Problem układu smarowania – zatkany smok olejowy
Witam. W sobote jak pisałem wyżej mojej madzi dałem nowy olej filtr i sprawdziłem smoka. Wszystko przebiegło pomyślnie. Nawet pokusiłem się o kalibrację wtrysków i szok o niebo lepiej. Przeprowadziłem reset inspekcji olejowej tu musze zauważyć ze u mnie jest troszkę zmieniony rozkład bezpieczników(foto w przyszłości). Ale udało się bez problemu. Smok mieł zaledwie kilka grudek takich podobnych do gumy miękkie i łatwo wyciągnąć. Czy ktoś czyszcząc miskę olejowa miał przypadek aby ta czarna warstwa (nie wiem może farby) zeszła pod wpływem rozpuszczalnika?
- Od: 27 cze 2010, 23:01
- Auto: mazda 6 2.0 citd 121KM z 2006r. typ GY
DanyGoo napisał(a):Przeprowadziłem reset inspekcji olejowej tu musze zauważyć ze u mnie jest troszkę zmieniony rozkład bezpieczników(foto w przyszłości)
zapewne zdjęcie, które widziałeś, pochodziło z M6 GH
DanyGoo napisał(a):..Czy ktoś czyszcząc miskę olejowa miał przypadek aby ta czarna warstwa (nie wiem może farby) zeszła pod wpływem rozpuszczalnika?[/b]
to prawdopodobnie zabrudzenie z powodu nieszczelnych podkladek pod wtryskami.
pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Niestety muszę cie zmartwić bo raczej to oryginalnie zrobione było ta warstwa była już jak miskę tylko wodą przemyłem a pod działaniem rozpuszczalnika zeszła jak schodzi farba takimi płatami.
Ostatnio edytowano 4 wrz 2013, 20:58 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
- Od: 27 cze 2010, 23:01
- Auto: mazda 6 2.0 citd 121KM z 2006r. typ GY
nie zmartwilem sie ,ale to na 100% nic originalego!
pozdr.
E
pozdr.
E
Ostatnio edytowano 4 wrz 2013, 20:58 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
farba nie moze odejsc od blachy pod wplywem oleju
no chyba ze plakatowa
E.
no chyba ze plakatowa

E.
Ostatnio edytowano 30 wrz 2013, 09:51 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
Enduro napisał(a):fabra nie moze odejsc od blachy pod wplywem oleju
ale pod wpływem rozpuszczalnika – jak kolego powyżej pisał – już tak
a no to sorry, nie przewidzialem lub nie doczytalem, ze ktos w jakims celu, leje do silnika rozpuszczalnik
pozdr.E

pozdr.E
samo przemycie nie moze spowodowac rozpuszenia farby
choc zachodzi tu pytanie, jak to przemycie wygladalo w realu..
pozdr.
E
choc zachodzi tu pytanie, jak to przemycie wygladalo w realu..

pozdr.
E
naturalnie...
swego czasu to sily rosyjskie posiadaly armatke wodną o bardzo dużym cisnieniu, ze ponoc grube blachy przebijała jak masło
E.
swego czasu to sily rosyjskie posiadaly armatke wodną o bardzo dużym cisnieniu, ze ponoc grube blachy przebijała jak masło

E.
Ostatnio edytowano 30 wrz 2013, 22:03 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Witam.
Mazda 6 citd, przebieg 237 km
bierze olej i kopci spod korka, więc pewnie smok jest przytkany... podkładki pod wtryskami wymieniłem jakies 3 lata temu i pytanie – znowu wkładki do wymiany czy mam przedmuchy???
smok do czyszczenia, ale co dalej??
dzięki za pomoc.
Mazda 6 citd, przebieg 237 km
bierze olej i kopci spod korka, więc pewnie smok jest przytkany... podkładki pod wtryskami wymieniłem jakies 3 lata temu i pytanie – znowu wkładki do wymiany czy mam przedmuchy???
smok do czyszczenia, ale co dalej??
dzięki za pomoc.
- Od: 5 lis 2010, 13:03
- Auto: mazda 6 , 2.0, 136km, 2004 CiTD
patrasss napisał(a):...
bierze olej i kopci spod korka, więc pewnie smok jest przytkany... podkładki pod wtryskami wymieniłem jakies 3 lata temu i pytanie – znowu wkładki do wymiany ....
w tym pytaniu jest odpowiedz, i wg. mnie bardzo czytelna
E
patrasss napisał(a):[..
myślałem że wymienione podkładki mają dłuższą żywotność...
dzięki!
i to prawda ,ale one tez ulegaja eksplatacji,
do tego jest jeszczedochodzi pytanie czy zostaly odpowiednio tj. poprawnie dokrecone przy wymianie..
E
No i kwestia samego oczyszczenia gniazda wtryskiwacza, co wymaga mocnych środków i dobrej szczotki.Enduro napisał(a):do tego jest jeszczedochodzi pytanie czy zostaly odpowiednio tj. poprawnie dokrecone przy wymianie..