Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Przenoszę do nadwozia.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
widmo82 płyn od wspomagania jest na niezmienionym poziomie. załączam fotki do tego aby pokazać dokładnie o czym mówie i gdzie pojawia mi się ten "wyciek" (miejsca zaznaczone strzalkami), co o tym myslicie?
- Od: 15 lis 2012, 23:30
- Auto: Mazda 3 1,6 BK benzyna 2005 r.
chyba cieknie z chłodnicy olej z klimatyzacji , trzeba by klimę sprawdzić na szczelność
zuq nie wiem czy zauważyłeś ale większość jak nie wszyscy ma podane skąd pochodzi aby ewentualnie można było polecić mu warsztat w pobliżu czasem jest tak że masz "ziomka" w okolicy który też ma 3, dlatego prosiłbym abyś określił dokładniej swoje pochodzenie.
Co do klimy podjedź do warsztatu powiedz co się dzieje i poproś aby sprawdzili szczelność klimatyzacji tak jak już pisał Marcin.
Co do klimy podjedź do warsztatu powiedz co się dzieje i poproś aby sprawdzili szczelność klimatyzacji tak jak już pisał Marcin.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
marcin255, z tego co zauwazylem to wyciek jest raczej, nie wiem czy dobrze to rozpoznalem – z osuszacza (ta "puszka" przy chlodnicy, dobrze mowie? jak nie to prosze podpowiedzcie co to jest) i tak jak widac na zdjeciach zabrudzone bylo ponizej mocowania tego do chlodnicy, a potem to juz splynelo na dol i na czesc chlodnicy jak widac na zdjeciu ogolnym. zastanawiam sie czy to mozna jakos bez wiekszych kosztow wymienic, czy trzeba z cala chlodnica? badz jak to uszczelnic.
czy polecasz jakis warsztat/serwis odnosnie klimatyzacji samochodowej badz gdzie znaja sie na Mazdach we Wroclawiu?
lukasz, jestem z Olsztyna, aktualnie we Wroclawiu, zaraz poprawie dane w profilu. dzieki
czy polecasz jakis warsztat/serwis odnosnie klimatyzacji samochodowej badz gdzie znaja sie na Mazdach we Wroclawiu?
lukasz, jestem z Olsztyna, aktualnie we Wroclawiu, zaraz poprawie dane w profilu. dzieki
Każdy serwis klimy potrafi sprawdzić szczelność układu, wytwarza sie podciśnienie i sprawdza czy trzyma układ to podciśnienie , we Wrocku np. na Rakowej
marcin255 napisał(a):Każdy serwis klimy potrafi sprawdzić szczelność układu, wytwarza sie podciśnienie i sprawdza czy trzyma układ to podciśnienie , we Wrocku np. na Rakowej
lub wpuszczają pewną substancję, którą potem widać pod lampą ultrafioletową i wskazuje miejsce nieszczelności. Na 99% masz rozszczelniony układ. Nie opłaca się lutować, tylko wymieniać. Np. kompletna, nowa chłodnica to koszt około 350 zł. Wymieniałem w ubiegłym roku. Koszt całości łącznie z robocizną, napełnieniem, i ozonowaniem – 600 zł.
Ja miałem objaw, że klimatyzacja po pół roku od napełnienia po prostu przestała mi chłodzić. Zbyt szybko nastąpiło opróżnienie układu. Wiadomo, że ubytek jest zawsze nawet w pełni sprawnej klimatyzacji, jednak w moim przypadku nastąpiło to szybko i dużo.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
diagnosta wykrecil mi osuszacz i wymienilismy o-ringi, przeczyszczone zostało miejsce laczenia i narazie nie ma zadnego wycieku, zobaczymy jak to sie sprawdzi .. mam jeszcze jedno pytanie, czy ktos moze mi podpowiedziec jak to czytac:
wydruk z "kombajna" klimatyzacji u diagnosty:
proznia w ukladzie a/C
min.10
mb. 0
min. 1
mb 10
wydruk z "kombajna" klimatyzacji u diagnosty:
proznia w ukladzie a/C
min.10
mb. 0
min. 1
mb 10
Pozwolę odświeżyć (będzie łatwiej połączyć w razie jakby co),
u mnie cykl sprężarki włączona/wyłączona przy 13(deg)C na zewnątrz trwa 7 do 7 (sek). Klima manual. Położenie wiatraka poz. 2. Chłodzenie max. Jak jest u Was koledzy?
u mnie cykl sprężarki włączona/wyłączona przy 13(deg)C na zewnątrz trwa 7 do 7 (sek). Klima manual. Położenie wiatraka poz. 2. Chłodzenie max. Jak jest u Was koledzy?
