Malowanie zacisków
Wszystkie kolory zacisków są ładne, jak są czarne 

Buuu... Mazdy już nie ma...
Beny napisał(a):Panowie jak myślicie złoty kolor zacisków do zielonej budy mojego xeda będzie pasował?
Jak najbardziej!
-
z kropką nad z
- Od: 4 sty 2010, 22:12
- Auto: Jest: MX-5 NC 2.5 + M5 CR
Było: MX-3 B6-D, 626 GF FS, 6 GY L3, Lancer CX_3A, 323F BA Z5, Maxima A32 VQ30, Logo, Ave T22 2.0
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Dobrze się kompunuje kolorystycznie
Ja bym sprayem położył więcej...
zobaczymy

Beny napisał(a):Położyłem 2 warstwy.
Ja bym sprayem położył więcej...
Beny napisał(a):zobaczymy jak będzie z trwałością.
zobaczymy
-
z kropką nad z
Było: MX-3 B6-D, 626 GF FS, 6 GY L3, Lancer CX_3A, 323F BA Z5, Maxima A32 VQ30, Logo, Ave T22 2.0
Witam. To i ja się pochwale. Ostatnio pomalowałem zaciski i wyszło mi coś takiego:

- Od: 8 gru 2008, 18:14
- Auto: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=152485&p=2584478#p2584478
Efekty super – szczególnie Czerwone z napisem MAZDA. Myślę jaki kolor do srebrnego auta pasuje 
Mam pytanie czy da się to zrobić bez inwazyjnie tj. bez rozbierania wszystkiego? Czy jest do tego poradnik gdzieś? Nie mogę znaleźć nic konkretnego.
I jeszcze jedno pytanie gdzie takie naklejki MAZDA można dostać? Alledrogo, czy gdzie konkretniej?
Mam pytanie czy da się to zrobić bez inwazyjnie tj. bez rozbierania wszystkiego? Czy jest do tego poradnik gdzieś? Nie mogę znaleźć nic konkretnego.
I jeszcze jedno pytanie gdzie takie naklejki MAZDA można dostać? Alledrogo, czy gdzie konkretniej?
zaglądnij tam
http://allegro.pl/mazda-naklejka-na-zac ... 93531.html

Naklejki już znalazłem 
Ale znajomy powiedział, że nadaje się jedynie malowanie proszkowo po porządnym piaskowaniu. Inaczej słabo z trwałością. Czy to prawda?
Czy jest sens malować nie rozbierając całości? Tzn czy efekt jest podobny?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie napisu. Po naklejeniu naklejki malujecie jeszcze bezbarwnym?
Ale znajomy powiedział, że nadaje się jedynie malowanie proszkowo po porządnym piaskowaniu. Inaczej słabo z trwałością. Czy to prawda?
Czy jest sens malować nie rozbierając całości? Tzn czy efekt jest podobny?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie napisu. Po naklejeniu naklejki malujecie jeszcze bezbarwnym?
nie,jeśli dobrze wyczyścisz szczotką druciana na wiertarce (nawet bez rozbierania) i odtłuścisz benzyną to np farby w spreju firmy Motip trzymaja się dobrze.Ja po 2 latach uzytkowania lato zima nie stwierdziłem ubytków.No chyba że masz skorupę rdzy to pasowało by rozebrać.Shaarky napisał(a):Ale znajomy powiedział, że nadaje się jedynie malowanie proszkowo po porządnym piaskowaniu. Inaczej słabo z trwałością. Czy to prawda?
da radę jak dobrze taśmą (ja używam malarskiej )zabezpieczysz miejsca które maja być nie malowane.Najlepiej jednak odkręcić jedna śrube zacisku podnieść go do góry wyciągnąć klocek i wtedy obkleić i pomalować.Shaarky napisał(a):Mam pytanie czy da się to zrobić bez inwazyjnie tj. bez rozbierania wszystkiego? Czy jest do tego poradnik gdzieś? Nie mogę znaleźć nic konkretnego.
-
Przemek...
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Dzięki za info. A co polecacie bardziej malowanie pędzlem czy spray?
No i pozostaje otwarta kwestia naklejki – czy ją też jeszcze zabezpieczacie jakoś.
Po temacie
Dojechała wersja spray
Ale... jaka jest technika malowania lakierem w sprayu i utwardzaczem osobno w sprayu?
Z góry dzięki – w sobotę się biorę za to.
No i pozostaje otwarta kwestia naklejki – czy ją też jeszcze zabezpieczacie jakoś.
Po temacie
Z góry dzięki – w sobotę się biorę za to.
Nikt nie pomoże? Niedziela się zbliża a ja tu mam pytania 
1. Sposób zabezpieczenia naklejki
2. Malowanie Motipem w spray z utwardzaczem osobno – jak? i ile warstw aby wystarczyło na wszystkie koła.
Będę wdzięczny za info – przejrzałem jeszcze raz temat i nie znalazłem odpowiedzi.
1. Sposób zabezpieczenia naklejki
2. Malowanie Motipem w spray z utwardzaczem osobno – jak? i ile warstw aby wystarczyło na wszystkie koła.
Będę wdzięczny za info – przejrzałem jeszcze raz temat i nie znalazłem odpowiedzi.
Ja malowałem pędzelkiem i sprayem poprzednio,teraz spray bo szybciej.
Aha i malowałem motipem tym tańszym
http://allegro.pl/lakier-spray-do-zacis ... 21911.html i jak dla mnie ok.
Tu zobacz viewtopic.php?f=103&t=20214&hilit=Malowanie+zacisk%C3%B3w&start=160
Aha i malowałem motipem tym tańszym

