozdrawiam.
Obrazek
Klubowicz

Od: 6 gru 2009, 12:35
Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)

Postprzez radar88 » 16 wrz 2013, 23:22

Mieczyslaw napisał(a):ciekawy jestem jak ten silnik, czy będziesz miał trzy zdrowe czy tylko dwa

Zdrowy to na chwilę obecną jest jeden ;) Tamten co stoi w garażu musi oddać miskę, pokrywy i najwyższy czas pierwszy raz w życiu rozebrać silnik ;)
rubyd963 napisał(a):Dobrze że odrazu zmieniłeś tą tapicerkę bo straszyła:)

I tak będę musiał wykręcić fotele przednie i je przerobić tak aby były podgrzewane, do auta dołożyć kabelki pod elektrykę fotela.
deejay27 napisał(a):Podziwiam Ciebie , czasem jak patrzę na Twoje dokonania , to chciałbym żeby taki człowiek mieszkał gdzieś nie daleko mnie . Wolałbym dac Tobie zarobic niż jakiemuś paprokowi , dla którego każde naprawiane auto to kolejny złom, na którym nieżle zarabia.
Aż taki sprytny to nie jestem ;) Lecz staram się większość ogarniać samemu, sporo kasy zostaje w kieszeni, a dwa wiem że jest to zrobione dobrze.

rubyd963 napisał(a):Powodzenia.
deejay27 napisał(a):Również życzę jak najmniej problemów z przywracaniem X6 do stanu , jak wszystkie Twoje Mazdy. Pozdrawiam.
Dziękuję ;)

Ma ktoś jakieś schematy elektryczne ?? Potrzeba mi schematy do: halogeny, fotel...

A i zapomniełem do wyposażenia dopisać:
Podświetlane oba zamki w klamkach
Podświetlane wszystkie guziki od otwierania szyb
]
Kamil
Moderator

Postprzez freezoneq » 17 wrz 2013, 00:32

Bardzo dużo zrobiłeś jak na 1 dzień. Stale śledzę Twój kanał na YT i spodziewam się filmiku z udziałem i tego Xedosa. Napisz mi proszę na czym polegać będzie wyciszenie wnętrza.
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 gru 2012, 02:02
Auto: XC70 Cross Country '01
Xedos 6 '92 KF

Postprzez Kaszel91 » 17 wrz 2013, 06:39

3mam kciuki, po pierwsze dlatego że to kolejna z serii X której dajesz szanse a po drugie dlatego że jest bliźniacza mojej <serduszka> <serduszka>
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
"(...)A zapytany dlaczego Xedos, odpowiedział:
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 00:31
Auto: Xedos 6 2.0 V6 '93

Postprzez jedrzej07 » 17 wrz 2013, 08:10

Gratuluję zakupu :)
Będę oczywiście śledził na bieżąco Twoje poczynania, jak w tym tempie będziesz działał to za tydzień auto będzie jak z salonu hahaha
Wiem wiem, sporo pracy przed Tobą, ale dla chcącego nic trudnego, już nie długo ten Xedos dostanie nowe życie <spoko>
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez Roni » 17 wrz 2013, 09:53

Strasznie zaniedbana w środku była :| A czemu skóry nie zostawiłeś ? wydaje mi sie że tanio można by ją zregenerować ...
Obrazek – Kliknij
Forumowicz

Od: 21 lis 2010, 11:30
Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD 18" – Kliknij

Postprzez KyRy » 17 wrz 2013, 11:57

Kolejny X6 zostanie odratowany :)

Fajny zbieg okoliczności bo przez weekend miałem bliźniaczego Xeda na podwórku tylko dodatkowo jeszcze z gazem. Ale jednak się na niego nie zdecydowałem. Twój widać, że jest dużo zdrowszy.

Mógłbys zdradzić na PW ile Cię on wyniósł?
Forumowicz

Od: 18 mar 2006, 15:02
Auto: są:
121 1,3 92
Mx-5 1,6 95
Mx-5 1,8 96
Mx-5 1,6 92
Mx-5 1,6 93
były:
Mx-5 1,6 89
Mx-5 1,6 93
Mx-5 1,8 97
Mx-5 1,6 95
Mx-5 1,8 97
Mx-5 1,6 96
Mx-5 1,6 94
Mx-3 1,6 95
Mx-3 1,8 92
M5 2,0 05
Xed6 2,5 95

Postprzez Setritus » 17 wrz 2013, 13:11

Jeżeli chodzi o schematy elektryczne to bedzie ci cieżko znaleźć, ja szukałem kiedyś do tempomatu i halogenów ale nie znalazłem nigdzie.
Jeżeli chodzi o podłączenie halogenów to mogę pomóc bo robiłem to w 2 autach, wiem gdzie się powpinać i znam kolory przewodów.
A co do foteli, wydaje mi się że każde auto miało pociągniętą wiązke pod fotel, nie każde natmiast z niej korzystało.
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 13:42
Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r

Postprzez radar88 » 17 wrz 2013, 13:53

freezoneq napisał(a):Bardzo dużo zrobiłeś jak na 1 dzień. Stale śledzę Twój kanał na YT i spodziewam się filmiku z udziałem i tego Xedosa.
Oczywiście że filmik bbędzie...już wczoraj wpadła pierwsza wlepka na maskę.
freezoneq napisał(a):Napisz mi proszę na czym polegać będzie wyciszenie wnętrza.

