Wszelkie wskazówki mile widziane
CB radio w naszych GJ
Strona 1 z 1
Czy ktoś montował już w GJ CB-radio
Nie chodzi mi tu o podłączenie radia pod zapalniczkę, położenie go na fotelu pasażera i postawienie anteny na podstawie magnetycznej na dachu tylko o instalację bardziej na stałe. W sobotę będę rozeznawał temat u siebie, ale z tego co widzę to łatwo nie będzie.
Ostatnio edytowano 10 kwi 2013, 20:02 przez bieski, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmiana tematu
Powód: Zmiana tematu
- Od: 10 kwi 2013, 19:27
- Auto: Mazda 6 GJ PE MT SkyENERGY Sport Kombi Jet Black 2013
Temat niestety odłożony na później
Przymierzałem kilka TRX'ów i niestety nie znalazłem optymalnego rozwiązania dla mnie
Z mocowaniem anteny też narazie mam problem, bo planowałem dorobić uchwyty pod śruby łączące reling z mocowaniami, ale niestety śruby nie chcą się odkręcić i nie miałem jak zrobić szablonu. W tygodniu poszukam jakiegoś sprytnego kluczo – śrubokręta, żeby to odkręcić (śruby są z łbem stożkowym i nacięciem PH3, a pomiędzy relingiem a dachem jest około 2cm miejsca, więc zwykły śrubokręt nie podejdzie).
Coś czuje, że skończy się na czymś z odłączanym panelem, ale niestety w większości to kiepskie urządzenia
Mała aktualizacja: udało mi się odkręcić śrubę łączącą reling z mocowaniem, jest to typowe M6 wklejone na jakiś czerwony specyfik. Jutro będę dobierał jakieś zamienne śruby, żeby zamocować tam uchwyt do anteny.
Kolejna aktualizacjia (18.04 09:31):
Śruby do relingów zakupione, w weekend biorę się za dorabianie uchwytu
Byłem wczoraj poprzymierzać jeszcze kilka innych TRX'ów i jedyne co się mieści w schowku pod panelem klimatyzacji to YOSAN CB-300, ale trzebaby założyć kątowy wtyk mikrofonowy i kątowy wtyk antenowy. Jednak przyzwyczajony do znacznie większego komfortu pracy na CB po 5 minutach testowania zrezygnowałem z zakupu.
Przymierzałem kilka TRX'ów i niestety nie znalazłem optymalnego rozwiązania dla mnie
Coś czuje, że skończy się na czymś z odłączanym panelem, ale niestety w większości to kiepskie urządzenia
Mała aktualizacja: udało mi się odkręcić śrubę łączącą reling z mocowaniem, jest to typowe M6 wklejone na jakiś czerwony specyfik. Jutro będę dobierał jakieś zamienne śruby, żeby zamocować tam uchwyt do anteny.
Kolejna aktualizacjia (18.04 09:31):
Śruby do relingów zakupione, w weekend biorę się za dorabianie uchwytu
Byłem wczoraj poprzymierzać jeszcze kilka innych TRX'ów i jedyne co się mieści w schowku pod panelem klimatyzacji to YOSAN CB-300, ale trzebaby założyć kątowy wtyk mikrofonowy i kątowy wtyk antenowy. Jednak przyzwyczajony do znacznie większego komfortu pracy na CB po 5 minutach testowania zrezygnowałem z zakupu.
Pomijając rzeczywisty kłopot, gdzie wetknąć CB Radio we wnętrzu, mam małe pytanie!
Jak dobrze zabezpieczyć lakier nadwozia przy używaniu anteny magnetycznej? Co sprawdza się jako podkładka pod taką antenę? (folia, tkanina mikrofibra, czy jeszcze coś innego?)!
Dopisano 9 maja 2013, 00:16:
Pytam, bo mi trochę ta antena na Accordzie śladów zostawiła!
Jak dobrze zabezpieczyć lakier nadwozia przy używaniu anteny magnetycznej? Co sprawdza się jako podkładka pod taką antenę? (folia, tkanina mikrofibra, czy jeszcze coś innego?)!
Dopisano 9 maja 2013, 00:16:
Pytam, bo mi trochę ta antena na Accordzie śladów zostawiła!
- Od: 12 kwi 2013, 08:57
- Auto: Mazda 6 2013 2.5
SKYACTIV-G 192KM 6AT
i-ELOOP SkyPassion
(Mazda GJ)
Ja na GJ miałem ślady po podstawie magnetycznej już po niecałym miesiącu użytkowania, ale drobna polerka pomogła
Nie ma na to skutecznego sposobu, niestety. Podkładka z folii magnetycznej pogarsza pracę anteny, mikrofibra i wszelkie inne foliówki kiepsko wyglądają i pomagają podstawie oderwać się od dachu. Jeżeli już musisz coś zastosować, to jedynie dobra podkładka z cienkiej folii samoprzylepnej. Ale to trzeba dobrze przygotować lakier do jej naklejenia, a i przy odklejaniu może być problem.
W "długi weekend" zamontowałem anteny i radia, jak umyję samochód to wstawię jakieś zdjęcia. Z montażu radia CB nie jestem zadowolony, będę musiał jeszcze pomyśleć i może coś zmienię.
W "długi weekend" zamontowałem anteny i radia, jak umyję samochód to wstawię jakieś zdjęcia. Z montażu radia CB nie jestem zadowolony, będę musiał jeszcze pomyśleć i może coś zmienię.
I jak udało Ci się zamontować radio?
Tworzenie stron www, CMS – zapraszam http://www.netcoding.pl
- Od: 18 paź 2010, 18:37
HHHRRR napisał(a):Jak dobrze zabezpieczyć lakier nadwozia przy używaniu anteny magnetycznej? Co sprawdza się jako podkładka pod taką antenę? (folia, tkanina mikrofibra, czy jeszcze coś innego?)!
Musisz mieć fizycznie zabezpieczoną nie podstawę anteny, lecz miejsce w którym ją stawiasz na dachu – w praktyce sprawdza się naklejka samoprzylepna z dobrej folii. Żadne podkładki magnetyczne, gumowe osłony na antenę, itp. "wynalazki"

netcoding napisał(a):I jak udało Ci się zamontować radio?
Udało, ale nadal nie jestem zadowolony... W weekend postaram się pstryknąć parę fotek i je tutaj wrzucę.
Masa na relingach jest tylko z przodu, przy tylnych mocowaniach jej brak (why
Tak jak obiecałem kilka fotek z telefonu:
Auto brudne, fotki kiepskie ale może komuś coś pomogą. Na ostatnim zdjęciu TRX VHF/UHF, to nie jest CB!
Auto brudne, fotki kiepskie ale może komuś coś pomogą. Na ostatnim zdjęciu TRX VHF/UHF, to nie jest CB!
Koledzy mam pytanie czy w MAZDZIE 6 GJ cb radio zmieści się w podłokietniku tak jak w Mazdzie 6 GH ?
Ostatnio edytowano 27 sie 2014, 23:36 przez matthies, łącznie edytowano 1 raz
Powód: dubel
Powód: dubel
Strona 1 z 1