Automatycznie składane lusterka przy zamykaniu auta

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez iten83 » 6 sie 2013, 23:33

Witam, pojeździłem autem u którego lusterka składają się po zamknięciu auta i rozkładają po przekręceniu kluczyka.
Myślał może ktoś o takim bajerze?
Mam pomysł na wykonanie czegoś takiego.
Mianowicie:
Będzie potrzebny przekaźnik czasowy, który będzie utrzymywał zasilanie elektroniki lusterek przez kilka sekund (potrzebne na złożenie lusterek), po zadziałaniu centralnego zamka.
Będzie musiał też markować załączony guzik składania lusterek.

Będę chyba musiał podprowadzić osobny kabel ze stałym "+", chociaż może jest ?...

Działać ma to tak, że fizycznie guzik ma być wyłączony, czyli normalnie.
-Układ po zamknięciu auta zasili na lewo elektronikę lusterka i udając że ma wciśnięty guzik złoży je.
-przekaźnik się wyłączy i jest ok.
-otwieram auto, wkładam kluczyk (jak wcisnę guzik od lusterek to już nic się nie stanie). Ale jak go nie ruszę i po prostu przekręcę kluczyk to lusterka się otwierają.
Bajer :D

Co myślicie o czym takim?
Forumowicz

Od: 26 paź 2008, 12:57
Auto: Xedos 6 2.0 V6 24V 1997r B.G

Postprzez Scania » 7 sie 2013, 00:05

rzecz całkiem fajna – z pewnością przydatna dla zapominalskich :)
osobiście nie jestem fanem 100% automatyzacji samochodu:) sam fakt że moja śliczna sama za mnie przerzuca biegi (automat), już przyprawia mnie o frustrację :) dla mnie różnego rodzaju czujniki nie czujniki (deszczu mgły śniegu nocy martwych pól parkowania automatyczne parkowania etc.) są bardziej bajerami które mogą pomóc niż wygodą – jeśli jest się zakręconym można sobie coś takiego sprawić, znam ludzi którzy przyjeżdżają do roboty i zostawiają auto na światłach "bo się spieszą" ^^ a potem trzeba z kabla autko odpalać.. ok zdarza się :)

pomijając opinię osobistą (że niektóre bajery ogłupiają i raczej robią kierowcę prawie niepotrzebnym w aucie, a nadają się dla dziadka 70letniego który już ma demencję starczą i nie jest w stanie zapamiętać tego wszystkiego) to patent nie tyle co przydatny co bajerancki i oryginalny jak na xedosa :P
Forumowicz

Od: 14 kwi 2013, 17:44
Auto: był Xedos 6 2.0 V6 98'
Jest subaru, jest impreza!
GC 2.0 N/A

Postprzez esperal » 7 sie 2013, 01:04

Scania napisał(a):rzecz całkiem fajna – z pewnością przydatna dla zapominalskich :)
osobiście nie jestem fanem 100% automatyzacji samochodu:) sam fakt że moja śliczna sama za mnie przerzuca biegi (automat), już przyprawia mnie o frustrację :) dla mnie różnego rodzaju czujniki nie czujniki (deszczu mgły śniegu nocy martwych pól parkowania automatyczne parkowania etc.) są bardziej bajerami które mogą pomóc niż wygodą – jeśli jest się zakręconym można sobie coś takiego sprawić, znam ludzi którzy przyjeżdżają do roboty i zostawiają auto na światłach "bo się spieszą" ^^ a potem trzeba z kabla autko odpalać.. ok zdarza się :)

pomijając opinię osobistą (że niektóre bajery ogłupiają i raczej robią kierowcę prawie niepotrzebnym w aucie, a nadają się dla dziadka 70letniego który już ma demencję starczą i nie jest w stanie zapamiętać tego wszystkiego) to patent nie tyle co przydatny co bajerancki i oryginalny jak na xedosa :P
Kolego Scania- zgadzam się z Tobą w 100%, świat motoryzacji idzie w złym kierunku choć niektórym ciężko to zauważyć. Swoją drogą, myślę ze to mógłby być świetny wątek pt; ''Co mnie wk..rwia w dzisiejszych samochodach''
Forumowicz

Od: 8 maja 2013, 23:50
Auto: 323 GTR
Audi A4 Quattro

Postprzez Crenshaw » 7 sie 2013, 07:16

kolego zerknij na temat Setritius'a on ma taki bajer, lusterka składają mu się automatycznie, zapytaj jak to zrobił, na pewno Ci pomoże :D

tu masz link
viewtopic.php?f=314&t=141964&hilit=+white
Obrazek
Keeper of the Art
Forumowicz

Od: 22 kwi 2012, 18:06
Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'