Tu zobacz viewtopic.php?f=103&t=20214&hilit=Malowanie+zacisk%C3%B3w&start=160
-
Przemek...
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
O kurna, teraz się połapałem że mam zestaw MOTIP do malowania pędzlem.
Może to i lepiej, nad sprayem chyba mniej się panuje podczas malowania
Pędzel i Spray to ten sam efekt ? Macie jakieś rady aby było równo i tak ładnie jak na Waszych zdjęciach? 
Warto jakimś białym podkładem malnąć przed faktycznym kolorem?

Może to i lepiej, nad sprayem chyba mniej się panuje podczas malowania
Warto jakimś białym podkładem malnąć przed faktycznym kolorem?
Żadnym podkładem.
Dobrze oczyść zacisk tak, aby powierzchnia była gładka. Od tego dużo zależy.
Następnie 2-3 warstwy. Naprawdę nie ma w tym wielkiej filozofii...
Dobrze oczyść zacisk tak, aby powierzchnia była gładka. Od tego dużo zależy.
Następnie 2-3 warstwy. Naprawdę nie ma w tym wielkiej filozofii...
-
z kropką nad z
Mam nadzieję, że farby starczy mi na 3 warstwy w każdym kole...
Resztę poza zaciskami chce tylko oczyścić i odmalować na czarno. Może być Czarny "Hamerite" na rdze? Styknie?
Dopisano 28 lip 2013, 09:48:
Jest wiele poradników jak to zrobić poprawnie
Natknąłem się na sieci jak tego NIE robić! 
Dopisano 28 lip 2013, 21:50:
Zrobione!
Jeden zacisk miałem w trochę gorszej kondycji i doczyszczenie go zajęło mi trochę czasu. Reszta poszła sprawnie. Całość operacji 6h. Polecam podłożyć coś pod auto i malować dwa koła naraz. Stosowałem zestaw Motip do Zacisków Niebieski (wersja pędzelkowa). Myślałem o kolorze bardziej błękitnym, ale efekt mi się podoba. Za rok będę robił hamulce, więc pewnie wtedy wypiaskuje i ładnie sobie na błękit strzele 
Mam tylko jeszcze problem z naklejką. Jak ją zabezpieczyć chcę to kleić jutro lub pojutrze – pochwale się efektem finalnym.
Polecam wszystkim – nadaje fany efekt samochodowi.
Dopisano 29 lip 2013, 08:40:
Dziś rano zapaliły mi się wszystkie kontrolki układu hamulcowego: ABS, TSC i ręczny
Ciekawe co spieprzyłem – może czujnik zamalowany albo coś? a tak uważałem
Wydaje mi się, że kontrolki zapaliły się po przejechaniu po wertepach :/
Dopisano 29 lip 2013, 22:24:
Choinka zniknęła samoistnie. Po podpięciu na komputer błąd C1165 – czujnik prędkości koła. Wszystko zapaliło się jak przelatywałem nad uskokiem w asfalcie. Czy to mogła być jednorazowa akcja? Troche dziś pojeździłem jeszcze i nic się nie działo.
Resztę poza zaciskami chce tylko oczyścić i odmalować na czarno. Może być Czarny "Hamerite" na rdze? Styknie?
Dopisano 28 lip 2013, 09:48:
Jest wiele poradników jak to zrobić poprawnie
Dopisano 28 lip 2013, 21:50:
Zrobione!