Witam
To jest chyba mój 2 post więc proszę o wyrozumiałość
Posiadam Mazde 3 BK 2.0 150 KM mam problem z klimatyzacją a mianowicie.
Załączam klimatyzacje AC świeci jak jej się chce to chłodzi a jak nie to nie chłodzi:).
Freon jest Ciśnienie tez Ok.
Jak klima nie działała podjechałem do speca od klim i mówił ze dziwna sprawa stwierdził ze elektromagnez nie trzyma i dlatego słychać dziwne cpykanie.
Zaprowadziłem do drugiego mechanika dzwoni na drugi dzień i mówi ze nic nie zrobił a klima działa no i ręce opadają(sama się naprawiła).
Może coś doradzicie, może ktoś miał podobny przypadek.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Łączę z Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania.
To jest chyba mój 2 post więc proszę o wyrozumiałość
Posiadam Mazde 3 BK 2.0 150 KM mam problem z klimatyzacją a mianowicie.
Załączam klimatyzacje AC świeci jak jej się chce to chłodzi a jak nie to nie chłodzi:).
Freon jest Ciśnienie tez Ok.
Jak klima nie działała podjechałem do speca od klim i mówił ze dziwna sprawa stwierdził ze elektromagnez nie trzyma i dlatego słychać dziwne cpykanie.
Zaprowadziłem do drugiego mechanika dzwoni na drugi dzień i mówi ze nic nie zrobił a klima działa no i ręce opadają(sama się naprawiła).
Może coś doradzicie, może ktoś miał podobny przypadek.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
-
lukasDD
Witam gdzie mogę znaleść w Mazdzie 3 rurkę która prowadzi od parownika która jest pod spodem auta , podejrzewam że jest przydkana.
-
Mario1010
sprawdz przekaźnik od temperatury i od dmuchawy ( skrzynka bezpieczników pod maską)
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Stosował ktoś jakieś pianki do odgrzybiania typu WURTH/PLAK ? Czy jesteście zadowoleni z działania tego typu środków? Myślałem o użyciu bezpośrednio na parownik przy okazji wymiany filtra kabinowego.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
teraz popularne są tzw "szyszki"/ Mała puszeczka która daje dobrze chemią i zabija podobno większośćsyfu. Używa się jej na maksymalnym grzaniu przy włączonym silniku i przez to dostaje sie w sały układ.
Bartoliniusz napisał(a):Używa się jej na maksymalnym grzaniu
Chyba na maksymalnym chłodzeniu
Rozmawiałem z naszym Grzybkiem i z rozmowy wywnioskowałem, żeby szukać środków, które mają "pozwolenie nr 4730/12 Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Biobójczych". Takie środki można poznać po np. podatku VAT wynoszącym 8%. Środki te mają więcej "tego czegoś" czego nie lubią grzyby/bakterie i inne syfy, które nam śmierdzą.
-
Moderator "3BK" -Paweł
Na grzaniu. Wiem co mówie. Z resztą jak nie wierzysz to przeczytaj opakowanie od takiego czegoś.
Bartoliniusz napisał(a):Na grzaniu. Wiem co mówie
Poszperałem za innymi podobnymi "szyszkami" i wszystkie miały podobny opis i podstawowa uwaga: klima na max chłodzenie
Przykład aukcji naszego forumowego kolegi:
Grzyby
memberlist.php?mode=viewprofile&u=1070

"Sposób użycia:
1. Włącz silnik i ustaw klimatyzację samochodową na maksymalną wydajność (zimno) w trybie obiegu zamkniętego. Usuń zapalniczkę samochodową z gniazda."
– Swoją drogą to nie wiem po co wyciągać zapalniczkę z gniazdka
-
Moderator "3BK" -Paweł