Postprzez Ścibi85 » 7 sie 2013, 07:50

Fajny bajer, ale w zimie np. jak Ci lusterka przymarzną to "automat" będzie próbował Ci je albo zamknąć lub otworzyć na siłę... U mnie zamykane są przyciskiem i jest ok.
Forumowicz

Od: 14 lut 2012, 22:53
Auto: 1. Mazda 3 BP HB SkyActivX AT Hikari + Luxury Black
2. Mazda3 2.0 MZR DISI i-stop 2o1o

Postprzez iten83 » 7 sie 2013, 07:54

Chłopaki, chyba trochę demonizujecie z tym postępem w motoryzacji. Równie dobrze można by powiedzieć że wspomaganie, czy takie elektryczne szyby są ujmą dla kierowcy ;)

Ale macie rację, to jest taki bajer, który przypadł mi do gustu :D
Zobaczę tego linka :)

Dopisano 07 sie 2013 8:21:

Ścibi85 napisał(a):Fajny bajer, ale w zimie np. jak Ci lusterka przymarzną to "automat" będzie próbował Ci je albo zamknąć lub otworzyć na siłę... U mnie zamykane są przyciskiem i jest ok.

U mnie też są zamykane przyciskiem.
Automat nie będzie próbował ich ruszać na siłę jak przymarzną, bo silnik oryginalnie zabezpieczony jest bezpiecznikiem polimerowym. Dlatego nic mi się z tego powodu nie stanie.
W tych lusterkach nie ma żadnych krańcówek. Toteż kiedy się na przykład otworzą, silnik i układ rozłączany jest właśnie tym bezpiecznikiem.

;)

Zastanawiam się jeszcze jakiego użyję przekaźnika czasowego.
Myślę zaadaptować przekaźnik od wycieraczek, albo ten z tego linka: http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=60134
Forumowicz

Postprzez Scania » 7 sie 2013, 09:41

iten83 napisał(a):Chłopaki, chyba trochę demonizujecie z tym postępem w motoryzacji. Równie dobrze można by powiedzieć że wspomaganie, czy takie elektryczne szyby są ujmą dla kierowcy ;)

powiem tak: składane lusterka, elektryczne szyby, klimatronic, podgrzewane siedzenia czy skórzana tapicerka – to podnosi luksus. jest to pewna wygoda – ale i tak TY musisz tego chcieć. to TY klikasz przycisk i otwierasz szybę, to TY składasz rozkładasz lusterka i to TY włączasz podgrzewanie siedzenia. w przypadku czujników deszczu parkowania etc... owszem pomagają ale wg mnie troszkę ogłupiają kierowcę <glupek2> (nie ujmując nikomu kto tego używa <czarodziej> )

jeździłem autem z tzw. parkomatem który sam za mnie chciał parkować – po 30 sekundach jego dziwnego zachowania i kręcenia stwierdziłem "[tiiit] sam tam wjeżdżam bo do wieczora nie zaparkuję <lol> )

jak nie chcesz się niczym przejmować w samochodzie i o niczym pamiętać wynajmij szofera <rotfl>
Forumowicz

Od: 14 kwi 2013, 17:44
Auto: był Xedos 6 2.0 V6 98'
Jest subaru, jest impreza!
GC 2.0 N/A

Postprzez iten83 » 12 wrz 2013, 00:31

No i coś tam zrobiłem, układ zwłocznego przekaźnika działa, ale mam problem z wysterowaniem składania lusterek. Wychodzi na to że przełącznik od składania lusterek jest krzyżowy.
Nie mam koncepcji jak to wysterować...
Forumowicz

Postprzez killergr » 4 lut 2014, 05:59

Ścibi85 napisał(a):Fajny bajer, ale w zimie np. jak Ci lusterka przymarzną to "automat" będzie próbował Ci je albo zamknąć lub otworzyć na siłę... U mnie zamykane są przyciskiem i jest ok.
U mnie też są zamykane przyciskiem.
Automat nie będzie próbował ich ruszać na siłę jak przymarzną, bo silnik oryginalnie zabezpieczony jest bezpiecznikiem polimerowym. Dlatego nic mi się z tego powodu nie stanie.
W tych lusterkach nie ma żadnych krańcówek. Toteż kiedy się na przykład otworzą, silnik i układ rozłączany jest właśnie tym bezpiecznikiem.