Wnętrze nie będzie wyciszane, ponieważ Xedos sam w sobie jest dość cichy w środku.
Roni napisał(a):Strasznie zaniedbana w środku była :| A czemu skóry nie zostawiłeś ? wydaje mi sie że tanio można by ją zregenerować ...
Szczerze, jak się dobrze człowiek rozejrzy to znajdzie cały komplet za 400PLN w stanie igłowym, jest sens bawić się ze stara ;)
Roni napisał(a):Strasznie zaniedbana w środku była :|
Nie przypuszczałem że tak można zniszczyć auto w 3 lata...ale jednak można.
Kaszel91 napisał(a):3mam kciuki, po pierwsze dlatego że to kolejna z serii X której dajesz szanse a po drugie dlatego że jest bliźniacza mojej <serduszka> <serduszka>
Dzięki, czuje że mam mały doping :)
jedrzej07 napisał(a):Gratuluję zakupu :)
Będę oczywiście śledził na bieżąco Twoje poczynania, jak w tym tempie będziesz działał to za tydzień auto będzie jak z salonu hahaha
Wiem wiem, sporo pracy przed Tobą, ale dla chcącego nic trudnego, już nie długo ten Xedos dostanie nowe życie <spoko>
Pracy jest sporo ale...tak jak pisałem lubię dłubać nie tylko w nosie <lol> więc mam nadzieję że szybko coś z tego zrobię ;)
KyRy napisał(a):Mógłbys zdradzić na PW ile Cię on wyniósł?
Cena wywoławcza 2,500pln, zapłaciłem 1,900pln, wziąłem tylko dla tego że drzwi są nie dotknięte przez rudą, progi malina, przód – chyba był mały słupek, pas przedni delikatnie prostowany ale...błotniki nie odkręcane ponieważ widać zabezpieczenia nienaruszone, jeszcze muszę dobrze pupkę obejrzeć.

Setritus napisał(a):Jeżeli chodzi o schematy elektryczne to bedzie ci cieżko znaleźć, ja szukałem kiedyś do tempomatu i halogenów ale nie znalazłem nigdzie.
Jeżeli chodzi o podłączenie halogenów to mogę pomóc bo robiłem to w 2 autach, wiem gdzie się powpinać i znam kolory przewodów.
A co do foteli, wydaje mi się że każde auto miało pociągniętą wiązke pod fotel, nie każde natmiast z niej korzystało.

Też mi się tak wydawało do wczoraj, póki nie porównałem podłączeń,ale ze wszystkim się da radę. Co do halogenów to się zgłoszę ;) Najpierw muszę je kupić ;)

Dzisiaj pogoda mi nie pozwoli porobić ;( ale może rozpruję stary fotel aby zobaczyć co z matami no i będę myślał nad przekładką w nowe.Cieszy mnie że jest takie zainteresowanie tematem, jestem miło zaskoczony ;)

Pozdrawiam,
Kamil
]
Kamil
Moderator

Postprzez radar88 » 18 wrz 2013, 19:16

Dzisiaj dzień pozwolił pogrzebać, więc poskładałem wnętrze do koopy, zostało parę pierdółek ale... inne rzeczy są ważniejsze.
Do zamiany jutro idą oba tylne zaciski, ponieważ nie ma ręcznego i szykowanie bagażnika na butlę.
Więcej czasu dzisiaj poświeciłem przy rozbitku ale jutro się zabieram za zaciski, obejrzę co stuka w przednim zawieszeniu.
No i już pierwsza zmiana ;) Wydaje mi się że dodaje to uroku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I w najbliższym czasie zaczynam poszukiwania felgi od ZXi.
]
Kamil
Moderator

Postprzez Mieczyslaw » 18 wrz 2013, 20:18

a co to to tam jest za pierdolka na srodku deski? Choinke juz ubrales? :D

Psiknales juz czarnym matem grila? Prace posuwaja sie widze do przodu ruchem mocno posuwistym. Kiedy kiere zmieniasz? :P
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'

Postprzez radar88 » 18 wrz 2013, 20:25

Mieczyslaw napisał(a):a co to to tam jest za pierdolka na srodku deski? Choinke juz ubrales? :D

Psiknales juz czarnym matem grila? Prace posuwaja sie widze do przodu ruchem mocno posuwistym. Kiedy kiere zmieniasz? :P

To na środku deski to łapka do Tomka

Tak grill już poleciał w mat ;) Zastanawiam się czy chrom zostawiać czy czarny zakładać....

Kiera zostanie chyba 3j ramienna lecz już dogaduję kwestię wyglądu nowej/używanej.
]
Kamil
Moderator

Postprzez Mieczyslaw » 18 wrz 2013, 20:36

Przeczytalem zamiast lapka to lopatka od Tomka i zaczalem sie zastanawiac gdzie ten Twoj dzieciak tak biegal, ze go nie widzialem :P

Zostaw jak jest. Co modzisz z nowa kiera?
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'

Postprzez radar88 » 18 wrz 2013, 20:38

Mieczyslaw napisał(a):Co modzisz z nowa kiera?

Chcę kupić nową tyle że w o wiele lepszym stanie, ta 3ramienna jest grubsza i dość dobrze trzyma się w ręce, ale przymierzę też normalną i zobaczę co i jak.
]
Kamil
Moderator

Postprzez Mieczyslaw » 18 wrz 2013, 21:32

ale jest brzydka <cisza> tak samo jak pierwsze kiery w BA, istna masakra, ze nie wspomne juz o mieszku/harmonijce
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'