Odnośnie działania Xcarlinka również mogę się wypowiedzieć, gdyż używam go już jakieś 10 miesięcy. Mam w nim kartę pamięci Toshiba 8GB Class 10 (karta koloru białego), na karcie 12 folderów i większość zapełniona 99 utworami. W folderach mniej zapełnionych, jest przynajmniej po 80 plików mp3

Utwory są dobrej jakości, przeważnie od 192kbps. Karta jest zapełniona z tego co pamiętam w jakichś 60-70%. Samochodem jeżdżę często i nie powiem, bo czasami xcarlink się zawiesi, ale ma to miejsce tylko i wyłącznie przy uruchamianiu radia, zanim wyjadę z garażu. Wtedy wystarczy, że przekręcę kluczyk na zero i uruchomię ponownie radio i wszystko gra – taka sytuacja ma miejsce bardzo sporadycznie: powiedzmy raz w miesiącu, przy uruchamianiu samochodu jakieś 150-200 razy. Poza tym, czasami podczas szybkiego przełączania piosenek, zamuli się na chwilkę (1-3 sekundy), ale wystarczy nic nie robić i jak przemieli co trzeba, leci dalej. I to tyle z wad wynikłych w trakcie użytkowania, jakie ma to urządzenie

Jeżeli chodzi o zalety, to chyba nie muszę pisać, ale wymienię tylko wygodę przy wrzucaniu muzyki na kartę pamięci, szybkość przełączania między piosenkami czy folderami, jakość dźwięku no i brak możliwości zacięcia się odtwarzanej muzyki po wpadnięciu w dziurę

Fabryczna zmieniarka też nie jest taka idealna: nie odtwarza plików mp3 (chyba że ktoś taką posiada – ale to jest swego rodzaju biały kruk

), trzeba często mielić płytami których pełno wala się po schowkach

, wolniejsze przewijanie i przełączanie utworów a także dużo wolniejsza zmiana płyt w porównaniu do przełączania folderów, czy zacinanie się odtwarzania po wpadnięciu w dziurę. Że już nie wspomnę o małej pojemności płyt CD

Xcarlink nie jest idealny, ale myślę że jego wady są niczym w porównaniu z zaletami tego małego urządzenia. Można też dokupić do niego zestaw głośnomówiący i np. odtwarzać muzykę z bluetoth (polecam bo używam

) Warto też zainwestować w szybką kartę pamięci, gdyż nie są one w tym momencie takie drogie – moja dla przykładu kosztuje obecnie niecałe 40zł z wysyłką. Ale każdy wybiera to, co mu bardziej pasuje