Mam tylko jeszcze problem z naklejką. Jak ją zabezpieczyć chcę to kleić jutro lub pojutrze – pochwale się efektem finalnym.
Polecam wszystkim – nadaje fany efekt samochodowi.
Dopisano 29 lip 2013, 08:40:
Dziś rano zapaliły mi się wszystkie kontrolki układu hamulcowego: ABS, TSC i ręczny
Ciekawe co spieprzyłem – może czujnik zamalowany albo coś? a tak uważałem

Wydaje mi się, że kontrolki zapaliły się po przejechaniu po wertepach :/
Dopisano 29 lip 2013, 22:24:
Choinka zniknęła samoistnie. Po podpięciu na komputer błąd C1165 – czujnik prędkości koła. Wszystko zapaliło się jak przelatywałem nad uskokiem w asfalcie. Czy to mogła być jednorazowa akcja? Troche dziś pojeździłem jeszcze i nic się nie działo.
No to i ja skusiłem się na pomalowanie zacisków i jednocześnie odświeżenie piast tarcz hamulcowych. Żmudna dłubanina ale cieszy oko
.
Zdjęcia tutaj : viewtopic.php?f=332&t=142399&p=2661558#p2661558
Zdjęcia tutaj : viewtopic.php?f=332&t=142399&p=2661558#p2661558
Po obejrzeniu paru zdjęć też też naszła mnie ochota na malowanie zacisków.
Myślę o czymś takim:
http://allegro.pl/foliatec-lakier-farba-do-zaciskow-hamulcowych-i3808063976.html
Kolor auta to srebrny metalik, początkowo chciałem zielony 2166, ale ponoć jest bardzo ryzykowny różnie to wychodzi, ewentualnie niebieski 2162. Do tego jeszcze nalepka w kolorze białym i sprężynkę można jeszcze dać na biało.
Malował ktoś srebrny metalik w tych kolorach może wrzucić fotki ?
I jeszcze pytanie do samego malowania, malować zacisk tylko z zewnątrz czy od środka też ?
Jaki miejsca zostawić bez malowania ?
Myślę o czymś takim:

Kolor auta to srebrny metalik, początkowo chciałem zielony 2166, ale ponoć jest bardzo ryzykowny różnie to wychodzi, ewentualnie niebieski 2162. Do tego jeszcze nalepka w kolorze białym i sprężynkę można jeszcze dać na biało.
Malował ktoś srebrny metalik w tych kolorach może wrzucić fotki ?
I jeszcze pytanie do samego malowania, malować zacisk tylko z zewnątrz czy od środka też ?
Jaki miejsca zostawić bez malowania ?
krzysM3BK napisał(a):Malował ktoś srebrny metalik w tych kolorach może wrzucić fotki ?
Niebieski będzie Ci pasował. Miałem kiedyś Ibizkę i niebieskie zaciski.
Malujesz całość oprócz klocków i sprężynek. Od środka nie, tylko od tyłu.
Sorry za zdjęcie ale takie mi się ostało po wypadku.