Witam.
Kolego Iten83, przypadkiem poszukiwałem opisu mechanizmu składania lusterek.
W każdym prawie wątku trafiam na Twoje wywody odnośnie bezpieczników polimerowych i w tym właśnie postanowiłem się odezwać.
Otóż bardzo Cię proszę, doucz się nieco i dopiero pisz, co myślisz.
Jakim cudem Twój bezpiecznik polimerowy może rozłączać Ci zasilanie silnika skoro te elementy elektroniczne posiadają swoją maksymalną ilość zadziałań od 15 do 300 razy zależnie od producenta ??????
To nie jest nieśmiertelny układ pomiarowy tylko jak sam piszesz – bezpiecznik. Ma więc on zadziałać po to, by nie uszkodzić elementów nim zabezpieczanych.
A żeby przekonać CIę o istnieniu krańcówek w tym mechanizmie polecę Ci wykonać proste ćwiczenie.
Otóż zamknij lusterka przyciskiem przy włączonej stacyjce, następnie wyłącz stacyjkę i ręką otwórz powoli lusterko (powoli żeby nie uszkodzić zębatek). Teraz włącz stacyjkę i zobacz co się wydarzy.
Tylko nie mów mi że polimer wyczuł brak oporu na zębatkach i puścił na silniczek prąd bo z krzesła spadnę. To by znaczyło że przy włączonej stacyjce samochodu non stop silnik jest w stanie zwarcia (nieważne czy załączony przycisk jest na otwieraniu czy na zamykaniu lusterek) a polimer ma wysoką temperaturę. Bo tylko wtedy rośnie mu rezystancja na tyle by odłączyć źródło od odbiornika.

Pozdrawiam serdecznie i w razie niejasności chętnie odpowiem.
Lepiej zgnoić niż zignorować
Forumowicz

Od: 2 wrz 2007, 15:51
Auto: Xedos 9 XII 2000 (po lifcie) 2,5 V6
------
Madzia 626 GF '97 1,8 16V HB
to już przeszłość.

Postprzez iten83 » 4 lut 2014, 12:45

Otóż kolego, swojego czasu robiłem pomiary tego układu bo ciekawiło mnie czemu on nie działa.
Co więcej, nie wiem jak tam w Twoich mechanizmach, ale w moich nie ma żadnych wyłączników krańcowych. A ich usterka wydawała by się najbardziej prawdopodobna.
Doszedłem więc do chyba sensownego wniosku że układ wyłączany jest przeciążeniowo, tym bardziej że lusterka mogą zatrzymać się na przykład w połowie ;)

Po testach poszczególnych podzespołów doszedłem do wniosku że winowajcą moich problemów z lusterkami jest ten żółty element.
Jako że po długich poszukiwaniach informacji co to jest za element natrafiłem na opis że może to być bezpiecznik polimerowy postanowiłem to sprawdzić. (tym bardziej że kosztuje on grosze...)

Zakupiłem o parametrach 60V i 50mA.
Założyłem i stał się cud, wszystko działa! już prawie 2 lata...

Piszesz że taki bezpiecznik wytrzymuje maksymalnie 300 cylki. (ja czytałem że więcej...).
Dodatkowo, uważam się za człowieka myślącego, dlatego powiem Ci, że zastanawiałem się czy te paręset cykli zadziałania starczy na paręnaście lat używania składania lusterek? Doszedłem do wniosku że nie.
Co nie zmienia faktu że to działa.
Forumowicz

Postprzez lukkil » 5 lut 2014, 23:26

Panowie, to jak w końcu zrobić te składane lusterka? czy od razu można zakupić składane fabrycznie? gdzieś czytałem ale za cholerkę nie mogę tego znaleźć
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez iten83 » 6 lut 2014, 01:21

Spróbuj, jeśli masz w drzwiach wolną wtyczkę do lusterek ze wszystkimi kabelkami i jeśli masz moduł regulacji lusterek z przyciskiem do składania. Oraz jeśli masz fabryczne lusterka ze składaniem to działaj...
Forumowicz

Postprzez AGADAR » 8 lut 2014, 17:54

lukkil napisał(a):Panowie, to jak w końcu zrobić te składane lusterka? czy od razu można zakupić składane fabrycznie? gdzieś czytałem ale za cholerkę nie mogę tego znaleźć

Nie potrzebne są jakieś wolne wtyczki. Po prostu kupuje się używki-elektrycznie składane lusterka (ciężko dostać a już w kolorze to marzenie) i wymienia lusterka oraz trzeba kupić wprzycisk, króry jest zintegrowany z regulacją lusterek (najczęściej ci co nie mają elektrycznie składanych mają zaślepkę). I to wszystko.
Forumowicz

Od: 4 paź 2011, 10:57
Auto: Xedos 6 2.0 KF Z8 97r. (rej.) 96r. (prod.) 140 KM
był Seat Cordoba 1.9 TDI 90 KM, Rover 420 2.0 SDI 105 KM